Ο πρώην πρέσβης του Βερολίνου στη χώρα εκτίμησε ότι εάν η Βουλγαρία επιμείνει στο μπλόκο για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, τότε ο μεγάλος νικητής θα είναι…η Ρωσία

Φωτιές έχει ανάψει στην ΕΕ, όπως όλα δείχνουν, η κόντρα Σόφιας – Σκοπίων και το «μπλόκο» που φαίνεται ότι βάζει προς το παρόν η Βουλγαρία στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ.

Ιδιαίτερα στη Γερμανία το θέμα αποτελεί αντικείμενο έντονου προβληματισμού. Κάτι που φαίνεται, όχι μόνο από την πλειάδα δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο, αλλά και από τις διαρκείς παρεμβάσεις του Βερολίνου ούτως ώστε να αρθούν οι «παρεξηγήσεις».

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, πάντως, παρ’ ότι στην παρούσα φάση το «μπλόκο» της Σόφιας μοιάζει αμετάκλητο, εκτιμάται ότι, στη συνέχεια, σε επίπεδο ηγετικών συναντήσεων της ΕΕ, σταδιακά, και αφού επιτευχθούν οι ανάλογοι «συμβιβασμοί», θα αρθεί.

Η Ρωσία νικητής

Ενδεικτικό ως προς τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο Βερολίνο, αλλά και τις «νοοτροπίες» που υπάρχουν στους ηγετικούς κύκλους της Γερμανίας, είναι άρθρο του πρώην πρέσβη της Γερμανίας στα Σκόπια, στην Deutsche Welle.

Ο Γερμανός διπλωμάτης, Klaus Schrammeier, είχε διατελέσει αναπληρωτής πρέσβης της Γερμανίας στη Σόφια (1990-1996) και πρέσβης στα Σκόπια (1996-1999).

Ο Γερμανός διπλωμάτης, ο οποίος τάσσεται αναφανδόν κατά της βουλγαρικής πρακτικής και υπέρ των Σκοπίων στην αντιπαράθεσή τους με τη Σόφια, θεωρεί πως «εάν δεν υπάρξει λύση στη διαφορά μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, η Ρωσία θα είναι η νικήτρια».

Πρόκειται, βέβαια, για μια θέση που επαναλαμβάνεται μονίμως τόσο από το Βερολίνο, όσο και την Ουάσιγκτον και άλλες Δυτικές πρωτεύουσες, είτε πρόκειται για τα Βαλκάνια, τα ελληνοτουρκικά, και άλλα μεγάλα ζητήματα στην περιοχή.

Η Ελλάδα εκβίασε

Ο Schrammeier υποστηρίζει ότι «σπάνια μια χώρα έχει εμπαιχθεί με τόσο άσχημο τρόπο όπως η Βόρεια Μακεδονία.

Η μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό βαρύνει την Ελλάδα, η οποία το 1992 εμπόδισε την ΕΕ να αναγνωρίσει το νέο κράτος και στη συνέχεια του επέβαλε εμπάργκο.

Σε ένα σημείο, η Αθήνα συμβιβάστηκε και αναγνώρισε τη χώρα ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά συνέχισε να μποϊκοτάρει το όνομα μετά το 2008 και έως το 2013, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Μέσω γελοίων ιστορικών ισχυρισμών, η Ελλάδα κατάφερε να εκβιάσει τα Σκόπια για να αλλάξει το όνομα της χώρας. Αλλά το τρένο για την Διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς (2004-2007) είχε ήδη φύγει και οι ‘’Μακεδόνες’’ παρέμειναν στην αποβάθρα.

Και όταν άρχισε να ξετυλίγεται αυτό το κουβάρι των προβλημάτων, οι Βούλγαροι που μέχρι τώρα είχαν φερθεί σωστά ήρθαν στη προσκήνιο, προς έκπληξη όλων, έθεσαν επίσης επί τάπητος γελοίους ιστορικούς ισχυρισμούς».

Ο ρόλος του βουλγάρικου VMRO

Κατά τους ισχυρισμούς του Γερμανού διπλωμάτη, ευθύνη για τη σημερινή εμπλοκή φέρει η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας, η οποία σύρεται πίσω από τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας, και το κόμμα του, το οποίο βρίσκεται στη σημερινή συγκυβέρνηση της Βουλγαρίας. Τον Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

«Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα», λέγει ο Schrammeier. «Ένας πρώην πράκτορας της βουλγαρικής κρατικής ασφάλειας (σ.σ. υπηρεσία αντικατασκοπείας), ο οποίος εξελίχθηκε σε ηγέτη ενός από τα μικρά εθνικιστικά κόμματα, το VMRO, και είναι τώρα υπουργός Άμυνας, πιστεύει ότι μπορεί να εκβιάσει όχι μόνο τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπορίσοφ, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Μπορίσοφ φαίνεται πρόθυμος να συμβιβαστεί. Δεν μπορεί να αντιταχθεί, χωρίς να διακινδυνεύσει την τύχη της κυβέρνησής του, η οποία βρίσκεται ήδη σε επικίνδυνη τροχιά μετά από μήνες διαδηλώσεων στους δρόμους.

Άλλωστε, μέσα από ένα διαδικαστικό τέχνασμα, την προώθηση δηλαδή εντελώς περιττών συνταγματικών αλλαγών, έχει καταφέρει να κερδίσει λίγο χρόνο μέχρι να γίνουν οι κανονικές κοινοβουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ο Καρακατσάνοφ φαίνεται να ενεργεί, όχι μόνο υπό την επιρροή των προκαταλήψεών του εναντίον των ‘’Μακεδόνων’’. Το παρελθόν του και η συνεργασία του με το κόμμα Ataka (σ.σ. γνωστό για τις αντισημιτικές, ρατσιστικές θέσεις του) δείχνουν ότι παίζει το παιχνίδι της Μόσχας.

Να σημειωθεί πως ο ίδιος είχε συνταχθεί με το VMRO-DPMNE, το κόμμα που έχασε τις τελευταίες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Το κόμμα, στις τάξεις του οποίου υπάρχουν φιλοσερβικές και ως εκ τούτου φιλο-ρωσικές δυνάμεις.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος, μάλιστα, κατάφερε να αποφύγει τη δίωξη, χάρις στον Βίκτορ Ορμπαν (σ.σ. πρωθυπουργός της Ουγγαρίας) που του παρείχε καταφύγιο.

Ταυτόχρονα, ο Καρακατσάνοφ παίζει το παιχνίδι όσων αντιτίθενται σε οποιαδήποτε περαιτέρω ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Ναι, τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Αλλά σε προηγούμενες περιπτώσεις, τέτοιες παραλείψεις έχουν συγχωρεθεί γενναιόδωρα στις υποψήφιες χώρες, με την απεγνωσμένη ελπίδα ότι θα τα εκπληρώσουν μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν αποδεκτές».

Ελατήριο πολιτικών εξελίξεων

Κατά τις εκτιμήσεις (;) του Γερμανού διπλωμάτη, η «κρίση» Σόφιας – Σκοπίων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία (!) και στη Βόρειο Μακεδονία.

Ο ίδιος, αφού εκτιμά ότι «η Βουλγαρία κόβει κομμάτια από το κρέας της» και θεωρεί ότι «η Σόφια βρέθηκε σε μια διεθνώς νομικά αβάσιμη θέση», πιστεύει ότι η Βουλγαρία «έχει απομονωθεί και έχει χάσει, όχι μόνο την επιρροή της στα Σκόπια, αλλά και την εμπιστοσύνη όλων των χωρών της Βαλκανικής και πέραν αυτής».

Και διερωτάται: «Θα κάνει η Σόφια ένα βήμα πίσω; Τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομίας, η Βουλγαρία δεν θα τα βγάλει πέρα με το να εξοργίσει τις Βρυξέλλες. Κι αν ο Μπορίσοφ δεν θέλει να χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη της ΕΕ, και ιδίως τα οικονομικά οφέλη, θα πρέπει να απαλλαγεί από τον Καρακατσάνοφ.

Οι Βούλγαροι ολιγάρχες που επωφελούνται από την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια είναι απίθανο να επιτρέψουν την περικοπή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Συνεπώς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι εάν οι Ενωμένοι Πατριώτες (σ.σ. Καρακατσάνοφ) εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (σ.σ. κόμμα μουσουλμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία με ισχυρές επιρροές από την Αγκυρα) μπορεί να πάρει τη θέση τους (!).

Όλα αυτά, φυσικά, εάν ο Ντογκάν (σ.σ. πρώην πρόεδρος του κόμματος που κατηγόρησε την ηγεσία του ως «πέμπτη φάλαγγα» της Τουρκίας) δεν επιλέξει να εκπληρώσει την επιθυμία της Μόσχας να ανατρέψει τον Μπορίσοφ. Διαφορετικά, ενδέχεται να γίνουν πρόωρες εκλογές» (!).

Κρίση στην ΕΕ

Κατά τον Γερμανό διπλωμάτη, το βουλγαρικό «μπλόκο» στη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, θα σημάνει την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής κρίσης.

«Εάν δεν επιτευχθεί συναίνεση στη διαμάχη Σόφιας – Σκοπίων, η κρίση της ΕΕ που μόλις προκάλεσε η Ουγγαρία και η Πολωνία θα εμβαθύνει περαιτέρω», αναφέρει. Και καταλήγει: «Επομένως, η ΕΕ πρέπει να βρει κάποιον τρόπο για να κόψει αυτόν τον γόρδιο δεσμό, γιατί διαφορετικά θα καταστεί ανίκανη.

Τέλος, «εάν η κυβέρνηση Ζάεφ στα Σκόπια δεν πετύχει στην πορεία της για ένταξη στην ΕΕ, θα απειληθεί η τύχη του. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση των Αλβανών, πολύ περισσότερο εάν η Αλβανία πετύχει στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα προκύψουν πολλές νέες αστάθειες στην περιοχή και ο νικητής θα είναι τελικά η Ρωσία – όπως συνέβη με την Αρμενία».

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις