Την ένταξη του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Γιάννης Κίτσιος, σε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Επιστημονικού Συνεργάτη του Συνεταιρισμού Δρ. Αλεξ. Καπανιάρη.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ανέφερε: “Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω εδώ σήμερα από την αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, την ένταξη του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας μετά από 102 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Ειδικότερα, η ένταξη του στοιχείου έγινε με τίτλο: «Η αγχιαλίτικη παράδοση καλλιέργειας του αμπελιού από την Αγχίαλο ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Ο Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, “H ΔΗΜΗΤΡΑ“».
Συνεργαστήκαμε στενά από το 2019 με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εφαρμόζει στην Ελλάδα τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, UNESCO 2003 και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Αυτή η ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, είναι μια τιμή στη μνήμη όλων εκείνων των Αγχιαλιτών της Ανατολικής Ρωμυλίας, που κυριολεκτικά «έφεραν στο κόρφο τους τα κλήματα» και σήμερα μιλάμε όλοι για αυτή την παράδοση στη Νέα Αγχίαλο και στον ιστορικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτή η επιτυχία προέκυψε χάρη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων και εκδηλώσεων που σχεδιάστηκαν το 2017 και υλοποιούνται από το 2018 έως σήμερα, για τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της οργάνωσης μας.
Η ένταξη μας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας μαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, μας φέρνουν στην ευχάριστη θέση να ανήκουμε στις τρείς από τις ιστορικές συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα.
Η εγγραφή μας πριν λίγες μέρες, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποτυπώνει τις πυκνές πτυχές της λαϊκής έκφρασης και δημιουργικότητας των Αγχιαλιτών και τους ιδιαίτερους τρόπους καλλιέργειας οι οποίες προάγουν την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως η οργάνωση μας δημιουργεί το Ψηφιακό Ιστορικό Αρχείο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» καθώς και μια επιστημονική έκδοση 600 σελίδων όπου καταγράφεται όλη η συλλογική μνήμη των Αγχιαλιτών της Ανατολικής Ρωμυλίας από το 1908 έως σήμερα.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου σ’ αυτή τη προσπάθεια. Ευχαριστώ τον Νίκο Τσούκα για σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της οργάνωσης μας. Ευχαριστώ επίσης τον Αλέξανδρο Καπανιάρη Διδάκτορα Ψηφιακής Λαογραφίας και Μεταδιδακτορικό Ερευνητή Αρχειακής Εθνογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τη συνεργασία του στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια, τη σύνταξη του φακέλου για την ένταξη του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας καθώς και για την συγγραφή της επιστημονικής έκδοσης για την ιστορία της οργάνωσης αλλά και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Αγχιαλιτών.
Ευχαριστώ επίσης τον Διευθυντή και όλα τα στελέχη του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για την εξέλιξη της οργάνωσης καθώς και για την βοήθεια που πρόσφεραν στην υλοποίηση των δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της οργάνωσης μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά είναι η συλλογική μας ταυτότητα.”
Αναφερόμενος στο εγχείρημα, ο κ. Καπανιάρης τόνισε:
Με μεγάλη χαρά σήμερα, σας παρουσιάζουμε την ένταξη του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας μετά από προσπάθεια δυο περίπου ετών.
Η ένταξη του στοιχείου έγινε με τίτλο: «Η αγχιαλίτικη παράδοση καλλιέργειας του αμπελιού από την Αγχίαλο ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Ο Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, “H ΔΗΜΗΤΡΑ“»
έρχεται να συνδεθεί τόσο με την δημιουργία του Ιστορικού Ψηφιακού Αρχείου της οργάνωσης από την οποία αντλήθηκαν πολύτιμα στοιχεία και τεκμήρια όσο και με την έκδοση που προετοιμάζεται με τίτλο:
Ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατικότητας για τον οίνο και το αμπέλι μέσα από τις μνήμες του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’»
Πτυχές της συνεταιριστικής ιστορίας στη Θεσσαλία.
Είμαστε επίσης χαρούμενοι διότι ότι εξαγγέλθηκε σε επίπεδο σχεδιασμού υλοποιήθηκε κατά γράμμα σε σχέση με τις δράσεις και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της ιστορικής συνεταιριστικής οργάνωσης της Νέας Αγχιάλου.
Τι είναι όμως η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά;
Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά αποτελεί ένα από τα τρία είδη πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικό, άυλος πολιτισμός και φυσική κληρονομιά) και αφορά παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγενέστερους με τον προφορικό λόγο, όπως οι λαϊκές παραδόσεις, οι γιορτές και τελετές, χοροί, οι παραστατικές τέχνες, οι κοινωνικές πρακτικές, οι γνώσεις και οι τεχνικές.
Για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) αρμόδιο είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ). Σκοποί της Σύμβασης είναι: (α) η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, (β) ο σεβασμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ομάδων και ανθρώπων, (γ) η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές όσον αφορά τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αμοιβαίας εκτίμησης που πρέπει να τυγχάνει, (δ) η διεθνής συνεργασία και συνδρομή.
Η άυλη πολιτισμική κληρονομιά, όπως έχει οριστεί από τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνδέεται στενά με την έννοια της κοινότητας, της ομάδας ή και των μεμονωμένων ατόμων, που ασκούν, επιτελούν, αναδημιουργούν και μεταβιβάζουν από γενιά σε γενιά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
myvolos.net
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις