Φιλανθρωπικές οργανώσεις αποκαλύπτουν στον Guardian ότι ακόμη και οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων αναγκάστηκαν να στραφούν στην ελεημοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με τον επισιτισμό, κάνουν λόγω για ανάδυση «νέων πεινασμένων» στη Βρετανία. Πρόκειται για μια αυξανόμενη μερίδα ανθρώπων που μέχρι πρόσφατα είχαν καλές δουλειές και παχυλά εισοδήματα, και που πλέον αναγκάζονται να απευθυνθούν σε τράπεζες τροφίμων και σε επιδόματα εξαιτίας της πανδημίας.
Το δίκτυο «Feeding Britain» αναφέρει ότι τα μέλη του προσφέρουν τρόφιμα σε έναν αριθμό οικογενειών της μεσαίας τάξης. Συνήθως, πρόκειται για νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια και αυτοκίνητα, τα μέλη των οποίων συχνά είναι αυτοαπασχολούμενα ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, και τα οποία έχουν βυθιστεί σε βαθιά κρίση εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας που έφερε ο κοροναϊός και τα κενά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
«Πλέον βλέπουμε οικογένειες σε τράπεζες τροφίμων που πριν την πανδημία μπορούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να έχουν αρκετά χρήματα για τρόφιμα. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυτό έχει αλλάξει», τονίζει στον Guardian ο διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης στη Βρετανία, Άντριου Φόρσεϊ.
Έρευνες πριν τον kοροναϊό είχαν δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν τις τράπεζες τροφίμων ήταν άποροι. Τους τελευταίους μήνες, όμως, τα χαρακτηριστικά των χρηστών έχουν αλλάξει. Το γεγονός αντιμετωπίζεται ως μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η πανδημία έχει πλήξει ακόμη και εκείνους που λάμβαναν υψηλότερα εισοδήματα.
Το Feeding Britain κάλεσε τους υπουργούς να επεκτείνουν τα προγράμματα οικονομικής στήριξης για τον κοροναϊό, τόσο σε διάρκεια όσο και σε αριθμό ωφελουμένων. Επιπλέον, παρότρυνε τους βουλευτές να διοργανώσουν δημόσια συζήτηση για το ζήτημα εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο Εντ Χόντσον του Coventry of Citizens Advice περιέγραψε τους νέους πεινασμένους ως «ομάδα με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, που μέχρι πρότινος δεν δυσκολευόταν να βάλει φαγητό στο τραπέζι της». Συνήθως πρόκειται για νεότερα άτομα «που εργάζονταν σε πλήρη απασχόληση και λάμβαναν μεσαία εισοδήματα. Είτε είναι ιδιοκτήτες κατοικιών, είτε αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο, είτε ενοικιάζουν τον χώρο κατοικίας τους».
Η τράπεζα τροφίμων Black Country στο Ντάντλι δήλωσε ότι οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν σε αυτή για τρόφιμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατά κανόνα δεν είχαν χρησιμοποιήσει τράπεζες τροφίμων ποτέ στο παρελθόν. «Είναι συνηθισμένοι σε έναν άλλο τρόπο ζωής – περισσότερες έξοδοι, πιστωτικές κάρτες, αυτοκίνητα, κλπ, και πάντα εργάζονταν».
Το φαινόμενο των νέων πεινασμένων αποκαλύπτεται καθώς το δίκτυο φιλανθρωπικών οργανώσεων Feeding Britain ανέφερε «απίστευτες» αυξήσεις της ποσότητας τροφίμων που έχει διανείμει μεταξύ του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου – μια τάση που αναμένουν πως θα συνεχιστεί από τη στιγμή που ανακοινώθηκε και νέο lockdown.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, σύμφωνα με τον Guardian, είναι τα ακόλουθα:
- Η κοινοτική ένωση Bonny Downs στο Λονδίνο κατέγραψε μεγάλες ουρές έξω από την τράπεζα τροφίμων της μια ώρα πριν την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας της. Μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου μοίρασε 4.000 προϊόντα τροφίμων σε σύγκριση με τα 622 κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.
- Η τράπεζα τροφίμων Beumont Leys στο Λάισεστερ παρείχε τρόφιμα σε 40 άτομα πριν την πανδημία, τα οποία αυξήθηκαν σε 500 κάθε εβδομάδα από τον Μάρτιο και έπειτα.
- Η τράπεζα τροφίμων NewStarts στο Γουόστερσαϊρ αναφέρει ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 700% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
- Το Dartmoor Community Kitchen Hub στο Ντέβον αναφέρει ότι μόλις 20 από τους 130 ανθρώπους που έχει βοηθήσει από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα είχαν χρειαστεί φιλανθρωπική βοήθεια στο παρελθόν. «Κυρίως ήταν άτομα που έμειναν χωρίς φαγητό για να καλύψουν το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και τα χρέη τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η τράπεζα τροφίμων Black Coyntry σημειώνει ότι έχει έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που ντρέπονταν να χρησιμοποιήσουν μια τράπεζα τροφίμων. «Καθημερινά ακούμε φράσεις όπως «Είναι η τελευταία μου επιλογή», «Δεν ήξερα τι άλλο να κάνω», «Δεν έχω φάει εδώ και μέρες», «Τα παιδιά μου πεινάνε και δεν ξέρω τι να κάνω».
Πολλοί χρήστες τραπεζών τροφίμων κινδύνευαν πριν τον κοροναϊό, έχοντας χαμηλά εισοδήματα, υποκείμενα νοσήματα και αναπηρίες, όπως διαπίστωσε το Feeding Britain. Τώρα έχουν πληγεί από το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, την αυξανόμενη κοινωνική απομόνωση και τα προβλήματα του συστήματος επιδομάτων. Οι μετανάστες που δεν δικαιούνται επιδόματα ανήκουν επίσης στους βαρύτερα πληγέντες.
Όμως η απίστευτη αύξηση των πεινασμένων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών παραπέμπει και στα κενά των δικτύων ασφαλείας για τους αυτοαπασχολούμενους που δεν δικαιούνταν επιδόματα και των οποίων οι ανάγκες δεν μπορούσαν να καλυφθούν από το βασικό καθολικό εισόδημα που παρείχε το κράτος.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε στον Guardian: «Έχουμε δεσμευτεί πλήρως στην υποστήριξη των πολιτών σε αυτή την εποχή. Έχουμε εφαρμόσει ένα ενιαίο σχέδιο προστασίας των εισοδημάτων, υποστήριξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε κάθε περιοχή και έθνος της Βρετανίας, και έχουμε παρέχει περισσότερα από 200 δισ. στερλίνες για αυτό το σκοπό από τον Μάρτιο.
«Μαζί με την αύξηση των μισθών και του τέλος στο «πάγωμα» των επιδομάτων, έχουμε ξεκινήσει το σχέδιο 30 δισ. στερλίνων για τις θέσεις εργασίας, για την προστασία, την υποστήριξη και τη δημιουργία θέσεων. Επιπλέον, έχουμε παρέχει 9,3 δισ. στερλίνες επιπλέον στήριξης μέσω επιδομάτων για την ενίσχυση εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ έχουμε εισάγει σχέδια προστασίας εισοδημάτων, αναστολές εξόφλησης δανείων και επιπρόσθετη υποστήριξη προς τους ενοικιαστές, ενώ όλα τα μέτρα επανεξετάζονται διαρκώς».
in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις