Τα εγκωμιαστικά σχόλια των προηγούμενων εβδομάδων και μηνών για την επιτυχία της Ελλάδας στην πρώτη φάση της πανδημίας στον διεθνή Τύπο διαδέχονται σιγά σιγά τα ερωτήματα για το τι συνέβη και χάθηκε ο έλεγχος σε αυτή τη φάση της πανδημίας
Τα εγκωμιαστικά σχόλια των προηγούμενων εβδομάδων και μηνών για την επιτυχία της Ελλάδας στην πρώτη φάση της πανδημίας στον διεθνή Τύπο –που συχνά επικαλείται η κυβέρνηση- διαδέχονται σιγά σιγά τα ερωτήματα για το τι συνέβη και χάθηκε ο έλεγχος σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Μερικοί μάλιστα δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν την επιτυχία και της πρώτης φάσης της πανδημίας.
Πως χάθηκε ο έλεγχος;
Η ιστοσελίδα της γερμανικής Handesblatt γράφει χαρακτηριστικά: «Την άνοιξη η Ελλάδα θεωρούνταν χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα όμως τα κρούσματα εκτοξεύονται. Πώς η κατάσταση βρέθηκε εκτός ελέγχου;» διερωτάται σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμέτωπη με κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κοροναϊού».
Η ίδια γερμανική εφημερίδα μόλις πριν από δυόμιση εβδομάδες, όταν ξεκινούσε το δεύτερο lockdown εκθείαζε την επιτυχία της χώρας και έγραφε άρθρα για το «πως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης οδηγεί την Ελλάδα εν μέσω κρίσεων».
Μάλιστα τότε η HB έγραφε χαρακτηριστικά: «Χάρη στους έγκαιρους, αυστηρούς περιορισμούς επαφών και σε έναν στην πλειοψηφία του εντυπωσιακά πειθαρχημένο λαό, η Ελλάδα έθεσε γρήγορα την άνοιξη υπό έλεγχο την εξέλιξη των κρουσμάτων. Για αυτό ο Μητσοτάκης κέρδισε μεγάλη αναγνώριση».
Ωστόσο παρατηρούσε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων σημείωναν έκρηξη και σε σχέση με το δεύτερο lockdown έγραφε ότι «το Σαββατοκύριακο ο κ. Μητσοτάκης τράβηξε το φρένο έκτακτης ανάγκης».
Δραματική η κατάσταση
Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, με τα καθημερινά θλιβερά ρεκόρ αποτυπώνεται τώρα από την ίδια εφημερίδα με εντελώς διαφορετικό τρόπο καθώς παρατηρεί:
«Εδώ και δύο εβδομάδες η χώρα βρίσκεται σε lockdown. Εστίαση και καταστήματα λιανικού εμπορίου έχουν κλείσει, απαγορεύεται η κυκλοφορία 9μμ-5πμ και για τις μετακινήσεις πρέπει να αποστέλλεται sms. Τα περιοριστικά μέτρα τραβούν την χώρα ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση. Από τότε που καταγράφηκε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα τον περασμένο Φεβρουάριο η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας διπλασιάζοντας τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.220. Παράλληλα προσλήφθηκαν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές. Όμως οι κλίνες έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο ιός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όριά του. Τη περασμένη Παρασκευή υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη μόλις 8 ελεύθερες κλίνες στις εντατικές. Αντιδρώντας το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη επίταξη δύο ιδιωτικών νοσοκομείων, τα οποία από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να νοσηλεύουν άτομα με κοροναϊό.
Η επίταξη δείχνει πόσο δραματική είναι η κατάσταση, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα. Ειδικοί αποδίδουν την έκρηξη των κρουσμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου στην απερισκεψία πολλών νέων, οι οποίοι δεν τηρούσαν τις αποστάσεις σε πάρτι και κέντρα διασκέδασης. Στο μεταξύ η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Όταν καταγράφονται καθημερινά 3.000 νέα κρούσματα μια ιχνηλάτηση είναι σχεδόν αδύνατη.
Καταστήματα απειλούνται με χρεοκοπία
Η πανδημία έχει δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που έχει πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση των τελευταίων ετών. Σε περίπτωση που μετά την καθίζηση που υπέστη ο τουρισμός το καλοκαίρι δεν κινηθεί η αγορά τις γιορτές τότε χιλιάδες έμποροι και ιδιοκτήτες εστιατορίων απειλούνται με χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγκάστηκε να διορθώσει το ποσοστό ύφεσης που προβλέπεται φέτος στην Ελλάδα από το 8,2% στο 10,5%. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά προσαρμόστηκε κι αυτή και περιορίστηκε από αρχικά 7,5% στο 4,8%».
Αμφιβολίες
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν σε ρεπορτάζ της Welt εκφράζονταν αμφιβολίες για το κατά πόσο ευσταθούσαν τα καλά αριθμητικά στοιχεία που εμφάνισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Ήταν ακριβώς η περίοδος που άρχιζαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της επιδείνωσης της κατάστασης με σταδιακή αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων που βεβαίως απέχουν πάρα πολύ από τη σημερινή κατάσταση.
Εκείνο το εκτενές ρεπορτάζ της Welt προς τα τέλη Οκτωβρίου επικέντρωνε το ενδιαφέρον του στα αριθμητικά στοιχεία της Ελλάδας την περίοδο της πανδημίας και παρατηρούσε:
«Με μια πρώτη ματιά η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα τόσο χαμηλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας και να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο μέχρι τώρα. Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο τα επίσημα δεδομένα αποτυπώνουν μια ρεαλιστική εικόνα (…)».
Δεν είναι τόσο απλό
Πρόσθετε δε, ότι «σύμφωνα με το Our World in Data η Ελλάδα καταγράφει καθημερινά μόνο περίπου 35 κρούσματα ανά 1 εκατομ. κατοίκων. Συγκριτικά, η Γερμανία 49 περιστατικά ανά 1 εκατομ. Μόνο η Νορβηγία ξεπερνά την Ελλάδα με 29 κρούσματα. Βρήκε λοιπόν η Ελλάδα την τέλεια συνταγή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Και αν ναι, γιατί η χώρα δεν θεωρείται πρότυπο παγκοσμίως;».
«Δεν είναι τόσο απλό, γιατί ο αριθμός των νέων μολύνσεων δεν περιγράφει όλη την ιστορία» παρατηρούσε η Welt και σημείωνε:
«Ο κ. Δερμιτζάκης γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση του κοροναϊού στην Ελλάδα και πιστεύει ότι ο απόλυτος αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό είναι υψηλότερος από εκείνον που παρουσιάζουν τα τεστ».
in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις