Επιστροφή στην κανονικότητα με τήρηση βέβαια των μέτρων προστασίας κάνουν σταδιακά τα ιδιωτικά ιατρεία στη Μαγνησία, τα οποία μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν κυρίως τα επείγοντα περιστατικά, ενώ συνέδραμαν στους ασθενείς και τηλεφωνικά.
Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι πολίτες αρχίζουν να επικοινωνούν ξανά με τους γιατρούς τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους και να δουν ξανά τα θέματα, που τους απασχολούν. Η προσέλευση των πολιτών στα ιατρεία γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και η προσπάθεια είναι στην αίθουσα αναμονής, να μην βρίσκεται πάνω από ένα άτομο, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «σε όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν ιδιωτικά ιατρεία από ειδικότητες, που δεν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού και είτε υπολειτουργούσαν, είτε αναγκάστηκαν να κλείσουν. Για παράδειγμα δεν γίνονταν προγραμματισμένα χειρουργεία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Υπήρχαν, όμως και άλλες ειδικότητες γιατρών, όπως οι παθολόγοι, οι γενικοί γιατροί, οι πνευμονολόγοι, οι ΩΡΛ, οι παιδίατροι, οι καρδιολόγοι, που ήταν στην πρώτη γραμμή, βρίσκονταν στα ιατρεία τους, εξυπηρετώντας τα έκτακτα περιστατικά και απαντούσαν στα τηλέφωνα».
«Ανέπνευσε» το Νοσοκομείο
Παράλληλα ανέφερε πως «Τηρώντας τις οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του υπουργείου Υγείας κρατούσαν άμυνα, για να μην φύγουν τα περιστατικά και πάνε στο Νοσοκομείο και υπερφορτωθεί το σύστημα. Και θα πρέπει εδώ να αναδείξουμε τη μεγάλη συμβολή των ιδιωτών γιατρών, γιατί χάρη και στη δική τους προσπάθεια το Νοσοκομείο μπόρεσε και «ανέπνευσε», μη δεχόμενο μεγάλο όγκο ασθενών. Και αυτό γινόταν με ρίσκο, γιατί δεν υπάρχει νομολογία για την τηλεϊατρική, την παροχή ιατρικών συμβουλών μέσω τηλεφώνου και είναι ένα από τα ζητήματα, που θα πρέπει να ρυθμίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Μάλιστα όλη αυτή η συνεισφορά με τις τηλεφωνικές οδηγίες, εκτός από ρίσκο γινόταν και χωρίς αμοιβή, επομένως και οι γιατροί πλήρωσαν το τίμημα της πανδημίας και της διακοπής της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας».
Υπογράμμισε δε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε τον ρόλο των ιδιωτών γιατρών. Είμαι ευτυχής ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, γιατί υπήρχε ένας συντονισμός μεταξύ των γιατρών του Νοσοκομείου και του ιδιωτικού τομέα. Και έτσι πρέπει να πορευτούμε από δω και πέρα. Επιδιώκουμε ως Ιατρικός σύλλογος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και δεν θα επιτρέψουμε να μας διαχωρίσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, για να κάνουν τα παιχνίδια τους και να φέρνουν τον ένα κλάδο απέναντι στον άλλο».
Συμπλήρωσε, λέγοντας, πως «από δω και πέρα, ακόμη και γιατροί που είχαν περιορίσει τη λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων, θα μπουν σταδιακά σε ρυθμούς εργασίας. Βέβαια θα πρέπει, οι ασθενείς που έρχονται στα ιατρεία, να φορούν μάσκα, να μην έχουν συνοδούς, αν δεν είναι απαραίτητο και το κυριότερο, να κλείνουν ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στον χώρο αναμονής και να βρίσκεται μόνο ένα άτομο».
Μάσκα από όλους σε κλειστούς χώρους
Αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας είπε πως «θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους στους κλειστούς χώρους, ακόμη και στα σχολεία. Δεν μπαίνουμε στη λογική της υποχρεωτικής χρήσης, αλλά να πούμε ότι θέλουμε να τη φοράμε από μόνοι μας, γνωρίζοντας τους κινδύνους μετάδοσης του ιού. Δηλαδή από την επιβαλλόμενη πειθαρχία να περάσουμε ως κοινωνία στην ενσυνείδητη πειθαρχία».
Κατέληξε δε τονίζοντας, πως «βγαίνουμε από την καραντίνα, γιατί ιατρικά και επιδημιολογικά μπορούμε να το κάνουμε, ενώ έχουμε τη δυνατότητα, να οργανώσουμε και τα επόμενα βήματα. Μάλιστα σε δεκαπέντε μέρες θα έχουμε μια εικόνα της αποτελεσματικότητας από την άρση των μέτρων. Πάντως ο ιός υπάρχει και μας περιμένει στη γωνία, γι’ αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οριστικά τον κορωνοϊό, όταν βρεθεί το εμβόλιο. Την ίδια στιγμή αναμένουμε και θεραπείες με φάρμακα».
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις