Πρόωρο θεωρεί το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων συνολικά στη χώρα στις 7 Ιανουαρίου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στην καθημερινή ανάλυση του για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει το enikos.gr. Αντίθετα, ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του προτείνουν παράταση του lockdown έως τις 20 Ιανουαρίου, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, προτείνουν το δοκιμαστικό άνοιγμα της οικονομίας πρώτα σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και μικρό πληθυσμό, προκειμένου αυτό να αποτελέσει “μπούσουλα” για την επαναλειτουργία ή μη των οικονομικών δραστηριοτήτων και στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Δημοσθένη Σαρηγιάννη και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος γράφουν στην ανάλυσή τους:

“Tα δεδομένα της Τετάρτης και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων συνολικά στη χώρα στις 7 Ιανουαρίου θα ήταν πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. Αντίθετα, άνοιγμα στις 20 του μήνα (ή και αργότερα), θα συντελούσε σε σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων (και κατ’ επέκταση σε ελάφρυνση της πίεσης στο σύστημα υγείας) σε βάθος ενός και δύο μηνών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να προχωρήσουν με επιτυχία οι εμβολιασμοί και να διευρυνθεί η ανοσία στα μέλη του πληθυσμού”

“Με βάση τις διαφοροποιήσεις στην επιδημιολογική εικόνα από περιοχή σε περιοχή, και με βάση τη διαφορετική μετεωρολογία και το πως αυτή θα επηρεάσει τη μεταδοτικότητα, άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε περιοχές με μικρή επιβάρυνση και μικρό πληθυσμό, και η πορεία αυτών (είτε θετική, είτε αρνητική) να αποτελέσει οδηγό για άνοιγμα ή μη των δραστηριοτήτων) σε άλλες περιοχές” προσθέτουν.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα κορονοϊού κάνουν λόγο για αργή αποκλιμάκωση σε Θεσσαλονίκη και Αττική, αν και στη Θεσσαλονίκη είναι πιο γρήγορη “Η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, αν και έχει πτωτική πορεία συνολικά, υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να εξεταστούν πιο αναλυτικά τα δεδομένα ανά δήμο, και όπου παρατηρείται έντονο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Δυτική Αττική) να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων και αυστηρότερο lockdown όπως αυτό που επιβλήθηκε αυτή την εβδομάδα. Η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρόλο που ακολουθεί πτωτική πορεία συνολικά. Από τα Χριστούγεννα κι έπειτα προβλέπεται μια ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, όπου τα κρούσματα δεν περιμένουμε να πέσουν κάτω από τα 200 ημερησίως” αναφέρουν.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις