Ένα… κλικ μακριά από τη λήψη δανείων, ύψους 7 δισ. ευρώ, εγγυημένων κατά σχεδόν 80% από το Ελληνικό Δημόσιο, βρίσκονται οι επιχειρήσεις που «χτυπήθηκαν» από την κρίση του κορονοϊού. Η σχετική πλατφόρμα είναι έτοιμη να δεχθεί τις αιτήσεις όλων των κλάδων, επιλέγοντας μία από τις 13 τράπεζες που δήλωσαν συμμετοχή στο επίμαχο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Σύμφωνα, δε, με τα μερίδια που κατέχουν στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων, τα ποσά που μπορούν να εγκρίνουν για κεφάλαιο κίνησης υπολογίζονται σε: 1 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, περί τα 800 εκατ. ευρώ για εκάστη τις Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και συνολικά 200 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες.

Βήμα-βήμα

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι έχει ως εξής:

-Επίσκεψη στην ιστοσελίδα https://www.ependyseis.gr/mis/(S(4zai5bm3kegfxz45qoxwa455))/System/Login.aspx?ReturnUrl=%2fmis%2fdefault.aspx και εγγραφή στο σύστημα.

Προσοχή: Εάν εισέρχεστε για πρώτη φορά, θα πρέπει να επιλέξετε την «Εγγραφή νέου χρήστη». Οταν λάβετε στο e-mail που δηλώσατε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, θα τα χρησιμοποιήσετε στη σελίδα της εισόδου για να συνδεθείτε. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων στο e-mail [email protected] ή στη γραμμή τηλεφώνου 210 7787940.

-Μετά την εισαγωγή, δηλώνετε τα ζητούμενα στοιχεία (ποσό, σκοπό χρηματοδότησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.) και επιλέγετε την τράπεζα με την οποία επιθυμείτε να συνεργαστείτε. Τέλος, με την υποβολή λαμβάνετε έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης.

– Ακολούθως, επισκέπτεστε ένα κατάστημα της τράπεζας που έχετε επιλέξει και προσκομίζετε τον φυσικό φάκελο των δικαιολογητικών που θα ζητηθούν προκειμένου να αξιολογηθεί το αίτημά σας για παροχή χρηματοδότησης και τη λήψη της εγγύησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ. Αξίζει να αναφερθεί πως όλοι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες, με τη Eurobank να υπολογίζει σε τρεις ημέρες το χρόνο της έγκρισης και σε μία εβδομάδα την εκταμίευση.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Έχω ήδη λάβει χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ Covid-19. Μπορώ να κάνω αίτηση για δάνειο με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19;

Ναι, μπορείτε, αρκεί να πληροί η επιχείρησή σας τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

2.Έχω συμμετάσχει σε πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης (π.χ. ΕΣΠΑ). Μπορώ να ενταχθώ και στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα;

Ναι. Μπορείτε να λάβετε νέο δάνειο με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας αρκεί πρώτα να γίνει ο σχετικός έλεγχος σώρευσης ενισχύσεων.

3.Τι ισχύει με τις εξασφαλίσεις;

Σύμφωνα με την ΕΑΤ, σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα δάνεια είναι δυνατόν να λαμβάνονται, πέραν της εγγύησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας και πρόσθετες καλύψεις (ενοχικές ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις), αλλά μόνον στο βαθμό που δικαιολογείται, δεδομένης της εγγύησης. Η κάθε συνεργαζόμενη τράπεζα θα διατηρεί σε κάθε χρονική στιγμή άνοιγμα τουλάχιστον 20% επί του κάθε εγγυημένου χαρτοφυλακίου δανείων, προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση συμφερόντων. Η Eurobank, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πως θα λάβει τις απολύτως αναγκαίες εξασφαλίσεις, με ανώτατο ποσοστό για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις 40% επί του ποσού της χρηματοδότησης, όπου αυτό απαιτείται, ενώ για εννέα στα 10 νέα δάνεια δεν θα απαιτηθεί προσημείωση.

4.Πόσο είναι το ανώτατο ποσό του δανείου που μπορεί να χορηγηθεί;

Το ύψος του δανείου μπορεί να είναι μέχρι:

-Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης το 2019 ή

-το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και των αμοιβών των υπεργολάβων για το 2019. Εάν μια επιχείρηση δεν είχε συμπληρώσει πλήρη λειτουργία μέσα στο 2019, το μέγιστο ύψος του δανείου δεν πρέπει να ξεπερνά το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της.

5.Υπάρχει δυνατότητα αύξησης του ποσού;

Το ποσό του δανείου μπορεί να υπερβεί τα παραπάνω όρια για να καλυφθούν ανάγκες κεφαλαίων κίνησης:

-Για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους από την ημερομηνία χορήγησης και για τους επόμενους 18 μήνες.

-Για μεγάλες επιχειρήσεις από την ημερομηνία χορήγησης και για τους επόμενους 12 μήνες.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

πηγή:enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις