Την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Βόλου, όπως αυτή δηλώθηκε από την ομάδα πλειοψηφίας, έλαβε απόψε σε δημόσια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Έξω από το περιφρουρούμενο Δημαρχείο από 30 περίπου αστυνομικούς (υπήρχαν και δημοτικοί αστυνομικοί μέσα στο κλειστό Δημαρχείο), δεκάδες πολίτες, κινήματα, κόμματα, συλλογικότητες κ.α. διαμαρτυρήθηκαν και για τη διαδικασία κυρίως όμως για το θέμα της κατασκευής μονάδας παραγωγής καυσίμων από σκουπίδια στον Βόλο και ζήτησαν την απόσυρση του θέματος και την ακύρωση της κατασκευής του εργοστασίου που θα παράγει καύσιμη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία.
Οι Δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας “Μαζί για τον Βόλο” (Ι. Αποστολάκης) και “Βόλος – Ανατροπή-Δημιουργία” (Απ. Παπαδούλης) με κοινή ανακοίνωση, είχαν ζητήσει την αναβολή συζήτησης του θέματος ώστε να συζητηθούν όλες οι προτάσεις που είχαν υποβληθεί στο διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης και τελικά απείχαν από τη συνεδρίαση.
Στη συνεδρίαση, η ΛΑΣ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κ. Απ. Ριζόπουλος, αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για τη διαδικασία που επέλεξε η Δημοτική Αρχή με κλειστό και φρουρούμενο το Δημαρχείο.
Για συνθήκες ολοκληρωτισμού και αποκλεισμό του λαού, από ένα ζήτημα το οποίο αφορά τη ζωή του και το μέλλον του, κατηγόρησαν την Δημοτική Αρχή Μπέου, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων έξω από το Δημαρχείο, τονίζοντας ότι ο Αχ. Μπέος και η παράταξή του έχουν αλλεργία στη δημοκρατία και γι αυτό συζήτησαν το θέμα κεκλεισμένων των θυρών, ερήμην του Βολιώτικου λαού από τον οποίο στέρησαν το δικαίωμα να παρακολουθήσει δια ζώσης την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, η μετάδοση της συνεδρίασης μέσω διαδικτύου, έγινε χωρίς ήχο!
Στους συγκεντρωθέντες, δεν επετράπη από τις Αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ήταν έτοιμες για χρήση χημικών, η είσοδος στο Δημαρχείο αν και όπως επισήμανε ο πολιτευτής της Πλεύσης κ. Γιαν. Κάιρας “το Δημαρχείο είναι το σπίτι του λαού και δεν νομιμοποιείται η Αστυνομία να κρατάει τον κόσμο έξω για να περνάει μέσα στο Δημαρχείο με φασιστικό τρόπο το καθεστώς Μπέου τα σχέδιά του”.
Επίσης το αίτημα του Μ. Βαξεβανόπουλου για είσοδο ολιγομελούς αντιπροσωπείας έμεινε στην αναμονή και τελικά δεν απαντήθηκε ποτέ καθώς “περιμένοντας” οι αστυνομικοί την απάντηση του Δημάρχου, η συνεδρίαση είχε ολοκληρωθεί.
Οι συγκεντρωθέντες κατήγγειλαν εμπαιγμό της Δημοτικής Αρχής Μπέου σε βάρος του βολιώτικου λαού και ανήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων, συλλαλλητήρια κ.α.
Ανακοίνωση του Δήμου Βόλου
Σε μια κορύφωση της υποκρισίας και του λαϊκισμού, που άλλωστε χαρακτηρίζει τη συνολική τους συμπεριφορά, οι θλιβερές μειοψηφίες που εκπροσωπούνται από τους Αποστολάκη και Παπαδούλη επιστρέφουν σε απογοητευτικές, και καταστροφικές για τους ίδιους, πρακτικές του παρελθόντος επιλέγοντας την φυγή για να μην αντιμετωπίσουν, ενώπιον της κοινής γνώμης, το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Θα πρέπει εξ αρχής να καταστεί σαφές ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να εκφέρει γνώμη επί ενός θέματος για το οποίο υπήρξε διαβούλευση δύο μηνών, έχοντας ως καταληκτική ημερομηνία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας την 11η Μαΐου. Δηλαδή σήμερα. Αντιλαμβάνεται συνεπώς εύκολα κανείς που αποσκοπούν αιτήματα για απόσυρση του θέματος και άλλα τέτοια κουτοπόνηρα. Άλλωστε η έκφραση γνώμης αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση και όχι την κατασκευή του έργου της ολοκληρωμένης εγκατάστασης και διαχείρισης αποβλήτων, για το οποίο υπάρχουν από καιρού ήδη οι αποφάσεις.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, από την αρχή της πρώτης θητείας της και μέχρι και σήμερα, με αίσθημα υπευθυνότητας και σοβαρότητας, χωρίς ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και ιδιοτέλειες, ουδέποτε κρύφτηκε από τα προβλήματα και πάντα είναι παρούσα για να τα αντιμετωπίσει προκρίνοντας και προωθώντας λύσεις, που με τον πιο διαυγή, ξεκάθαρο και δημοκρατικό τρόπο προηγουμένως έθεσε υπόψη του λαού, την έγκριση του οποίου έχει με τρόπο αδιαμφισβήτητο, μέσω των εκλογών.
Η απουσία των δύο αυτών μειοψηφιών από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με δήθεν καταγγελίες και γελοίες αιτιάσεις δεν πείθουν κανένα. Τα περί τηλεδιάσκεψης δεν αποτελούν παρά προφάσεις εν αμαρτίαις και θέλουν να καλύψουν την πρόθεσή τους να μην τοποθετηθούν υπεύθυνα και δημοκρατικά βάσει της ψήφου τους, αλλά να μείνουν στα έπεα πτερόεντα που κατά καιρούς εμφανίζουν στις ανακοινώσεις τους (ιδιαίτερα οι σύντροφοι του περίφημου Φάμελου, υπ. Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ)
Αλλη μια, από τις τόσες μέχρι τώρα, ευκαιρία τους δόθηκε σήμερα να ενημερώσουν για τις θέσεις και τις απόψεις τους τον λαό του Βόλου. Πονηρά και μικροπολιτικά σκεπτόμενοι, φοβούμενοι δήθεν την πανδημία, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, κρύφτηκαν πίσω από την απαίτηση για τηλεδιάσκεψη, δείχνοντας για πολλοστή φορά πόσο λίγοι είναι για να εκπροσωπούν την κοινωνία του Βόλου. Αν κάποιος θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από μια τηλεδιάσκεψη, αποφεύγοντας τον άμεσο, ζωντανό και δημοκρατικό διάλογο θα ήταν η παρούσα Δημοτική Αρχή.
Αλλά εμείς είμαστε για τα δύσκολα, για τις επιλογές και τις αποφάσεις. Δεν κρυβόμαστε και σηκώνουμε πάντα το γάντι, ακόμα και αν είναι υπό την απειλή του… κορωνοϊού, αρκεί να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της πόλης και να προασπίσουμε το όφελος των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τις διάφορες επιτροπές, των Λημνιών και των υπολοίπων, που πλέον όλοι έχουμε καταλάβει τι επιδιώκουν, ας συνειδητοποιήσουν ότι ο Δήμος, η πόλη, έχει πρόσφατα εκλεγμένη με τρόπο απόλυτα δημοκρατικό όσο και καταλυτικό διοίκηση. Εμάς. Και ασφαλώς δεν θα συνδιοικήσουμε με τον κάθε πολιτικό τυχοδιώκτη , που θέλει να χρησιμοποιήσει τέτοια ζητήματα για να προωθήσει τις φιλοδοξίες του. Τελεία και παύλα.
Ο Ι. Αποστολάκης
Προ συντριβής ηγείται ύβρις, προ δε της πτώσεως υπερηφάνεια.
(Παλαιά Διαθήκη (Παροιμίαι ΙΣΤ’ 18) ή ας απευθυνθούν στον επίτιμο Δημότη Γέροντα Εφραιμ)
Ας το έχει υπ΄ όψη του ο Δήμαρχος Βόλου.
Ο αλαζόνας κ. Δήμαρχος και οι συν αυτώ (Περιφέρεια Θεσσαλίας που βιάζεται να κλείσει την διαβούλευση) μάλλον δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από την ιστορία .
Τη στιγμή που δρομολογούν να μετατρέψουν με το έτσι θέλω τη Μαγνησία σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο το τελευταίο που λογαριάζουν είναι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Νομίζουν πως επειδή έχουν να κάνουν με κόσμο ελλιπέστατα ενημερωμένο δυστυχώς και με ευθύνη της μεγαλύτερη μερίδα των τοπικών ΜΜΕ, αυτός ο κόσμος είναι παραδομένος εντελώς. Είπαν λοιπόν πως αφού δεν αντιδρούν ας τους τα φορτώσουμε όλα . Και νέες χωματερές και νέα εργοστάσια και ότι άλλο μας κάνει κέφι.
Η αλαζονεία τους δεν τους επέτρεψε να δουν ότι το παρατράβηξαν .
Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι διαπράττουν ύβρη απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και θίγουν την τιμή και την αξιοπρέπεια τους , υποθηκεύοντάς το μέλλον.
Δεν κατάλαβαν ότι το ποτήρι κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει και εκεί που ήθελαν τα πολλά θα χάσουν και τα λίγα.
Η αλαζονική συμπεριφορά από την αρχαιότητα αποτελούσε παραβίαση της ηθικής τάξης και απόπειρα ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας.
Ο κ. Δήμαρχος, Ο Περιφερειάρχης και οι διακοσμητικοί έως τώρα Δήμαρχοι που συμμετέχουν στο ΣΥΔΙΣΑ με την αλαζονεία τους οι πρώτοι δυο , με τη αδιαφορία τους οι τελευταίοι, έχουν ανάψει φωτιά. Στο Βόλο και τη Μαγνησία και θα έρθει η ώρα να το διαπιστώσουν με οδυνηρό για αυτούς τρόπο και αποκαθήλωση. Βέβαια ίσως να είναι αργά για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αλλά τους νοιάζει;
Από τη μια έχουμε την επιχειρούμενη προσπάθεια να γίνει ο Δήμος Βόλου και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων πλασιέ SRF στην τσιμεντοβιομηχανία. Το ζήτημα της επιδείνωσης τη αέριας ρύπανσης είναι ζήτημα όμως που ούτως ή άλλως υπάρχει ήδη (Η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει πολύ παραπάνω ποσότητες από αυτές που θα παράγει μονάδα, άρα θα εισάγει ούτως ή άλλως) και φυσικά πρέπει αν αντιμετωπιστεί.
Από την άλλη όμως και καύση ΄΄εναλλακτικών καυσίμων΄΄ να μην γινόταν ακριβώς δίπλα μας, η προτεραιότητα για παραγωγή SRF από σύμμεικτα απόβλητα χωρίς να προηγείται διαλογή στην πηγή σημαίνει οριστικά αντίο ανακύκλωση ούτως ή άλλως. Καθότι αυτές οι μονάδες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο για ανακύκλωση.
Συλλογικότητες, οικολογικές κινήσεις, δημοτικές παρατάξεις και περιφερειακές παρατάξεις, πρόσωπα με προσφορά και αγωνία για το μέλλον της πόλης και της περιοχής, όσο σοβαρές, ιδεολογικές και προγραμματικές είναι οι διαφορές τους δεν έχουν άλλο δρόμο. Ο περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Μαγνησίας τους υποχρεώνει να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συναποφασίσουν ένα κοινό πλαίσιο αρχών και δράσεων για την αποφυγή αυτού του οικολογικού εγκλήματος.
Πρέπει να έρθει η ώρα, αυτά τα διαφορετικά σχήματα θα βρεθούν στους ίδιους δρόμους μαζί με χιλιάδες ανθρώπους από το Βόλο και όχι μόνο, που δεν ανέχονται άλλο την ύβρη των αλαζόνων της εξουσίας .
Μετά την ύβρη έρχεται η Νέμεσις .
Η θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και της Ν.Ε. για το εργοστάσιο παραγωγής SRF
Ζητήματα όπως αυτό της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF στον Βόλο, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, δεν μπορούν να αποφασίζονται από τις τοπικές αρχές, στις σημερινές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Θεωρούμε απαράδεκτη την μεθόδευση της δημοτικής αρχής να φέρει αυτό το τόσο σοβαρό θέμα προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για την πραγματοποίηση της οποίας μάλιστα, δεν πληρούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις, ενώ είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχουν οι όροι για να γίνει σοβαρός διάλογος για ένα κρίσιμο θέμα για το μέλλον της πόλης μας.
Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης, δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην δημιουργία αυτού του εργοστασίου στον Βόλο.
Υπενθυμίζουμε ότι το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος σε παλιότερη πρόταση του δήμου Βόλου, τον Μάρτιο του 2019, είχε αποφανθεί ότι ο στόχος της μονάδας να παράγει δευτερογενές καύσιμο τύπου SRF για την χρήση από βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου, δεν συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ούτε και με την κείμενη νομοθεσία. Ο εθνικός σχεδιασμός δίνει προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων.
Το υπουργείο είχε προτείνει την δημιουργία μικρής κλίμακας μονάδων ανάκτησης οργανικών αποβλήτων μέσω κομποστοποίησης και αναερόβιας χώνευσης αλλά και μέσω επεξεργασίας σε μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων, αξιοποιώντας πλήθος τεχνικών επιλογών που είναι διαθέσιμες.
Το Υπουργείο είχε απορρίψει την πρόταση του Δήμου Βόλου, θεωρώντας εκτός των άλλων ότι
1)ο τεμαχισμός και ομογενοποίηση των εισερχομένων αποβλήτων, υποβαθμίζει περαιτέρω την ποιότητα υλικών που θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να προωθηθούν προς ανακύκλωση.
2) δεν τεκμηριώνεται ότι από την προτεινόμενη επεξεργασία παράγεται SRF, ιδιαίτερα δε με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία
3)δεν προκύπτει από την ακολουθούμενη διαδικασία η παραγωγή αποβλήτων πλαστικού και μάλιστα σε ποσοστό περίπου 12%.
Με δεδομένη αυτή την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, τις θέσεις που διατυπώνονται από το ΤΕΕ Μαγνησίας σε σχετική ανακοίνωσή του και τις αντιδράσεις από συνδικάτα της περιοχής μας και τις δημοτικές κινήσεις της αντιπολίτευσης, ζητάμε από την δημοτική αρχή κατ΄ αρχήν να αναβάλλει την σημερινή συζήτηση και στην συνέχεια να επανεξετάσει την θέση της εναρμονιζόμενη με το κλίμα που αποτυπώνεται στις θέσεις όλων των παραπάνω φορέων.
Επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει να δώσει παράταση στη διαβούλευση, καθότι εν μέσω πανδημίας είναι αδύνατο για τις οργανωμένες θεσμικές και επιστημονικές εκφράσεις της τοπικής κοινωνίας να συμμετέχουν ενεργά με προτάσεις στη διαβούλευση. Οφείλει να διαμορφώσει το σχεδιασμό της με βάσει τη βέλτιστη λύση σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις