Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Προοδευτική Συμμαχία κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, προ τον Υπουργό Υγείας,  σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων στο ΓΝ Βόλου για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19 στη Μαγνησία.

Η κ. Παπανάτσιου στην ερώτησή της αναφέρει ότι στο νομό Μαγνησίας έχουμε αυξημένα κρούσματα covid-19, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερη ανησυχία στην τοπική κοινωνία και ότι κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας και παρόλο τις υπουργικές εξαγγελίες, η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας δεν προχώρησε στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρών για την αναγκαία ενίσχυση του ΓΝ Βόλου. Επιπλέον, δεν έχουν κρίνει ότι απαιτείται αγορά ή τοποθέτηση μηχανήματος μοριακού αναλυτή στο ΓΝ Βόλου, παρόλο το μικρό κόστος αγοράς του και παρόλο την πραγματοποίηση δεκάδων απευθείας αναθέσεων για άλλες προμήθειες.

Η Βουλευτής τονίζει στην ερώτησή της, ότι η όλη εξέλιξη σχετικά με την Πανδημία δεν αφήνει περιθώρια για νέες κωλυσιεργίες στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρών, αλλά και στην διενέργεια κεντρικής προμήθειας για την εξασφάλιση επάρκειας σε υγειονομικό υλικό με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Επιπλέον αναφέρει ότι η μη ύπαρξη μοριακού αναλυτή στο ΓΝ Βόλου, δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου, αλλά και φυγή πολιτών, με προσωπικό τους κόστος, προς τα ιδιωτικά εργαστήρια όπου διαφημίζονται ως τα μοναδικά στη πόλη που παρέχουν άμεσα αποτελέσματα. Μάλιστα, ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος, όπου πλέον οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν μέχρι και 48 ώρες να μάθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους κάτι που μπορεί να δημιουργήσει και πρόσθετο κόστος για τα δημόσια ταμεία σε περίπτωση παράτασης της νοσηλείας τους. Η ίδια καθυστέρηση συμβαίνει και με τα δείγματα από τις Κινητές Ομάδες Υγείας που έχουν ενεργοποιηθεί στη Μαγνησία το τελευταίο μήνα.

Η κ. Παπανάτσιου επισημαίνει ότι πλέον υπάρχει η εμπειρία από όλο το προηγούμενο διάστημα της διαχείρισης της πανδημίας και κάθε καθυστέρηση του σχεδιασμού προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, μπορεί να εκθέσει αδικαιολόγητα σε κίνδυνο εργαζομένους και τους πολίτες της Μαγνησίας.

Ως εκ τούτου η κ. Παπανάτσιου ρωτά τον Υπουργό Υγείας:

  • Αν προτίθεται να ενισχύσει το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, ώστε να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση δεύτερου κύματος κρουσμάτων COVID-19.
  • Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα λάβει και ποιος θα είναι ο σχεδιασμός σε περίπτωση δεύτερου κύματος COVID-19, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα υγειονομικού υλικού για τους εργαζόμενους, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας τους. Θα προβεί σε διαγωνισμούς προμηθειών άμεσα, ώστε να μην γίνουν πάλι απευθείας αναθέσεις που έχουν πολύ υψηλό κόστος;
  • Αν προτίθεται να ενισχύσει το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με μοριακό αναλυτή, ώστε να λαμβάνονται άμεσα τα αποτελέσματα για τον covid-19, γεγονός που θα βοηθήσει στον γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων και το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και θα σταματήσει την φυγή πολιτών προς το ιδιωτικό σύστημα υγείας;

 Αναλυτικά η ερώτηση:

Στο νομό Μαγνησίας και ιδιαίτερα στο Δήμο Βόλου τις τελευταίες 15 ημέρες, έχουμε αυξημένα κρούσματα covid-19, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερη ανησυχία στην τοπική κοινωνία.

Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας και παρόλο τις υπουργικές εξαγγελίες, η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας δεν προχώρησε στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρών για την αναγκαία ενίσχυση του ΓΝ Βόλου. Επιπλέον το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που χρειάστηκαν για την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών πολλές φορές καλύφθηκαν μετά από δωρεά πολιτών, κάτι που θα έπρεπε να καλύπτεται από τη πολιτεία.

Η έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Μαγνησία, αλλά και η αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος Covid-19 το επόμενο διάστημα, δεν αφήνει περιθώρια για νέες κωλυσιεργίες στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρών, αλλά και στην διενέργεια κεντρικής προμήθειας για την εξασφάλιση επάρκειας σε υγειονομικό υλικό με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Πλέον υπάρχει η εμπειρία από όλο το προηγούμενο διάστημα της διαχείρισης της πανδημίας και κάθε καθυστέρηση του σχεδιασμού προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, μπορεί να εκθέσει αδικαιολόγητα σε κίνδυνο εργαζομένους και τους πολίτες της Μαγνησίας.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπ. Υγείας προβλέπει ως νοσοκομεία αναφοράς, για τις περιοχές αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και σαν αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Έτσι, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου όλο αυτό το διάστημα που λαμβάνει ύποπτα δείγματα Covid-19 από πολίτες τα αποστέλλει στο ΠΓΝ Λάρισας για την εξέταση τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Κινητές Ομάδες Υγείας που έχουν ενεργοποιηθεί στη Μαγνησία το τελευταίο μήνα.

Το Υπ. Υγείας και η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας δεν έχουν κρίνει ότι απαιτείται αγορά ή τοποθέτηση μηχανήματος μοριακού αναλυτή στο ΓΝ Βόλου, παρόλο το μικρό κόστος αγοράς του και παρόλο την πραγματοποίηση δεκάδων απευθείας αναθέσεων για άλλες προμήθειες.

Η μη ύπαρξη μοριακού αναλυτή στο ΓΝ Βόλου, που θα δίνει άμεσα αποτελέσματα για το αν το δείγμα covid-19 είναι θετικό ή αρνητικό, δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου, αλλά και φυγή πολιτών, με προσωπικό τους κόστος, προς τα ιδιωτικά εργαστήρια όπου διαφημίζονται ως τα μοναδικά στη πόλη που παρέχουν άμεσα αποτελέσματα. Μάλιστα ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος, όπου πλέον οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν μέχρι και 48 ώρες να μάθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του κάτι που μπορεί να δημιουργήσει και πρόσθετο κόστος για τα δημόσια ταμεία σε περίπτωση παράτασης της νοσηλείας του.

 

Επειδή, ο νομός Μαγνησίας τις τελευταίες 15 ημέρες αντιμετωπίζει αυξημένα κρούσματα covid-19.

Επειδή, κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, που και τούτη τη χρονική περίοδο κρίνονται αναγκαίες.

Επειδή, το Υπ. Υγείας οφείλει να σχεδιάσει πλάνο από σήμερα, για την ενίσχυση με υγειονομικό υλικό ώστε να έχουμε ασφαλή αντιμετώπιση του Covid-19 από τους εργαζόμενους σε περίπτωση δεύτερου κύματος.

Επειδή, η μη ύπαρξη μοριακού αναλυτή στο ΓΝ Βόλου δημιουργεί καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των test covid-19 και οι πολίτες αναγκάζονται να στρέφονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ η αγορά του είναι μικρής δαπάνης και θα έχει πολλά πλεονεκτήματα.

 

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

                              

1.Προτίθεται το Υπ. Υγείας να ενισχύσει το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, ώστε να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση δεύτερου κύματος κρουσμάτων COVID-19;

  1. Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα λάβει και ποιος θα είναι ο σχεδιασμός σε περίπτωση δεύτερου κύματος COVID-19, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα υγειονομικού υλικού για τους εργαζόμενους, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας τους. Θα προβεί σε διαγωνισμούς προμηθειών άμεσα, ώστε να μην γίνουν πάλι απευθείας αναθέσεις που έχουν πολύ υψηλό κόστος;
  2. 3. Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να ενισχύσει το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με μοριακό αναλυτή, ώστε να λαμβάνονται άμεσα τα αποτελέσματα για τον covid-19, γεγονός που θα βοηθήσει στον γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων και το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και θα σταματήσει την φυγή πολιτών προς το ιδιωτικό σύστημα υγείας;

 

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις