Τη παραίτησή του από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) υπέβαλλε σήμερα με γραπτή του δήλωση στον πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσό, ο δικηγόρος Παναγιώτης Περάκης.
Στη δήλωση παραίτησης τους ο κ. Περάκης αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του ΔΣΑ για τον οποίο, όπως λέει, εύχεται να λειτουργήσει «στη βάση ενός συνδικαλισμού αρχών, με διαφανή και σύγχρονο τρόπο και με το βλέμμα στο μέλλον, αφήνοντας πίσω τις συμφωνίες και διαμοιρασμούς μεταξύ ομάδων και ομαδούλων, τις προσωπικές στρατηγικές και διευθετήσεις, τις οικογενειοκρατίες, τα προβλήματα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ είχε παραιτηθεί και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Χαράλαμπος Κονδύλης. Μάλιστα, σήμερα και μετά την παραίτηση του κ. Περάκη έχει προγραμματιστεί στο ΔΣΑ συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την επιλογή του νέου αντιπροέδρου. Μάλιστα, εξ αφορμής αυτής της συνεδρίασης ο κ. Περάκης αναφέρει στην επιστολή παραίτησης του ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του αντιπροέδρου, κάνοντας λόγο για ένα «αποτέλεσμα ήταν εξ αρχής ειλημμένο, στη βάση παζαριών και συμφωνιών ».
Να σημειωθεί ακόμη ότι τη θέση του κ. Περάκη θα καλύψει ο πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού του. Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωσης παραίτησης του Περάκη προς το ΔΣΑ έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
κυρία και κύριοι συνάδελφοι,
1.Σε σχέση με την εν εξελίξει διαδικασία εκλογής Αντιπροέδρου, προκειμένου να διευκολύνω τα πράγματα, δηλώνω ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης (11 Αναλυτής-6Περάκης-5Κωτσής), ακόμη και αν κατόρθωνα να συγκεντρώσω όλες τις «αντιπολιτευόμενες» ψήφους (πράγμα αμφίβολο) και πάλι αντικειμενικά δεν θα είχα ελπίδες εκλογής, μια που το μοναδικό μέλος του ΔΣ που δεν ψήφισε, το οποίο θα μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να κρίνει την κατάσταση εάν τελικά προσέλθει στην ψηφοφορία (κάτι που δεν έχει αποκλείσει, όπως κατά τη γνώμη μου προκαταβολικά θα έπρεπε να έχει κάνει), είναι εκείνο του οποίου την παραίτηση ζήτησα στην προτελευταία μας συνεδρίαση για τη γνωστή υπόθεση, άρα δεν θα μπορούσα ποτέ να προσβλέπω στην ψήφο του. Συνεπώς, προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο να σας ταλαιπωρώ παραμένοντας στη διαδικασία, της οποίας άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, το αποτέλεσμα ήταν εξ αρχής ειλημμένο, στη βάση παζαριών και συμφωνιών και όχι των κριτηρίων που εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να ισχύουν.
2.Ταυτόχρονα, με την παρούσα δηλώνω ότι υποβάλλω την παραίτησή μου από το ΔΣ του ΔΣΑ, το οποίο προσπάθησα να υπηρετήσω περισσότερο από μία δεκαετία, με την ιδιότητα πάντα του απλού μέλους του. Για το διάστημα που απέμενε μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας μου στο ΔΣ (η οποία έχω δηλώσει ότι θα είναι και η τελευταία) θέλησα να συνεχίσω την προσπάθεια με κάποιον άλλο, πιο ουσιαστικό, αλλά και τιμητικό ρόλο, οι συνάδελφοί μου όμως στο ΔΣ δεν με έκριναν άξιο γι αυτό και η κρίση τους είναι καθ΄ όλα σεβαστή.
Προφανώς, δεν κατάφερα να πετύχω τους στόχους που είχα θέσει. Στο μέτρο που μου αναλογεί, δεν κατάφερα ν΄ αλλάξω πολλά απ΄ αυτά που συνεχίζουν να ταλανίζουν τον ΔΣΑ και την πλειονότητα των Ελλήνων δικηγόρων, οι οποίοι δίνουν καθημερινά έναν έντιμο και πολύ δύσκολο αγώνα για το συμφέρον των εντολέων τους και για την αξιοπρέπειά τους. Κι όταν δεν έχεις τη δυνατότητα ν΄ αλλάξεις κάτι, φεύγεις. Ελπίζω η παραίτησή μου να αποτελέσει έναν παραπάνω λόγο για τους δικηγόρους να κοιτάξουν τις χρονίζουσες παθογένειες και να θελήσουν να πιέσουν για την αλλαγή προς το καλύτερο.
Την συμμετοχή μου στο ΔΣ του ΔΣΑ αυτά τα 10 χρόνια θα την αξιολογήσουν βεβαίως άλλοι και όχι εγώ. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα για τα οποία δεν διστάζω να πω ότι είμαι υπερήφανος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
– τον Κανονισμό Προμηθειών, που για πρώτη φορά στην ιστορία του απέκτησε ο ΔΣΑ, τον οποίο συνέταξα και πρότεινα (πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ),
-τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΣ του ΔΣΑ, τον οποίο συνέταξα και εισηγήθηκα στο ΔΣ, εκκρεμεί ακόμη όμως δυστυχώς η λήψη της απόφασης έγκρισής του,
-την Επιτροπή για θέματα Προσφύγων και Μεταναστών, την ίδρυση της οποίας εισηγήθηκα (εισήγηση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ), της οποίας ήμουν ο επικεφαλής για τη διετία που λειτούργησε (μέχρι την υπονόμευσή της για μικροσυνδικαλιστικούς λόγους), προσφέροντας ουσιαστικό έργο σε τομείς στους οποίους ο ΔΣΑ όφειλε και οφείλει, κατά τη γνώμη μου, να είναι παρών,
-το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ΔΣΑ, την ίδρυση του οποίου εισηγήθηκα και σταθερά υποστήριξα, παρά τις, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης κυρίως, αντιδράσεις, συντάσσοντας το καταστατικό του, το οποίο σύντομα αναμένεται επιτέλους να λειτουργήσει,
-την Επιτροπή E-Justice των Δικηγ. Συλλόγων της χώρας, την ίδρυση της οποίας πρότεινα στο Πανδικηγορικό Συνέδριο των Σερρών, το 2019, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού της δικηγορίας και του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή και ορίσθηκα Πρόεδρος της Επιτροπής,
-την εκπροσώπηση των Ελλήνων δικηγόρων στην Ευρώπη, ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο CCBE, από το 2011 μέχρι και το 2019, όντας επικεφαλής της κατά τα διαστήματα 2014-2017 και Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2019,
– το αίτημα που υπέβαλα στον ΔΣΑ να λάβει θέση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015 (όπως και πράγματι έγινε τελικά, μετά από εκείνη τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ), συμμετέχοντας επίσημα ηΑνεξάρτητη Πρόταση στην παράταξη του ΝΑΙ.
Σ΄ αυτόν τον σύντομο απολογισμό προσθέτω ακόμη ότι ποτέ δεν παρανόμησα, ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα τη θέση μου στο ΔΣ προς ίδιον όφελος, ποτέ δεν έκανα κανένα ρουσφέτι σε κανέναν (κακοκαρδίζοντας γι αυτό αρκετούς), ποτέ δεν συμμετείχα σε παζάρια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Όπως επίσης, ποτέ δεν κατάλαβα πώς είναι δυνατόν να διαφωνείς -υποτίθεται- δημοσίως με κάποιον σε μια σειρά από πράγματα, όταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα των επιλογών και των αποφάσεων, να τα βρίσκεις μια χαρά ιδιαιτέρως μαζί του στη βάση του δούναι και λαβείν.
Αποχωρώντας, εύχομαι ειλικρινά ο ΔΣΑ να λειτουργήσει στη βάση ενός συνδικαλισμού αρχών, με διαφανή και σύγχρονο τρόπο και με το βλέμμα στο μέλλον, αφήνοντας πίσω τις συμφωνίες και διαμοιρασμούς μεταξύ ομάδων και ομαδούλων, τις προσωπικές στρατηγικές και διευθετήσεις, τις οικογενειοκρατίες, τα προβλήματα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, το έλλειμμα σύγχρονης λειτουργίας, τα ερωτηματικά σε διαδικασίες όπως οι πειθαρχικές, τις παθογένειες σε θεσμούς όπως η νομική βοήθεια. Η αντιμετώπιση όμως όλων αυτών εναπόκειται τελικά σ΄ εκείνους που έχουν το όπλο της επιλογής, δηλαδή στους ίδιους τους δικηγόρους.
Προσωπικά, μέσω του CCBE, θα συνεχίσω ν΄ ασχολούμαι με τα θέματα των δικηγόρων και της Δικαιοσύνης, παραμένοντας φυσικά στη διάθεση του Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας, όπως και των θεσμικών εκπροσώπων μας, για οτιδήποτε μπορώ να φανώ χρήσιμος στους Έλληνες δικηγόρους, συνεχίζοντας συγχρόνως να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου γι αυτά που μας απασχολούν, κάθε φορά που νομίζω ότι έχω κάτι να πω.
Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με την ψήφο τους όλα αυτά τα χρόνια.
Ευχαριστώ ακόμη περισσότερο αυτούς που συστρατεύτηκαν μαζί μου στην Ανεξάρτητη Πρόταση, την παράταξή που θελήσαμε να είναι για τους δικηγόρους ακριβώς αυτό που οι συγκεκριμένες δύο λέξεις σημαίνουν.
Όπως συμβαίνει συνήθως στη ζωή, στον δρόμο έχασα κάποιους φίλους, κέρδισα όμως άλλους. Χαίρομαι κυρίως που δεν έχασα ποτέ τη δυνατότητα να κοιτάζω όλους τους συναδέλφους μου στα μάτια, κάθε μέρα που τους συναντώ στα δικαστήρια και στα δικηγορικά γραφεία.
Ευχαριστώ επίσης όλους τους φίλους και συναδέλφους για τα μηνύματα που μου έστειλαν αυτές τις μέρες.
Επειδή για μένα εκτίμηση δεν σημαίνει εύκολα λόγια αλλά πράξεις, φεύγοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα ορισμένους συναδέλφους από το ΔΣ, για τη στάση τους απέναντί μου, συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Τον Χρήστο Κακλαμάνη (που ήταν και ο μόνος από τον πολιτικό μου χώρο που με στήριξε στη διαδικασία εκλογής Αντιπροέδρου), ο οποίος με το ήθος του κοσμεί όχι μόνο το ΔΣ του ΔΣΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, του οποίου είναι άξιος γραμματέας Δικαιοσύνης, τον αγαπητό φίλο Νίκο Κουτκιά, επικεφαλής του συνδυασμού ΠΥΞΙΔΑ και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας μας στο CCBE, τον εκλεκτό Βασίλη Παπαστεργίου, νυν σύμβουλο και πρώην υπ. Πρόεδρο το 2014 με την προσκείμενη τότε στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη και, τέλος, τον Δημήτρη Αναστασόπουλο, υπ. Πρόεδρο στις τελευταίες εκλογές του ΔΣΑ προερχόμενο από τον χώρο της ΝΔ, για την εκτίμηση που επέδειξε στο πρόσωπό μου όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρόλο που δεν με ψήφισε για τη θέση του Αντιπροέδρου. Η στάση τους απέναντί μου με τιμά.
Αποχωρώντας, εύχομαι καλή συνέχεια στον Πρόεδρο και σε όλα τα μέλη του ΔΣ. Δεν μηδενίζω τα πάντα, δεν ξεχνώ τα καλά και δεν έχω τίποτε προσωπικό, με κανέναν. Εύχομαι υγεία σε όλους.
Αθήνα, 4.6.2020
Παναγιώτης Περάκης
Δικηγόρος Αθηνών».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις