Προβληματισμός για τα μαθήματα δύο ταχυτήτων επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς ναι μεν το υπουργείο Παιδείας έδωσε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα, ωστόσο η προϋπόθεση ότι τα διά ζώσης μαθήματα θα γίνονται για ακροατήριο κάτω από 50 άτομα, προκαλεί διάφορα ζητήματα.
Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, δεν είναι μόνο οι μάσκες που πρέπει να φορούν οι φοιτητές, αλλά και ο εξαερισμός των αιθουσών, η καθαριότητα των χώρων.
Η αίσθηση που επικρατεί, είναι πως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη διά ζώσης διδασκαλία για τα μικρά ακροατήρια, προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες μέσω της ενοικίασης σπιτιών. Δεν είναι, όμως καθόλου σίγουρο πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι γονείς θα θελήσουν να νοικιάσουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους, όταν θα ξέρουν ότι τα περισσότερα μαθήματα θα είναι εξ’ αποστάσεως.
Ειδικότερα, για το χειμερινό εξάμηνο 2020 – 2021 η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των πανεπιστημίων έχει ως εξής:
-Οι φοιτητές θα επιστρέψουν στην έδρα/πόλη των πανεπιστημίων
-Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και ομάδες μελέτης (μέχρι 30 εγγεγραμμένων φοιτητών), καθώς και θεωρητικές διαλέξεις μαθημάτων μέχρι 50 εγγεγραμμένων φοιτητών
-Ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες (ΕΣΠΑ, 5 εκατ. ευρώ).
-Εξ αποστάσεως διδασκαλία για διαλέξεις μαθημάτων άνω των 50 εγγεγραμμένων φοιτητών – Δωρεάν παροχή πλατφορμών από Microsoft και Google.
-Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους. Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.
Μεθαύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των ΑΕΙ.
Ο αντιπρύτανης διοικητικών θεμάτων κ. Στέφανος Παρασκευόπουλος ανέφερε πως υπάρχει προβληματισμός για το θέμα της διά ζώσης μαθημάτων. «Εμείς λέμε πως το Πανεπιστήμιο είναι ο ακαδημαϊκός χώρος των φοιτητών και είναι καλό να επιστρέψουν. Από την άλλη, όμως υπάρχουν και κάποια λειτουργικά ζητήματα. Για παράδειγμα εκτός από το αν θα φορούν μάσκες οι φοιτητές και θα κρατούν αποστάσεις εντός των αμφιθεάτρων, θα πρέπει οι αίθουσες να αερίζονται. Και από την εικόνα που έχουμε, δεν είναι πολλές είναι οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα που έχουν παράθυρα. Επίσης είναι το ζήτημα της καθαριότητας των χώρων διδασκαλίας. Για παράδειγμα, όταν τελειώνει το ένα μάθημα και αποχωρούν οι φοιτητές, ώστε να εισέλθουν άλλοι φοιτητές για μάθημα, θα πρέπει οι χώροι διδασκαλίας να καθαρίζονται, καθώς δεν είναι τα ίδια άτομα που θα παρακολουθήσουν τη διδασκαλία».
Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε πως «περίπου το 20% των μαθημάτων έχει ακροατήριο μέχρι 50 άτομα και το υπόλοιπο είναι πάνω από αυτό το πλαφόν. Εξάλλου οι εισακτέοι κάθε χρόνο στα Τμήματα είναι πάρα πολλοί και ξεπερνούν τα 50 άτομα. Μαθήματα με ακροατήριο μέχρι 50 φοιτητές είναι συνήθως τα επιλεγόμενα και κάποια κατεύθυνσης στα μεγαλύτερα έτη σπουδών. Το υπουργείο Παιδείας έχει αναφέρει ότι θα προσλάβει 2.000 καθηγητές για να καλύψουν ανάγκες. Αλλά το ζήτημα είναι, πότε θα τοποθετηθούν στα Πανεπιστήμια για να προσφέρουν».
Η εξεταστική Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω της εξ αποστάσεως διαδικασίες και μόνο τα εργαστηριακά μαθήματα θα είναι διά ζώσης.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις