Οι διακινητές ναρκωτικών στη χώρα εκτιμάται ότι βγάζουν περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η Τουρκία βρίσκεται κατά μήκος μιας γνωστής βαλκανικής διαδρομής για αφγανική ηρωίνη που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα ναρκωτικά μπαίνουν επίσης λαθραία στη χώρα από τη Βραζιλία και την Κολομβία τους τελευταίους μήνες.
Για δεκαετίες, η Τουρκία αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με το παράνομο εμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών. Οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν 18,5 τόνους ηρωίνης, 80,7 τόνους κάνναβης, καθώς και 1,5 τόνους κοκαΐνης στις επιχειρήσεις του περασμένου έτους.
Κατασχέθηκαν επίσης 566 κιλά μεθαμφεταμίνης και περισσότεροι από 1,2 τόνοι φθηνού συνθετικού κανναβινοειδούς που είναι γνωστό ως bonzai. Οι αρχές κατάσχεσαν επίσης 8,9 εκατομμύρια χάπια έκστασι και 22,7 εκατομμύρια χάπια captagon, ένα ψυχοδιεγερτικό ιδιαίτερα δημοφιλές στη Μέση Ανατολή (το λεγόμενο ναρκωτικό των τζιχαντιστών).
Παρά τις σημαντικές ποσότητες παράνομων ναρκωτικών που κατασχέθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των εμπόρων ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς. Πολλά από αυτά τα τοπικά δίκτυα έχουν συνδέσεις με τουρκικές ομάδες διακίνησης ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.
Οι λαθρέμποροι που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές τα τελευταία χρόνια προέρχονταν από σημαντικό αριθμό χωρών και αποκαλύπτουν ότι ξένοι διακινητές δραστηριοποιούνται επίσης στην Τουρκία. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στην Τουρκία έχει επομένως διεθνή χαρακτήρα.
Προσοδοφόρα οδός
Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας ως χερσαίας γέφυρας μεταξύ χωρών εφοδιασμού στην Ανατολή, όπως το Αφγανιστάν και βασικών αγορών στην κοντινή Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χρησιμεύει ως βασικός φορέας της προσοδοφόρας οδού στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Παρόλο που η καλλιέργεια ναρκωτικών στην Τουρκία έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1970, αφότου οι αρχές της έθεσαν σε ισχύ αποτελεσματικά συστήματα αδειοδότησης για την καλλιέργεια παπαρούνας, οι Τούρκοι διακινητές έχουν αυξήσει την ισχύ τους, την παγκόσμια εμβέλεια και τον έλεγχο της αγοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη – ιδίως στην εμπορία ηρωίνης, σύμφωνα με μια έκθεση του Brookings του 2017.
Η Τουρκία βλέπει το εμπόριο ναρκωτικών ως θέμα εθνικής ασφάλειας, καθώς υπήρξε βασική πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ειδικά για το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αρχές.
Απάντηση στην αύξηση των επιθέσεων
Τον περασμένο Ιούνιο η Τουρκία ξεκίνησε μια διασυνοριακή αεροπορική και χερσαία εκστρατεία για να στοχεύσει το PKK σε διάφορες περιοχές της ορεινής περιοχής Qandil του βόρειου Ιράκ, ως απάντηση στην αύξηση των επιθέσεων εναντίον των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων εντός των τουρκικών συνόρων.
Έκτοτε, η Τουρκία έχει εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών σε όλη την κουρδική πλειοψηφία της νοτιοανατολικής χώρας, κατάσχοντας μέχρι στιγμής αρκετά εκατομμύρια ρίζες κάνναβης και τόνους κάνναβης, σύμφωνα με κυβερνητικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές για τη σχέση μεταξύ του Naji Sharifi Zindashti, ενός διακεκριμένου λαθρέμπορου ιρανικής ηρωίνης και του Burhan Kuzu, πρώην αναπληρωτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αποκαλύπτει πόσο περίπλοκο είναι το εμπόριο ναρκωτικών στη χώρα.
Ο Zindashti συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη για κατοχή 75 κιλών ηρωίνης το 2007, για να απελευθερωθεί μυστηριωδώς τον Αύγουστο του 2010. Ο Κουζού αντιμετωπίζει επί του παρόντος κατηγορίες για πίεση του δικαστικού σώματος για την απελευθέρωση του Ιρανού βαρόνου ναρκωτικών.
Οι τρέχουσες τουρκικές πολιτικές για τα ναρκωτικά δεν είναι αποτελεσματικές, περιεκτικές ή ολοκληρωμένες. Ο όγκος των ναρκωτικών που ρέει στην Τουρκία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι διακινητές ναρκωτικών στη χώρα εκτιμάται ότι βγάζουν περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η κάνναβη και το μπονσάι
Η χρήση ναρκωτικών έχει αυξηθεί επίσης, με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων εθισμού. Οι ουσίες που καταναλώνονται πιο συχνά είναι η κάνναβη και το μπονσάι, αλλά η κατανάλωση ηρωίνης αυξάνεται επίσης, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έκθεση του Brookings.
Ο Ryan Gingeras, αναπληρωτής καθηγητής στο Ναυτικό Μεταπτυχιακό Σχολείο και ειδικός στην ιστορία της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι η αδυναμία των τουρκικών νόμων για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες παίζει ρόλο στο πρόβλημα, επικαλούμενος το παράδειγμα της άρσης των περιορισμών για το ποσό των χρημάτων που επιτρέπεται να μεταφέρουν οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες.
Ο Gingeras έγραψε στο Foreign Affairs: «Τα τελευταία δέκα χρόνια, υπήρξε μια δραματική επέκταση στο παράνομο εμπόριο και το λαθρεμπόριο σε ολόκληρη τη χώρα. Μέρος της αύξησης έχει να κάνει με το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011 και την επιδεινούμενη κατάσταση των εσωτερικών υποθέσεων του Ιράκ μετά την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Το 2014, περισσότερα από 8.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για κατηγορίες λαθρεμπορίου ηρωίνης, διπλή αύξηση από το 2009 και πενταπλάσια αύξηση από το 2001».
Εν ολίγοις, είναι πραγματικά δύσκολο να καθοριστεί εάν η Τουρκία είναι εξίσου σημαντική, ή πιο σημαντική για το εμπόριο ναρκωτικών από ότι ήταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις