Η κατάληψη της αεροπορικής βάσης Al-Watiyah από τις δυνάμεις της Τρίπολης αποτέλεσε μια άκρως δυσμενή εξέλιξη τόσο για τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και για την Ελλάδα.
Η βάση η οποία βρίσκεται σε απόσταση περί τα 240 χλμ. νότια από την Τρίπολη είναι στρατηγικής σημασίας και για αυτό το λόγο το φιλότουρκο καθεστώς της Τρίπολης ήθελε να κατάληψή της με κάθε μέσο.
Οι δυνάμεις του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» την χρησιμοποιούσαν για να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της Τρίπολης με αεροσκάφη Su-22, αλλά τώρα η απώλειά της θέτει εκτός ισορροπίας την επιθετική κίνηση του Χαφτάρ προς την Τρίπολη.
Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία πέρα από το τακτικό επίπεδο στον πόλεμο που διεξάγεται στην βορειοαφρικανική χώρα, είναι οι άκρως δυσμενείς στρατηγικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.
Αυτό γιατί η βάση θα αποτελέσει ένα «τέλειο» ορμητήριο για την τουρκική Αεροπορία. Για πρώτη φορά η Τουρκία αποκτά μια αεροπορική βάση, σχεδόν άθικτη, με όλες τις προβλέψεις για τη μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών και UAV.
Διαθέτει όλες τις «προδιαγραφές» που πρέπει να έχει μια αεροπορική βάση, (καταφύγια αεροσκαφών, υποδομές καυσίμων, πυρομαχικών, συντήρησης κ,α,) και είναι εκτός της εμβέλειας των όπλων του LNA.
Το πρόβλημα είχε διαγνωσθεί από τις συνεχείς επιθέσεις στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης, το οποίο εκτός του ότι ήταν πολιτικό ήταν συχνά στόχος επίθεσης. Η Τουρκία έτσι αναζητούσε μια αεροπορική βάση στην περιοχή και μάλιστα είχε έρθει σε επαφή με την γειτονική Τυνησία για να αποτελέσει βάση για τουρκικά αεροσκάφη.
Τώρα όμως η Τουρκία πρόκειται να εκμεταλλευτεί την κατάληψή της για την ίδια.Ήδη τα τουρκικά “παπαγαλάκια” ξεκίνησαν την προετοιμασία: Αν ήταν το Hurkus έτοιμο θα το στέλναμε κατευθείαν στην Ουατίγια.
Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα αποκτήσει πρακτικά μια αεροπορική βάση στα νοτιοδυτικά της Ελλάδας με ότι αυτό συνεπάγεται. Από εκεί τουρκικά UAV θα μπορούν να πραγματοποιούν πτήσεις αναγνώρισης φτάνοντας έως και νοτιοδυτικά της Κρήτης και για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας της χώρας θα πρέπει να κοιτά επισταμένα και προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η τουρκική Αεροπορία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη βάση προκειμένου σε πρώτη φάση να κτυπήσουν τις δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ οι οποίες μετά και την απώλεια τριών Pantsir S-1 (δύο βεβαιωμένα) έχουν απολέσει σημαντικό μέρος της αντιαεροπορικής τους ικανότητας.
Η Τουρκία έτσι αποκτά μια στρατηγικής φύσεως αεροπορική βάση στα νότια και δυτικά της Ελλάδας μέσω της οποίας μπορεί να υποστηρίξει από δύο «μέτωπα» τις γεωτρήσεις που ετοιμάζει. Βέβαια η Τουρκία θέλει να κάνει όλη την Λιβύη μια βάση, «περικυκλώνοντας» έτσι την Ελλάδα και η κατάληψη της αl-Watiyah αποτέλεσε την αρχή.
Εκτός από τα μαχητικά θα στείλει και αεροσκάφη στρατηγικής αεροπορικής παρακολούθησης E-7T όπως και τάνκερ KC-135.
Με βάση τα asset αυτά η τουρκική Αεροπορία σε περίπτωση μιας αναμέτρησης (ένοπλης) με την Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως βάση εξόρμησης και την συγκεκριμένη βάση. Η απόστασή της από την Κρήτη ανέρχεται στα 1.130 χλμ. περίπου και τουρκικά F-16 εξοπλισμένα με βλήματα SOM μπορούν να αναστατώσουν τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.
Η Τουρκία επομένως αποκτά ένα στρατηγικό «βατήρα» για επιχειρήσεις σε όλη την κεντρική Μεσόγειο εως νότια και δυτικά της Κρήτης ελέγχοντας έως και το Ιόνιο.
Γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική ήταν η κατάληψή της από τις τουρκόφιλες δυνάμεις. Από την άλλη η Ελλάδα απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής υποστηρίζοντας τον Χαφτάρ μόνο «νοητά» χωρίς να προβαίνει σε καμιά ουσιαστική κίνηση.
Και οι γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει η Άγκυρα είναι «προ των πυλών».
πηγή:pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις