«Δεν αναμένεται κάποιο πρόβλημα στην 8η αξιολόγηση», αναφέρουν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, λίγες ώρες πριν από τις τηλεδιασκέψεις των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο.
Στην πραγματικότητα, Δευτέρα και Τρίτη θα διαρκέσουν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των Θεσμών, καθώς η προετοιμασία που προηγήθηκε σε τεχνικό επίπεδο δεν άφησε πολλά «κενά». Από τη στιγμή, δε, που το δύσκολο δημοσιονομικό έχει βγει από το κάδρο, μετά την παράταση της ρήτρας διαφυγής, τα σημεία τριβής έχουν περιοριστεί κι όλα δείχνουν ότι η εκταμίευση περίπου 740 εκατ. Ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος (ANFA- SMP), είναι δρομολογημένη.
Ανάκαμψη με ρυθμούς 5,5% βλέπουν οι θεσμοί στην Ελλάδα
Οι εκ του μακρόθεν συζητήσεις με τους ξένους τεχνοκράτες πραγματοποιούνται με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, η οποία έχει σημάνει συναγερμό και στην Αθήνα. Ειλημμένη είναι η απόφαση για αποφυγή lockdown στην Αττική, παρά μόνο αν η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας είναι δραματική, ωστόσο ακόμα κι έτσι οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι επιβαρυμένοι, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να θεωρούν στην παρούσα φάση μάλλον αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για το 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θεωρούν ότι η εκτίμηση της Αθήνας για ρυθμούς ανάπτυξης 7,5% την επόμενη χρονιά, κινούνται στο απώτατο όριο των προβλέψεων και «βλέπουν» ως πιο ρεαλιστική την πρόβλεψη για ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμούς 5,5%, δηλαδή όσο «βλέπει» και το υπουργείο Οικονομικών χωρίς τον συνυπολογισμό των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το βασικό στοιχείο προβληματισμού των ξένων τεχνοκρατών είναι η πορεία του Τουρισμού στο β’ και κυρίως στο γ’ τρίμηνο του 2021, θεωρώντας ότι εάν δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για τουριστικά έσοδα στο 50% του 2019- δηλαδή γύρω στα 9 δισ ευρώ- η δυναμική του ΑΕΠ θα είναι πιο «χλιαρή». Όσον αφορά, δε, στο 2022, με τα σημερινά δεδομένα οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» γύρω στο 3,5%.
Επιφυλακτικοί οι Θεσμοί με τις εκτιμήσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
Επιστρέφοντας στα «αγκάθια» της αξιολόγησης, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα φαίνεται ότι παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ξένους τεχνοκράτες. Κατ’ αρχάς, ο Πτωχευτικός δείχνει να περνάει χωρίς πρόβλημα, καθώς όλο το διάστημα που προηγήθηκε, η Αθήνα ήταν σε ανοικτή γραμμή τη Φρανκφούρτη. «Λαμβάνει υπόψιν τις βέλτιστες πρακτικές» σημειώνουν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, σχολιάζοντας τις βασικές διατάξεις του Πτωχευτικού κι όλα δείχνουν ότι, πλην ελαχίστων νομοτεχνικών βελτιώσεων, δεν θα υπάρξουν αλλαγές πριν από την ψήφιση του.
Επιπλέον, η… γκρίνια για τη βελτίωση στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα αντιμετωπιστεί γρήγορα, όπως άλλωστε, «διαβάζει» κανείς σε διατάξεις του νέου Πτωχευτικού, που αφορούν τόσο στην αυτοματοποιημένη διαδικασία μείωσης της τιμής εκκίνησης, όσο και στην εικόνα της πλατφόρμας αυτής καθ’ αυτής, με την ενσωμάτωση στοιχείων που θα την κάνουν πιο φιλική στους επενδυτές.
Στο δύσκολο πεδίο των «κόκκινων» δανείων φαίνεται, πάντως, ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες ως προς την κληρονομιά της πανδημίας, καθώς οι εκτιμήσεις των τραπεζών για μόλις 5 δισ ευρώ χαρακτηρίζονται ως μάλλον αισιόδοξες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο το βασικό σενάριο προβλέπει 11 δισ ευρώ νέων «κόκκινων» δανείων, με το δυσμενές να «γεννάει» περί τα 15 δισ ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις