Πληθαίνουν οι υποψίες ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία -αν δεν το’ χει κάνει κιόλας- του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, S-400.
Χτες, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο επανέλαβε το γνωστό μοτίβο: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν τεχνικές ανησυχίες (!) των ΗΠΑ σχετικά με τη συμβατότητα των S-400 και των αεροσκαφών, F-35. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της κοινής ομάδας εργασίας μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι».
Μια φράση που ναι μεν δείχνει ότι η Άγκυρα επιδιώκει να ροκανίσει τον χρόνο και να καθησυχάσει τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τις υποψίες ότι προχωρά τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη του όπλου.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρωσικό διαδικτυακό ΜΜΕ, Sputnik, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έστειλε μήνυμα και προς τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η διαδικασία για την προμήθεια των S-400 ακολουθείται κανονικά, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και τεχνολογικές διαστάσεις του ζητήματος.
Επίσης, ότι ο έλεγχος και οι προετοιμασίες για το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας, συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί.
Η ρωσική πλευρά, από τη μεριά της, υποστηρίζει ότι η αμερικανο-τουρκική διαφορά είναι περισσότερο πολιτική παρά τεχνική – στρατιωτική.
Ζητούν επιτακτικά κυρώσεις
Αντίθετα, οι ΗΠΑ ζητούν, πλέον, επιτακτικά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την απερχόμενη προεδρία Τράμπ.
Πόσο μάλλον, αφού το ζήτημα των κυρώσεων έχει μπει πλέον και στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.
Η επιμονή των ΗΠΑ για σκλήρυνση της στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στην Άγκυρα, στη σημερινή χρονική συγκυρία, δεν αποκλείεται να συνδέεται και με εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, ήδη η Τουρκία σχεδιάζει την ανάπτυξη και επιχειρησιακή χρήση του οπλικού συστήματος.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ενδεχόμενη χρήση των ρωσικών συστημάτων θα «απειλήσει» τα αεροσκάφη 5ης γενιάς, F-35, των οποίων την πώληση προς την Τουρκία την πάγωσαν, εξαιτίας της προμήθειας του ρωσικού όπλου.
Η Άγκυρα, από τη μεριά της, ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρεθεί «τεχνική λύση» και να είναι συμβατό το ρωσικό οπλικό σύστημα με το αμερικανικό αεροσκάφος. Κάτι, όμως, που απορρίπτει κατηγορηματικά η Ουάσιγκτον.
Καταφύγιο στο ΝΑΤΟ
Ισχυρές αντιδράσεις υπάρχουν και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του οποίου ο Χ.Ακάρ υποστηρίζει ότι μπορεί να «διευθετηθεί» η αμερικανο-τουρκική κόντρα.
Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, κατά την προσφιλή και διαχρονική τακτική της Άγκυρας να ρίχνει τις ευθύνες για κάθε λογής θέματα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του παιχνιδιού της επίρριψης ευθυνών, είπε ότι η Τουρκία «συνεργάζεται αρμονικά με την ηγεσία του ΝΑΤΟ και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, παρόλο που ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δείξει στάσεις και συμπεριφορές που είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα συμμαχίας προς τη χώρα μας».
Να σημειωθεί, πάντως, πως, παρά τις αντιδράσεις, η ηγεσία του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να προσεγγίζει το θέμα της Τουρκίας, και συνολικότερα την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο, ιδιαίτερα προσεκτικά, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που έχει κατηγορηθεί ακόμα και για ανοχή έναντι της Άγκυρας.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις