Η Βουλγαρία “βομβαρδίζεται” από αρθρογραφία, όπου μόνιμη επωδός είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι κομμάτι της Βουλγαρίας και ότι οι κάτοικοί της είναι Βούλγαροι

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις “απειλές” της Σόφιας ότι θα μπλοκάρει την προενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ, η Βουλγαρία “βομβαρδίζεται” από αρθρογραφία, όπου μόνιμη επωδός είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι κομμάτι της Βουλγαρίας και ότι οι κάτοικοί της είναι Βούλγαροι.

Ένα από τα πολλά τέτοια κείμενα είναι του Λιούμπεν Ομπρετάνοφ, συντάκτη της βουλγαρικής ιστοσελίδας, “Club Z”.

Ενδιαφέρον δεν έχουν μόνον όσα γράφει, αλλά και ότι το συγκεκριμένο κείμενο αναπαρήχθη ολόκληρο από το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, ΜΙΑ.

Το γραπτό του, πάντως, αντικατοπτρίζει τις απόψεις ενός σημαντικού τμήματος της βουλγαρικής κοινωνίας και της πολιτικ-οικονομικής ελίτ. Αφήνουν, δε, σαφώς να διαφανεί η τάση του βουλγαρικού εθνικισμού – αλυτρωτισμού. Σε νέες συνθήκες, βέβαια, και με “ευρωπαϊκό” μανδύα.

Φαίνεται πως η ευρωπαϊκή “ομπρέλα” δεν αρκεί από μόνη της για να μπουν στο χρονοντούλαπο οι κάθε λογής αλυτρωτισμοί. Απαιτείται άμεσα η ενεργός παρέμβαση της Ελλάδας ως καθοριστικού παράγοντα στις βαλκανικές – ευρωπαϊκές υποθέσεις. Πόσο μάλλον, που η Σόφια δείχνει να έχει επιλέγει μια “περίεργη” πολιτική στα Βαλκάνια, και, πολύ περισσότερο, μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη στάση έναντι της Τουρκίας.

Ελλάδα – Βουλγαρία

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο συντάκτης του κειμένου αναφέρεται στην βόρειο γείτονα νέτα – σκέτα ως “Μακεδονία”. Ως γνωστόν, εξάλλου, η Σόφια είναι η πρώτη παγκοσμίως που αναγνώρισε την πάλαι ποτέ πΓΔΜ ως “Μακεδονία”.

Στο κείμενό του, αφού αναφέρει ότι “οι διαπραγματεύσεις με τη “Μακεδονία” μπαίνουν σε αποφασιστικό στάδιο” και ότι “η βουλγαρική κυβέρνηση δεν είναι πολύ ξεκάθαρη τι πρέπει να κάνει”, θεωρεί πως είναι “αντίθετο προς τα βουλγαρικά συμφέροντα να κλείσει ο δρόμος των Σκοπίων προς την ΕΕ”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο, όπου αναφέρεται στο πως (νομίζουν) ότι βλέπουν οι Βούλγαροι τη γειτονική χώρα.

“Είναι αληθές -γράφει- ότι η Βουλγαρία είναι σε πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση από εκείνη της Ελλάδας. Για τους Έλληνες, η “Μακεδονία”, ήταν και είναι, απλά και μόνο πολιτικό ζήτημα.

Αυτοί πρέπει να συνεννοηθούν μαζί της μόνο για την αρχαία ιστορία, η οποία δεν έχει άμεση σχέση με τις σύγχρονες πραγματικότητες.

Για εμάς, είναι βουλγαρική χώρα και οι “Μακεδόνες” είναι Βούλγαροι, για χάρη των οποίων κάναμε μεγάλους ηρωισμούς, αλλά και μεγάλες … ανοησίες. Η κοινή μας ιστορία είναι πιο σύγχρονη.

Σε αντίθεση με τους Έλληνες, εμείς δεν πρέπει να βάζουμε τελεσίγραφα. Αν η Ελλάδα κλείσει τον δρόμο της “Μακεδονίας” στην ΕΕ, δεν θα είναι πιθανώς μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Αντίθετα, εάν η Βουλγαρία κάνει κάτι κάτι τέτοιο, μόνο οι ρωσόφιλοι στη χώρα μας θα είναι ικανοποιημένοι”.

Το όνειρο

Κατά τον ίδιο, “είναι προς το εθνικό συμφέρον μας, η “Μακεδονία” να μπει το συντομότερο δυνατό στην ΕΕ”, διότι, όπως λέγει, “έτσι, χάρις στην ΕΕ, θα ξεκινήσουμε για να υλοποιήσουμε το υπόλοιπο μισό από το εθνικό μας όνειρο”.

Ποιο είναι αυτό; “Δεν υπάρχουν -γράφει- σύνορα ανάμεσα στο Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι καιρός να πέσουν τα σύνορα ανάμεσα στην Οχρίδα και τη Μαύρη Θάλασσα. Και έπειτα, όταν η Σερβία ενταχθεί στην ΕΕ, και ανάμεσα στη Νις και τη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι, τουλάχιστον η βουλγαρική εθνική χώρα (!) θα μείνει χωρίς εσωτερικά σύνορα, εφόσον δεν υπάρχει τρόπος να γίνει ένα κράτος”.

Δρόμος προσέγγισης

Όσον αφορά τις “ιστορικές διαφορές”, ο ίδιος γράφει ότι “υπάρχει ήδη πρόοδος. Στη “Μακεδονία” δεν διαμαρτύρονται πλέον, όταν λέμε ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ (Goce Delchev) είναι Βούλγαρος. Αντίθετα, αναγνωρίζουν ότι έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό”.

Επιπλέον, γράφει, “σε πολιτικό επίπεδο μπορούμε να παραβλέψουμε τους ισχυρισμούς τους ότι είναι “Μακεδόνες”. Πέραν τούτου δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στο Βούλγαρο και τον “Μακεδόνα” στον καιρό του Ντέλτσεφ, σύμφωνα με την ιστορική αλήθεια και τις δικές μας αντιλήψεις”.

Ωστόσο, σημειώνει ότι “το πλέον σημαντικό για εμάς είναι τα εγχειρίδια της “μακεδονικής” ιστορίας. Στο ζήτημα αυτό πρέπει να είμαστε αυστηροί και ασυμβίβαστοι”.

Παρά ταύτα, ο ίδιος πιστεύει ότι “θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο πιο επιεικείς με την αποκαλούμενη “μακεδονική” γλώσσα”.

Κλείνοντας, τέλος, αναφέρει ότι πρέπει “να εφαρμοστεί μία ενεργητική πολιτική προσέγγισης με τη “Μακεδονία”, πολιτιστικά, οικονομικά, κ.ο.κ., διότι μόνο έτσι θα εξαφανιστούν σταδιακά οι διαφωνίες.

Η πρόταση για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου ανάμεσα στη Σόφια και τα Σκόπια, ο οποίος θα αποκαλείται “Γκότσε Ντέλτσεφ”, υπάρχει. Αυτός είναι ο δρόμος. Η κοινή ιστορία πρέπει να μας ενώνει, όχι να μας χωρίζει”.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις