Υψηλό είναι το ποσοστό της ανεργίας και στους αλλοδαπούς της Μαγνησίας, που κάθε χρόνο αυτή την περίοδο εργάζονταν στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, μια εξέλιξη που αναμένεται να έχει επίδραση στην οικονομική τους επιβίωση το επόμενο διάστημα, ιδίως από το φθινόπωρο και μετά.
Με το καλοκαίρι να τελειώνει αύριο, ο απολογισμός για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού είναι απογοητευτικός. Και εκτός από τους Έλληνες, που αντί να εργάζονται, έμειναν σπίτι, υπήρχαν και πολλοί αλλοδαποί, που φέτος δεν έκαναν μεροκάματο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Μαγνησίας Ασίμ Κούκα ανέφερε πως «οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και στη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι μεγάλες για όλους τους εργαζόμενους του τουρισμού. Και ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχουν και οι αλλοδαποί, που χρόνια ζουν στη Μαγνησία και παραδοσιακά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπως στα μαγειρεία, στην καθαριότητα, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία και αλλού. Η εκτίμηση είναι πως σε σχέση με πέρσι, εργάζεται μόλις το 20% των αλλοδαπών στον τουρισμό, σε σχέση με τα άλλα χρόνια».
Ίδια κατάσταση επικρατεί και στον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα ο κ. Κούκα επισήμανε πως μεγάλο είναι το πρόβλημα και στον πρωτογενή τομέα. Τα σύνορα με την Αλβανία δεν άνοιξαν έγκαιρα και πολλοί αλλοδαποί δεν ήρθαν στην Ελλάδα, για να εργαστούν στις καλλιέργειες, όπως για τη συγκομιδή των κερασιών και άλλων ειδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, μόλις το 30% των αλλοδαπών σε σχέση με άλλα χρόνια, εργάζονται φέτος στις καλλιέργειες, και αυτό έχει ευρύτερες συνέπειες. Πάντως και στον πρωτογενή τομέα η μείωση των εργατών γης είναι κοντά στο 70%. Για όσους δεν μπόρεσαν να εργαστούν στον τουρισμό, δεν είναι τόσο εύκολη η μετάβαση στον πρωτογενή τομέα, για να πάρουν κάποιο μεροκάματο.
«Εδώ και χρόνια αλλοδαποί της περιοχής πήγαιναν στα νησιά και σε άλλα θέρετρα και δούλευαν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, για τέσσερις-πέντε μήνες και μετά επέστρεφαν, με κάποιο κομπόδεμα, για να βγάλουν τον χειμώνα, μαζί με το ταμείο ανεργίας που λάμβαναν. Αυτό φέτος για πολλούς δεν θα συμβεί και αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα από τον χειμώνα και μετά. Θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τις οικογένειες των αλλοδαπών, μόλις ανοίξουν και τα σχολεία και αυξηθούν οι υποχρεώσεις», ανέφερε ο κ. Κούκα και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το θέμα της στήριξης και για τους αλλοδαπούς, που εργάζονται και ζουν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα».
Μάλιστα ανέφερε πως «δεν είναι εύκολο για ένα αλλοδαπό, να στραφεί ξαφνικά από τον τουρισμό στον πρωτογενή τομέα, καθώς χρειάζεται και γνώση για μια τέτοια μετάβαση». Συνέστησε, δε στους Αλβανούς που θέλουν να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις