Στόχος να κλείσουν οι υποθέσεις έως το τέλος του 2021 και να μείνουν εκτός οι κακοπληρωτές
Επιχείρηση «ξεκαθάρισμα» των κόκκινων δανείων ξεκινάει η κυβέρνηση, με στόχο να διαχωρίσει τους κακοπληρωτές, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση βάσει του νόμου Κατσέλη για να κερδίσουν χρόνο.
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση με διαδικασίες εξπρές όσων εκκρεμών υποθέσεων αφορούν την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για περισσότερες από 40.000 με τη συζήτησή τους στα αρμόδια δικαστήρια να έχει προσδιοριστεί ακόμη και μετά το 2027, αλλά τώρα θα πρέπει να… τρέξουν για να κλείσουν έως το τέλος του 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα βάλει κάποιες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να δει ποιες υποθέσεις πραγματικά πρέπει άμεσα να εξεταστούν. Όσοι υπέβαλαν αίτηση θα χρειαστεί να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα διαμορφωθεί στο Taxis. Με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τα στοιχεία, τα οποία θα διασταυρώνονται αυτόματα.
Οι κακοπληρωτές «κρύβονται» πίσω από αιτήσεις
Για παράδειγμα, μέσω της διαδικασίας αυτής μπορεί να αναδειχθούν περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν εμπίπτουν καν στην προστασία του νόμου επειδή, για παράδειγμα, έχουν εμπορική δραστηριότητα, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο. Ενδεχομένως να αναδείξει και περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πλέον αρκετά υψηλά εισοδήματα, άρα επίσης εξαιρούνται από το νόμο Κατσέλη.
Όσοι δεν δεχθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και θα κινηθούν εις βάρος τους από τις τράπεζες οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Όπως αναφέρεται, μέσα από αυτή τη διαδικασία, εκτός από την επίσπευση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών δικών, είναι να βρεθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που εκτιμάται ότι «κρύβονται» πίσω από αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, οι οποίοι αν και γνωρίζουν πως δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις, απλώς κερδίζουν χρόνο ώστε να ανασταλούν τα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος τους.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εκτιμάει πως θα αποκαλυφθούν αρκετές χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν υποβάλλει αίτηση, αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, περιορίζοντας κατά σημαντικό αριθμό τους πραγματικούς δικαιούχους κι έτσι θα καταστεί εφικτός ο στόχος να κλείσουν οι υποθέσεις έως το τέλος του έτους.
Όπως είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «μεγάλος αριθμός υποθέσεων απορρίπτεται όταν φτάσουν στο δικαστήριο είτε διότι ο πολίτης δεν είναι επιλέξιμος ή γιατί διαπιστώνεται ότι δεν έχει οικονομική αδυναμία. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στο τέλος της διαδικασίας δεν αποκτούν προστασία πρώτης κατοικίας, αλλά κερδίζουν χρόνο χωρίς να πληρώνουν, εξαιτίας των καθυστερήσεων στα δικαστήρια. Αυτά προέρχονται από νόμους του παρελθόντος. Έτσι καταλήγει να είναι ένα σχήμα, που δεν βοηθά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς πολλοί άλλοι προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν και αυτός είναι νόμος, που προέρχεται από το παρελθόν. Αυτό αποτελεί κοινωνική αδικία, γιατί είναι ένας νόμος, στον οποίο έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Τι λένε τα στοιχεία
Η τελευταία Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας. Περίπου το 29,7% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,2%.
Ο αριθμός των υποθέσεων του ν. Κατσέλη για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης είναι τεράστιος. Τα τελευταία γνωστά στοιχεία που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δείχνουν ότι ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 εκκρεμούσαν 86.174 υποθέσεις, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να μειωθούν σε 61.910. Πάνω από 40% αυτών των υποθέσεων έχουν δικασίμους από το 2021 και μετά και αυτά προ κορονοϊού, που οδήγησε σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
πηγή:dikastiko.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις