Συμβιβαστική πρόταση για τη λειτουργία των “πειθαρχικών” διαδικασιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες και να μην υπάρξουν εσωκομματικές εντάσεις. Η Όλγα Γεροβασίλη γραμματέας της Κ.Ο. και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος γραμματέας του κόμματος θα είναι τελικά τα δύο πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχίας, παρά τις πληροφορίες έως και λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Πoλιτικού Συμβουλίου ότι σε αυτήν θα συμμετείχαν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος με τον Νάσο Ηλιόπουλο.
Η τροποποιημένη αυτή πρόταση ερμηνεύεται από πολλούς ως “πυροσβεστική”, καθώς ιδίως η συμμετοχή του κ. Θεοχαρόπουλου προκαλούσε αντιδράσεις σε αρκετά στελέχη. Επίσης, υπήρχε ενόχληση σε μερίδα των “53” και άλλα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ενστάσεις να επικεντρώνονται στο ότι κυρώσεις και πειθαρχικό αποτελούν ασύμβατες έννοιες με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Αριστεράς. Έτσι η νέα πρόταση ήταν “θεσμική”, δηλαδή αποφασίστηκε να ανατεθεί στον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο και την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη να έχουν την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων και της δεοντολογίας από βουλευτές και στελέχη. Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα έγινε αποδεκτή στη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε θετικό και ήπιο κλίμα, σε αντίθεση με το κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας με τις διαδοχικές, θεωρούμενες ως κακοφωνίες, αναφορές στελεχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ήταν καθαρά πολιτική άποψη η θέση που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα και ερμηνεύθηκε ως αντίθετη με τη θέση του προέδρου που έχει μιλήσει για πολιτική απάτη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φέρεται να είπε, επίσης, πως ίσως το timing της δήλωσής του να μην ήταν το κατάλληλο. Φέρεται να είπε ακόμη ότι πριν αναδείξει η κυβέρνηση την επίμαχη δήλωση κάποιοι εκ των έσω είχαν φροντίσει να τη δημοσιοποιήσουν, εκφράζοντας, μάλιστα, και τη διαφωνία τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι αποδέχεται ότι η θέση που δημοσιοποίησε ήταν πολιτική, ωστόσο αυτό, όπως ανέφερε, αξιοποιήθηκε από πολιτικούς αντιπάλους με τη βοήθεια κάποιων μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει προβλήματα στην εικόνα προς τους πολίτες. “Ήταν λάθος η δημοσιοποίηση αυτής της δήλωσης”, του είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως “ό,τι διαφωνίες είχες έπρεπε να τις συζητήσεις μέσα στα όργανα του κόμματος”.
Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου περιλαμβάνει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την πανδημία του κορονοϊού, όσο και για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση «εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της υγειονομικής κρίσης», ότι δεν προετοίμασε το ΕΣΥ, δεν αύξησε τον αριθμό των ΜΕΘ, δεν προσέλαβε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, ότι «όχι απλώς δεν κατάφερε να εγγυηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αλλά πυροδότησε μια πρωτοφανή κρίση στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας». Μιλά για «απαράδεκτη και προσβλητική» πραγματικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την κατηγορεί για «όργιο απευθείας αναθέσεων, αδιαφανών διαδικασιών και χρηματοδοτήσεων στα ΜΜΕ» ώστε «να ενορχηστρώσει ένα νέο γύρο προπαγάνδας υπέρ της και συγκάλυψης των ευθυνών της». Αναφέρει ότι από «πολιτική επιλογή», «αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την επιθετική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την μείωση των μισθών, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αλλά και την εκκαθάριση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου τονίζει ότι «ταυτόχρονα με την σκληρά ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται μια συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, την νεολαία» και επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για τη στάση της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Αναφέρει ότι στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση «πορεύεται χωρίς σχέδιο και στρατηγική μειώνοντας κάθε μέρα που περνά την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας». Προσθέτει ότι επίσκεψη Πομπέο εντείνει παρά αμβλύνει την εκτίμηση του κόμματος «ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το δόγμα της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αντικαθιστώντας το με το δόγμα του ‘προβλέψιμου συμμάχου’, ενώ δεν φαίνεται να διασφαλίζει ουσιαστική στήριξη απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί «τακτική της πολιτικής εξαπάτησης» επιδιώκοντας «να συγκαλύψει τις αντιφάσεις της αλλά και τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργεί η σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική της». «Εξαπάτηση στην εξωτερική πολιτική», σχολιάζει, «με αποκορύφωμα το εξευτελιστικό χθεσινό περιστατικό όπου το Υπουργείο Εξωτερικών με μια πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια απάλειψε από την επίσημη ανακοίνωση του τον προσδιορισμό ιστορική για την ‘Συμφωνία των Πρεσπών’».
Στην απόφαση τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «έχει βάλει τις βάσεις διαμόρφωσης του προγραμματικού οπλοστασίου για μια συνολική και στρατηγικού χαρακτήρα σύγκρουση με την κυβέρνηση και την πολιτική της». Αναφέρεται επιπλέον ότι «η φθορά της κυβέρνησης, η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οι κοινωνικοί αγώνες που αναπτύσσονται αποτελούν επιπρόσθετους λόγους για να διαφυλάξουμε την ενιαία έκφραση και υποστήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων» και τονίζεται ότι «οι κοινοί κανόνες και οι σαφείς διαδικασίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτό το σκοπό».
«Αυτό το πλαίσιο που ορίζουν οι συλλογικές μας αποφάσεις», υπογραμμίζεται, «πρέπει να τηρείται από όλους/ες ενώ την σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων αναλαμβάνουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Ακόμη σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει την διαδικασία της διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού, ενώ αναφέρονται τα επόμενα βήματα προς αυτόν τον στόχο.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις