Αποθαρρυντικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας
Μισό δισεκατομμύριο ευρώ περίπου «χάθηκε» μέσα σε μόλις 15 ημέρες, το δεύτερο 15νθήμερο ουσιαστικά του Μαρτίου, από τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, σε αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ χαμένου τζίρου δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, παρά όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και επομένως έχουν στοιχεία σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σε αναστολή λειτουργίας τέθηκαν 205.984 επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας είναι αποθαρρυντικά αυτά καθαυτά, αλλά και για δύο ακόμη λόγους: προϊδεάζουν για μια ακόμη χειρότερη εξέλιξη τον Απρίλιο, καθώς μέχρι τα μέσα Μαρτίου δεν υπήρχε lockdown, και δεύτερον δείχνουν ότι ανακόπηκε βίαια η ανάπτυξη της οικονομίας που είχε ξεκινήσει με ανοδικές τάσεις, όπως φανερώνουν τα στοιχεία για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας (με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2020 σε 560,40 εκατ. ευρώ έναντι 1,057 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019, καταγράφοντας μείωση 47%. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα lockdown ήταν στις 11 Μαρτίου όταν έκλεισαν όλες οι δομές εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, ακολούθησε στις 14 Μαρτίου το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, παροχής διαφόρων υπηρεσιών (π.χ. κομμωτήρια) και τα εμπορικά κέντρα, ενώ στις 18 Μαρτίου τέθηκε σε εφαρμογή η αναστολή λειτουργίας των λοιπών λιανεμπορικών επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των καταστημάτων τροφίμων, πώλησης αυτοκινήτων και των φαρμακείων.
Το λιανεμπόριο, ο κλάδος με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών μεταξύ αυτών που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, κατέγραψε μόνο τον Μάρτιο απώλειες 144 εκατ. ευρώ ή μείωση τζίρου 36,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019. Ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων είχε τον Μάρτιο του 2020 λιγότερο τζίρο κατά 57,8% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, στα 155,18 εκατ. ευρώ έναντι 367,92 εκατ. ευρώ, καθώς τελικά ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν να παίξουν στα διάφορα δημοφιλή παιχνίδια (τζόκερ κ.ά.) μέσω Διαδικτύου, ενώ λόγω μη πραγματοποίησης αθλητικών γεγονότων δεν υπήρχε τζίρος και στο στοίχημα. Μεγάλες ήταν οι απώλειες του τζίρου στα καταλύματα (τα 12μηνης λειτουργίας έκλεισαν στις 23 Μαρτίου), καθώς ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 64,2% τον Μάρτιο του 2020 σε σύγκριση με τον περυσινό Μάρτιο. Οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης έχασαν περίπου το 44% του τζίρου τους τον Μάρτιο, με τον κύκλο εργασιών τους να διαμορφώνεται σε 54,97 εκατ. ευρώ έναντι 97,74 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019.
Με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες τηρούν απλογραφικά βιβλία, προκύπτει μείωση του συνολικού τζίρου κατά 11,8%, στα 4,16 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2020 έναντι 4,71 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2019.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι κάθε άλλο παρά αρνητικά είχε ξεκινήσει η χρονιά για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020 (για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία και τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο) δείχνουν ενισχυμένο τζίρο κατά 5,26% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.
Πηγή: kathimerini
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις