Σκουρλέτης: Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, θα βρεθούμε σε βαθιά ύφεση
«Η ΝΔ αναδεικνύεται σε κυβέρνηση της ύφεσης. Παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια οικονομία σε ανάπτυξη και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε σε συρρίκνωση», αναφέρουν σε δήλωσή τους ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Γιώργος Τσίπρας, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση οδήγησε «στο -1,6% το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2020. Στο -0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Στο -8,4% οι επενδύσεις το α’ τρίμηνο του 2020».
«Οι επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη ήρθαν πριν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο κορονοϊός συνάντησε τη χώρα μετά την ύφεση», αναφέρουν και σχολιάζουν πως «τα ελλιπή μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων αποτελούν μέρος της στρατηγικής της “ανοσία της αγέλης” στην οικονομία» και «δεν ανακόπτουν την πορεία προς νέα βαθιά ύφεση». Κατόπιν αυτών σημειώνουν πως «για να Μείνουμε Όρθιοι απαιτείται άμεση ενίσχυση και ένα “σχέδιο Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις, καθώς και η επανέναρξη των μεγάλων έργων υποδομής».
Π. Σκουρλέτης: Το «Μένουμε Όρθιοι» απαντά στην ανάγκη περιορισμού των συνεπειών της οικονομικής ύφεσης
«Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει τώρα, θα βρεθούμε δυστυχώς σε μία κατάσταση, η οποία θα είναι χειρότερη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέγεθος και το βάθος της ύφεσης». Τα παραπάνω δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Αθήνας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».
Αφού αναφέρθηκε σε κεντρικούς άξονες του προγράμματος (υγεία, εργασία, εισόδημα έκτακτης ανάγκης, επιχειρήσεις, τουρισμός-εστίαση, αγροτικός τομέας), προανήγγειλε την παρουσίαση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ενός συνολικού σχεδίου για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.
Σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Στήριξης, είπε ότι αποτελεί «ευκαιρία» για την χώρα ώστε να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός σχεδίου κατεύθυνσης των πόρων σε τομείς που πλεονεκτεί η Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται μια λογική αμοιβαιοποίησης των βαρών, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, κι αυτό δίνει μια «αίσθηση δικαίωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριζε εδώ και χρόνια ότι έτσι πρέπει να κινηθεί η Ε.Ε..
Ο κ. Σκουρλέτης άσκησε έντονη κριτική για τα κυβερνητικά μέτρα «που οδηγούν στην κατά 20% μείωση των μισθών», για τις «αντιφατικές» δηλώσεις για τον τουρισμό, για το «νέο κύμα απολύσεων», αλλά και «την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική για την αυτορρύθμιση της αγοράς, που θέτει τους πιο αδύναμους κρίκους, αυτοαπασχολούμενους, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε κίνδυνο εξαφάνισης υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων». Έντονη ήταν και η κριτική στην «πρόθεση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφορικά με το νερό, αλλά και τα ενεργειακά δίκτυα, τα φυσικά μονοπώλια με τη δεδομένη κερδοφορία, και μάλιστα σε μια συγκυρία ύφεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους όρους των ιδιωτικοποιήσεων».
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την παρούσα περίοδο ευνοείται μια συμμαχία ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες στη βάση κοινών συμφερόντων, η οποία μπορεί να διεκδικήσει αλλαγές. Σε σχέση με τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, είπε ότι η διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος δεν είναι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτική, «κάτι που φάνηκε στην πράξη εδώ και αρκετά χρόνια, όταν κατάφερε να διευρύνει τα όρια της Αριστεράς».
πηγή:newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις