Την ερχόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη παραλαμβάνουν οι επικεφαλής των θεσμών
Δημοσιονομικά μεγέθη, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων, που πιάνουν από σήμερα δουλειά σε τρία υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος – Ενέργειας και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Η αξιολόγηση αναμένεται να περάσει σε ανώτερο επίπεδο την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου καθώς τη σκυτάλη από την τεχνική αντιπροσωπεία θα παραλάβουν οι τέσσερις υψηλόβαθμοι επικεφαλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι θεσμοί θα εστιάσουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, στα πλήγματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στο παραγωγικό ιστό και στις αβεβαιότητες για τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ενδιαφέρον αποκτά η γνώμη της Κομισιόν για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2021 που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο και η οποία θα επηρεάσει ανάλογα το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές σε βασικές παραμέτρους. Η επιτυχής ολοκλήρωση του νέου γύρου αξιολόγησης αποκτά βαρύνουσα σημασία για τη κυβέρνηση καθώς συνδέεται με την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFΑ’s και SMP’s).
Πέραν της αξιολόγησης και του δημοσιονομικού μαραθώνιου το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις με τα οποία θα συνδεθεί η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με την πρόταση του Συμβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα για να πάρει την προκαταβολή της ευρωπαϊκής βοήθειας των 5,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα πρέπει να υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένους χρόνους και να τηρεί τη βασική αρχή για βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπαίνει κόφτης στα κονδύλια μετά από αρνητική γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) της Ε.Ε. για «μη ικανοποιητική εκπλήρωση ορόσημων και στόχων». Επίσης παρέχεται το δικαίωμα άσκησης βέτο από ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη στην περίπτωση που θεωρήσουν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την «ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων». Τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν τα σχέδιά τους στην Επιτροπή από τις 15 Οκτωβρίου έως και την 30ή Απριλίου του 202.
Η προκαταβολή θα καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα. Δίνοντας το στίγμα των δυσκολιών και των κινδύνων που κρύβουν οι όροι εκταμίευσης των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο για την πανδημία (3ο Evidence Based Online Conference) επεσήμανε ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς «δεν θα φτάνει στο νέο Ταμείο να πληρώσεις το έργο, θα πρέπει να επιτύχεις και τους στόχους με τους οποίους συνδέεται. Στα νέα προγράμματα κατάρτισης, για να γίνουν πληρωμές θα πρέπει να περάσουν οι ιδιώτες σοβαρές εξετάσεις πιστοποίησης και να αποδείξουν ενδεχομένως πώς κάποιοι βρήκαν και μία θέση στην αγορά εργασίας.
«Χρειάζεται λοιπόν μια μικρή επανάσταση» Εξήγησε επίσης πως επειδή διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει το κράτος την κατάρτιση δεν θα δοθούν τα λεφτά αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, γιατί «δεν μπορούμε να στείλουμε τον λογαριασμό στον Ελληνα φορολογούμενο» υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο «επιβάλλει πειθαρχία που δεν την είχαμε στις ιδιωτικές επενδύσεις».
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις