Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, τάχθηκε κατά της «λογικής των τετελεσμένων» και του «εκφοβισμού» στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά της “λογικής των τετελεσμένων” και του “εκφοβισμού” στην Ανατολική Μεσόγειο, τάχθηκε ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, κατά την ομιλία του στο φόρουμ της πρωτεύουσας της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, GLOBSEC2020, φωτογραφίζοντας, εμμέσως πλην σαφέστατα, την Τουρκία.

“Στο εξής -είπε- όταν τα συμφέροντα μας απειλούνται, πρέπει να δρούμε από κοινού, αναλαμβάνοντας το ρόλο μας, χωρίς να αρνούμαστε το διάλογο”.

Και πρόσθεσε: “Αυτό κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο ενάντια στη λογική του τετελεσμένου γεγονότος και στον εκφοβισμό, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση”.

Τουρκία: Σπάσιμο του εμπάργκο στη Λιβύη

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, εκτός των άλλων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες της Τουρκίας να σπάσει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Επικέντρωσε, δε, στο “σοβαρό”, όπως το χαρακτήρισε, περιστατικό, οπότε, προ μηνών, ένα “συμμαχικό” πλοίο, της Τουρκίας, έστρεψε τα κανόνια του εναντίον ενός άλλου “συμμαχικού”, γαλλικού.

“Τον περασμένο Ιούνιο -είπε- ένα σκάφος του τουρκικού Ναυτικού κινήθηκε εχθρικά κατά της γαλλικής φρεγάτας, Le Courbet, που δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εκτελεί τις διαταγές του ΝΑΤΟ για την επίβλεψη των παράνομων ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η διοίκηση της φρεγάτας, Le Courbet, υποψιαζόταν ένα τουρκικό εμπορικό σκάφος, το Cirkin, ότι παίρνει μέρος στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη”.

Ο ίδιος εξήρε το γεγονός ότι υπήρξε αντίδραση σε αυτό το περιστατικό:

-“Σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπου ο γενικός γραμματέας του ανέλαβε την ευθύνη για τη θέσπιση μέτρων ασφαλείας προς αποφυγήν τέτοιων συμπεριφορών μεταξύ συμμάχων”.

-“Σε επίπεδο ΕΕ, όπου οι 27 αποφάσισαν, στις 21 Σεπτεμβρίου, την επιβολή κυρώσεων στη ναυτιλιακή εταιρεία που ευθύνεται για τις δραστηριότητες παραβίασης του εμπάργκο προς τη Λιβύη από το τουρκικό πλοίο, Cirkin”.

Σκληρή στάση

Ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν, μάλιστα, μιλώντας σε σκληρή γλώσσα, τόνισε ότι “αυτή είναι η μόνη προσέγγιση που αρμόζει σε αυταρχικές δυνάμεις που δοκιμάζουν τα όριά μας”.

Πόσο μάλλον, υπογράμμισε, αφού δεν είναι δυνατόν να ζητούνται κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή δεν ζητούνται για την Τουρκία.

“Αυτήν την προσέγγιση -παρατήρησε- όσοι δικαίως ζητούν αυστηρή στάση απέναντι στη Ρωσία, πρέπει να τολμήσουν να την υιοθετήσουν και ενάντια στην Τουρκία”.

Πολύ περισσότερο, πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας για μια ακόμη φορά την Αγκυρα, “δεν γίνεται να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ κρύβοντας τέτοιες συμπεριφορές κάτω από το χαλί. Πρέπει να κατονομάσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε, σθεναρά, στο πλαίσιο του διαλόγου”.

Αιχμές για την ΕΕ

Πάντως, αφού έκανε τη διαπίστωση ότι “η διεθνής ζωή γίνεται κάθε μέρα και σκληρότερη”, άφησε αιχμές για την διεθνή εικόνα της Ευρώπης, λέγοντας:

“Ας είμαστε ρεαλιστές. Σήμερα, το μπλοκ που εκπροσωπούμε, αμφισβητείται, περιθωριοποιείται, και περιορίζεται στην άσκηση επιρροής”.

Με αφορμή, τέλος, “την Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, και σήμερα το Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, τόνισε ότι πρόκειται για “την διεθνοποίηση και την επιδείνωση κρίσεων με τοπικές ρίζες” και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι:

-Οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται.

-Ξένοι μισθοφόροι εισρέουν σε εμπόλεμες περιοχές.

-Εργαλειοποιούνται οι μεταναστευτικές ροές.

-Υπάρχει συστηματική παραπληροφόρηση και παραποίηση γεγονότων, μέθοδοι που λειτουργούν ως νέες στρατηγικές άσκησης επιρροής.

-Η αποσταθεροποίηση χρησιμοποιείται και εξελίσσεται σε αναπόσπαστο εργαλείο άσκησης επιβολής.

Θανάσης Αργυράκης

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις