Αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και του προγράμματος REACT o Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη και «τρέχει» τις διαδικασίες για την δημιουργία νέα δομής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Σε ένα τριώροφο κτίριο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επί της οδού Αλεξανδρείας, όπου σήμερα φιλοξενούνται υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου θα  φιλοξενηθούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Φθινόπωρο.  Πρόκειται για μια δέσμευση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση αυτών των παιδιών και θα το κάνει σε αριθμούς που θα υπερβαίνουν τις αναλογίες που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση για την πόλη. «Μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, το οφείλει στη γεμάτη προσφυγιά Ιστορία της» είχε πει ο κ. Ζέρβας.

Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στην διαδημοτική εταιρεία «Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης» προκειμένου να τρέξει το φάκελο υποβολής ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης. Μετά το τέλος της καραντίνας και το άνοιγμα των δικαστηρίων- απαιτούνται κάποιες βεβαιώσεις από το Πρωτοδικείο για να συμπληρωθεί ο φάκελος- αυτός θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες.

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου τρεις μήνες μέχρι η πρόταση του δήμου να ενταχθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων όπως είναι το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης.  Τα προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν μέσα στον ιστό της πόλης και σε ένα κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε, το 1985 και αν και προορίζονταν για να εξυπηρετήσει κοινωνικές δομές και υπηρεσίες δεν λειτούργησε ποτέ με την κανονική του χρήση.

Μέχρι σήμερα σε αυτό στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου Καθαριότητας (εποπτεία καθαριότητας της περιοχής) και εργάζονται περίπου 50 υπάλληλοι. Η υπηρεσία καθαριότητας θα συνεχίσει να λειτουργεί στο συγκεκριμένο κτίριο μέχρι να διαμορφωθούν οι χώροι και να είναι κατάλληλο για φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

«Παίρνουμε 2 εποπτείες καθαριότητας που σήμαινε ένα βάρος 50 ανθρώπων, μια επιβάρυνση στην οδό Μαρτίου όπου περίμεναν απορριμματοφόρα για να παραλάβουν τους εργαζόμενους και θα τους μεταφέρουμε σε κατάλληλους χώρους» είπε στο ethnos.gr ο Αναστάσιος Τελίδης, Μέλος του Δ.Σ. της «Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης» και συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο οποίος και έτρεξε όλη αυτή τη διαδικασία.  «Στόχος μας είναι να σταθούμε αντάξιοι στην ανθρωπιστική μας υποχρέωση, όπως και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε στον πρωθυπουργό» πρόσθεσε.

Μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το δήμο

Το πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων έχει μηδενική επιβάρυνση για το δήμο Θεσσαλονίκης καθώς όλες οι δαπάνες των εργασιών διαμόρφωσης του κτιρίου, εκπαίδευσης, και περίθαλψης των ανήλικων προσφυγόπουλων είναι χρηματοδοτούμενες. Σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί επιλογή τόσο του δήμου όσο και προσωπικά του δημάρχου η απόφαση να μην ανατεθεί σε κάποια ΜΚΟ το πρότζεκτ αλλά να το «τρέξει» ο ίδιος ο δήμος αξιοποιώντας και την εμπειρία παρελθόντων ετών όπως είχε γίνει και με το πρόγραμμα REACT (ενοικίαση διαμερισμάτων σε πρόσφυγες) σε συνεργασία και με την Ύπατη Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Δομή του Φιλοξενείου Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της περιοχής της Τούμπας έχουν φιλοξενηθεί συνολικά από τον Μάιο του 2015 219 άτομα και 56 οικογένειες προσφύγων. «Λειτούργησε πλήρως αρμονικά με την υπόλοιπη γειτονιά και τα ίδια τα προσφυγόπουλα εντάχθηκαν ομαλά στο κοινωνικό περιβάλλον.  Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αρχικές αμφισβητήσεις που υπήρχαν στην περιοχή της Τούμπας με το που λειτούργησε η δομή, η τοπική κοινωνία κατάλαβε για τη δυνατότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το κατά πόσον αυτό ενισχύει πραγματικά τη γειτονιά» είπε στο ethnos.gr ο κ. Τελίδης.  

Πώς θα διαμορφωθεί η νέα δομή

Στο κτίριο θα υπάρxει 24ωρη φύλαξη, ενώ στο ισόγειο θα προβλεφθούν χώροι για τον υπεύθυνο της δομής που θα προέρχεται από την «Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης», τον ψυχολόγο, τον εκπαιδευτικό και έναν νοσηλευτή.  Στο πρώτο όροφο του κτιρίου θα διαμορφωθεί η τραπεζαρία, ένας ειδικός χώρος υποδοχής, το ιατρείο και εγκαταστάσεις για παιδάκια ΑΜΕΑ. Στους δύο τελευταίους  ορόφους θα διαμορφωθούν δωμάτια για την φιλοξενία των ανήλικων προσφύγων.  Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. θα αναλάβουν να καθορίσουν την επιλογή των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που θα φιλοξενηθούν στην καινούργια δομή της Θεσσαλονίκης.

Αναλύοντας την πρωτοβουλία αυτή από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε πει μεταξύ άλλων: «Εμείς έχουμε βαθιά γνώση του τί σημαίνει προσφυγιά, τη ζήσανε στο πετσί τους οι γονείς και οι πρόγονοί μας. Σχεδόν κάθε οικογένεια που κατοικεί σε αυτόν τον τόπο έχει μία τέτοια ιστορία να διηγηθεί. Εμείς θα μετρήσουμε σήμερα παιδικές ψυχές και σε λίγα χρόνια θα παραδώσουμε πολίτες που θα μπορούν να ζήσουν αρμονικά, θα σέβονται τον πολιτισμό και τους κανόνες της ελληνικής κοινωνίας». Το πρόγραμμα θα τρέξει καταρχήν για ένα χρόνο

Τίμος Φακαλής

Τίμος Φακαλής

πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις