Πολλές «ενδιαφέρουσες» απόψεις, για το πώς θα πρέπει να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στην Ευρώπη, υπό αστυνομική επίβλεψη, περιλαμβάνει σημερινή δήλωση της Επιτρόπου για τ’ Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, που αφορά την Αλβανία.
Εκφράζοντας την ανησυχία της (sic) για την κλιμάκωση των συγκρούσεων, μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός νεαρού άνδρα από την αστυνομία κατά τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας της χώρας την περασμένη εβδομάδα, η Επίτροπος καλεί τις αλβανικές αρχές, να αποτρέψουν την περαιτέρω αστυνομική βία και να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης.
Προτρέποντας τις Αλβανικές αρχές, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην αστυνόμευση διαδηλώσεων και να διασφαλίσουν διεξοδικές, ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για όλους τους ισχυρισμούς για υπερβολική χρήση βίας, η Επίτροπος εκθέτει, επί τη ευκαιρία, τις γενικότερες απόψεις της, για το πως θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις στην εποχή του Covid-19!
«Η απάντηση στην πανδημία COVID-19 δεν δίνει στις αρχές την ευχέρεια να χρησιμοποιούν βία κατά την αστυνόμευση των συνελεύσεων», λέει η Επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι, «Ενώ το δικαίωμα στην ειρηνική συνέλευση μπορεί να περιορίζεται για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι αρχές πρέπει να τηρούν τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας σε όλες τις περιστάσεις. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγονται οι γενικές απαγορεύσεις σε δημόσιες συγκεντρώσεις , για τον μοναδικό λόγο ότι παραβιάζουν τους κανόνες κλειδώματος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη λιγότερο περιοριστικά μέτρα.
Η Επίτροπος επαναλαμβάνει ότι η αστυνόμευση των διαδηλώσεων πρέπει να βασίζεται στην επικοινωνία και τη συνεργασία με τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις και πρέπει να στοχεύει στη μείωση των εντάσεων.
«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί που λειτουργούν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων λαμβάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στη διαχείριση των συγκεντρώσεων, με διαπραγμάτευση και αναλογική χρήση βίας».
Καταλήγει δε, λέγοντας ότι:
-Οι αρχές πρέπει πάντοτε να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή έναντι των αξιωματικών επιβολής του νόμου, που εμπλέκονται σε υπερβολική χρήση βίας, οι οποίοι πρέπει να ταυτοποιηθούν, να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
-Επιπλέον, τα άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι θύματα αστυνομικής βίας θα πρέπει να μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία για να λάβουν έννομη προστασία.
– «Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων αποτελούν σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος ενημέρωσης. Οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους πολίτες χωρίς φόβο για απειλές ή πράξεις βίας ».
zougla.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις