Το φετινό ήταν ένα από τα δυσκολότερα καλοκαίρια για τους αλιείς της Μαγνησίας, καθώς οι πωλήσεις ψαριών σημείωσαν μείωση σε σχέση με πέρυσι πάνω από το 50%, με αποτέλεσμα σε αντίστοιχα ποσοστό, αν όχι υψηλότερα, να κυμανθούν και τα έσοδά τους, τη στιγμή που μπροστά τους έχουν ένα δύσκολο χειμώνα με πολλές υποχρεώσεις.
Παραδοσιακά το καλοκαίρι για τους αλιείς είναι και από τις καλύτερες εποχές για την αύξηση του τζίρου τους, καθότι τότε υπάρχουν χιλιάδες τουρίστες που επιλέγουν τα υπέροχα ψάρια για την διατροφή τους. Επίσης οι καταναλωτές κινούνται περισσότερο εκτός σπιτιού, μεταβαίνουν στα κέντρα εστίασης, όπως τις ψαροταβέρνες, και γεύονται τα υπέροχα αλιεύματα.
Φέτος, όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο τουρισμός άνοιξε από τα μέσα Ιουλίου και μετά, και η προσέλευση κινήθηκε σε τέτοια επίπεδα, σαν ουσιαστικά να μην ξεκίνησε ποτέ. Παράλληλα τα μέτρα που πάρθηκαν εντός Αυγούστου, του πλέον σημαντικού μήνα για τις διακοπές των Ελλήνων, αναφορικά με το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 το βράδυ, επέδρασαν επίσης καταλυτικά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου αλιέων Βόλου κ. Χρήστος Ξηραδάκης δήλωσε πως «το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο, για να μην πούμε από τις χειρότερες χρονιές, τουλάχιστον από αυτές που έχω ζήσει. Η μείωση των πωλήσεων και του τζίρου άγγιξε το 50% σε σχέση με πέρυσι. Ο κλάδος μας έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό, τα εποχικά επαγγέλματα του καλοκαιριού και ό,τι πρόβλημα υπήρξε σε αυτούς, παρουσιάστηκε και σε εμάς. Τα καταστήματα άνοιξαν αργά την Άνοιξη, οι τουρίστες έστω και αυτοί οι λίγοι, άργησαν να έρθουν, ενώ υπήρξαν και τα μέτρα για τα κλείσιμο των κέντρων εστίασης στις 12 το βράδυ που επηρέασε την κατανάλωση. Η κατανάλωση ήταν μειωμένη στα κέντρα εστίασης αλλά και στα ιχθυοπωλεία εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών.
Την ίδια στιγμή τα αποθέματα σε αλιεύματα αυξήθηκαν στον Παγασητικό και λόγω της καραντίνας.

Σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο οι αλιείς έλαβαν την Άνοιξη το επίδομα των 800 ευρώ και εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης το de minimis μέσα από το οποίο θα λάβουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ένα εφάπαξ ποσό το οποίο εξαρτάται από τα μέτρα του κάθε σκάφους. Η πλειονότητα των παράκτιων αλιέων θα λάβουν από το πρόγραμμα αυτό μάξιμουμ 1.200 ευρώ.
«Στους έξι αυτούς μήνες της καραντίνας και της μεγάλης πτώσης του τζίρου οι αλιείς χονδρικά θα λάβουν 2.000 ευρώ που είναι μόνο για τη συντήρηση του σκάφους τους. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» τόνισε ο κ. Ξηραδάκης.
Και κατέληξε λέγοντας πως λόγω της μη ζήτησης έχει μειωθεί και η τιμή των αλιευμάτων.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις