Γεραπετρίτης: Κονδύλια και από το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης στη θωράκιση του περιβάλλοντος

54

Στο σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα σημαντικότατο μέρος θα καταλαμβάνει έργα θωράκισης του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδας», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανέξοδη παροχολογία» ενώ «επί 4,5 χρόνια που κυβέρνησε αυτόν τον τόπο δεν υπήρξε ούτε ένα έργο».

Ξεκινώντας από τις συνέπειες του μεσογειακού κυκλώνα, που έπληξε και τη Στερεά Ελλάδα, ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για δύο επίπεδα αντίδρασης, το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο. Για το βραχυπρόθεσμο ειδικότερα, παρέπεμψε στη δέσμη μέτρων για την οικονομική στήριξη των πληττόμενων, από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπογράμμισε και την παρουσία του πρωθυπουργού με κλιμάκιο υπουργών στις περιοχές που επλήγησαν.

Στο ερώτημα για τα αντιπλημμυρικά έργα, απάντησε πως έχουν γίνει πολλά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι άλλα, τα μεγάλα, είναι αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης και άλλα, μικρότερα και μεσαία, είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των έργων, όπως είπε. Ενώ ταυτοχρόνως υπογράμμισε την, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, «πρωτόγνωρη αναβάθμιση του επιπέδου της Πολιτικής Προστασίας, τόσο από άποψη οργανωτική, με την ενίσχυση των μονάδων, όσο και λειτουργική, σε σχέση με τα πρωτόκολλα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισήμανε ότι το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει «δράσεις και για την περιβαλλοντική θωράκιση και την πράσινη ανάπτυξη», και διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στο σχέδιο που θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -κάτι που προγραμματίζεται αρχικά για τις 15 Οκτωβρίου, αν δεν δοθεί παράταση- ένα σημαντικότατο μέρος θα καταλαμβάνει έργα της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή στη θωράκιση του περιβάλλοντος».

Ευκαιρίας δοθείσης όμως, απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία: «Επί 4,5 χρόνια κυβέρνησε αυτόν τον τόπο η σημερινή αντιπολίτευση και δεν υπήρξε ούτε ένα έργο. Η ανέξοδη παροχολογία και η απόδοση ευθυνών χωρίς καμία τεκμηρίωση είναι ο εύκολος λόγος», ανέφερε καλώντας την αντιπολίτευση να πει «ποια είναι τα έργα που η ίδια ολοκλήρωσε». «Σήμερα τουλάχιστον, ολοκληρώνονται έργα, σώζονται άνθρωποι, γιατί παρά την οδύνη για την απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής, για την έκταση των φαινομένων αυτών υπήρξε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πολιτικής Προστασίας. Υπήρξαν 900 διασώσεις προσώπων που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο», επισήμανε εξάλλου.

«Η Ελλάδα, σε πολύ καλύτερη μοίρα»

Στο θέμα του κορωνοϊού, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα, βεβαίως υπάρχει μια δεύτερη έξαρση του φαινομένου όπως σε όλες τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, παρά ταύτα η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με την πλειονότητα των χωρών (…) εκείνο στο οποίο στοχεύουμε είναι να δημιουργηθούν κατάλληλες υγειονομικές δομές, να αυξηθούν δηλαδή ιδίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να μπορέσουν να διαχειριστούν την έξαρση του φαινομένου».

Διαβεβαίωσε δε πως «είμαστε σε πολύ μεγάλη επαγρύπνηση, παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα, δεν υπάρχει για την ώρα ζήτημα για καθολικές απαγορεύσεις, όπως συνέβη στην πρώτη φάση του κορονοϊού, γιατί και καλύτερα προετοιμασμένοι είμαστε αλλά γνωρίζουμε και τη συμπεριφορά του ιού». «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών, παράλληλα όμως να μην φτάσουμε σε ένα επίπεδο να διακινδυνεύσουμε την οικονομική ζωή του τόπου», δήλωσε επίσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει απόλυτη πίεση στο σύστημα υγείας, το θωρακίζουμε και το ενισχύουμε καθημερινά. Μέσα στον Οκτώβριο θα αυξηθούν οι ΜΕΘ κατά 50 τουλάχιστον, ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμες 935 κλίνες, άρα είμαστε μακριά από τον αριθμό που θα δημιουργούσε τη μεγάλη πίεση στο σύστημα. Θα πρέπει οι πολίτες, στο πλαίσιο της ατομικής τους ευθύνης να είναι σε επαγρύπνηση κι εμείς ως κυβέρνηση να φροντίζουμε να αυξάνουμε κατά το δυνατόν, τη χωρητικότητα του συστήματος υγείας».

«Στη χώρα αξίζει καλύτερη αντιπολίτευση»

Ερωτηθείς για το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη, απάντησε σημειώνοντας ότι «δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον κ. Τσίπρα», και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του για υποταγή, όπως ανέφερε, στην «ανέξοδη πλειοδοσία». Εξάλλου, «δεν δείχνει υπευθυνότητα, στη χώρα αξίζει μια καλύτερη αντιπολίτευση», υποστήριξε και προσέθεσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει έτσι ώστε να υπάρχουν πάντοτε δημοσιονομικές εφεδρείες, θα στηρίξει -και το λέω μετά λόγου γνώσεως- κάθε πληττόμενη επιχείρηση, κάθε πληττόμενο εργαζόμενο, εν τούτοις δεν θα θέσουμε σε διακινδύνευση τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας».

Επισήμανε, επίσης, και την «παραδοξότητα», όπως είπε, ακόμη και στα μέτρα κοινωνικής αποσυμπίεσης, π.χ. το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας ή η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, «στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει “παρών”. Δεν υπερψηφίζει ούτε καν εκείνες τις προτάσεις που φέρνουμε, προκειμένου να υπάρχει ανακούφιση στην κοινωνία», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την κριτική του για τη μείζονα αντιπολίτευση ο Γ. Γεραπετρίτης.

Προς όφελος όλων η συζήτηση Ελλάδας και Τουρκίας

Για τα ελληνο-τουρκικά, διατύπωσε την πεποίθησή του, «πως θα συζητήσουμε και θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών, και της Τουρκίας και της Ελλάδος και της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή. Προϋπόθεση, «οι δυο γειτονικές χώρες να καθίσουν να συζητήσουν συντεταγμένα, πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία αφορά τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, και στο πλαίσιο ενός και μόνον, παράγοντα, του Διεθνούς Δικαίου. Εμείς έχουμε τη βαθύτατη πεποίθηση ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να ερείδονται πάνω στη διεθνή πρακτική που αφορά το Δίκαιο, μονομερείς ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές», διεμήνυσε αναγνωρίζοντας συγχρόνως την «κίνηση καλής θέλησης αποκλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους και του στόλου που συνόδευε το Oruc Reis. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε σε εχθροπαθή ρητορική ούτε να καταφύγουμε στις προβλεπόμενες ήδη, κυρώσεις», τόνισε ακόμη.

Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό

Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για κυβερνητικό σχεδιασμό, βασισμένο στο εξής τρίπτυχο:

– Ανάσχεση στα σύνορα: «Τους τελευταίους μήνες έχουμε καταφέρει να έχουμε μηδενικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα».

– Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου ή την απόρριψη του σχετικού αιτήματος: «Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικότατα τον αριθμό εκκρεμών αιτήσεων ασύλου και με τον τρόπο αυτό αποσυμφορούνται και τα νησιά. Η Μόρια, την οποίαν κληρονομήσαμε, έφθασε να έχει 25.000 και σήμερα χάρη στην επιτάχυνση των διαδικασιών, (η νέα δομή) έχει πέσει κάτω από 10.000 (…) Τους τελευταίους μήνες έχουν εκδικασθεί 25.000 αιτήσεις ασύλου και προβλέπουμε τους επόμενους μήνες άλλες 30.000».

Παρενθετικώς, ο υπουργός Επικρατείας εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «το 2015 στην Ελλάδα έφθασαν 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες και, επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση 80.000 αιτήσεις για άσυλο και καμία διαδικασία». «Αν είχαμε παραμείνει στη λογική της μη φύλαξης των συνόρων που ήταν βασική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς ταχεία διαδικασία για τις αιτήσεις, σήμερα θα βρισκόμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση», τόνισε.

– Δημιουργία οργανωμένων δομών, ελεγχόμενης ροής εισόδου και εξόδου: «εξακολουθεί να υφίσταται ο σχεδιασμός αυτός», υπογράμμισε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέες δομές (σ.σ. πέραν αυτών που έχουν σχεδιαστεί δηλαδή) στο βαθμό που δεν υπάρχει μεγάλη όξυνση του φαινομένου».

Εν κατακλείδι, ο υπουργός Επικρατείας αξιολόγησε ως «πολύ σημαντική» τη διεθνοποίηση του ζητήματος: «Επιτέλους αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι δεν πρόκειται για ελληνικό, αλλά γνήσια ευρωπαϊκό πρόβλημα -κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη δηλωμένη διάθεση εκ μέρους τους να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και με έμπρακτες διαθέσεις, όπως η δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ να αναλάβει 1.500 άτομα από τα νησιά, που έχουν ήδη λάβει άσυλο. Αισθάνομαι ότι όλο και περισσότερο η Ευρώπη ευαισθητοποιείται πάνω και στο κομμάτι του ανθρώπινου πόνου αλλά πάνω και στη λογική επιμερισμού του βάρους μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων», τόνισε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like