Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε την ηθική βλάβη που υπέστησαν δύο διαδηλωτές λόγω της σύλληψης τους από την αστυνομία στην Ρωσία, κατά τη διάρκεια πολιτικής διαδήλωσης καθώς και από την ολονύχτια κράτησή τους σε αστυνομικό τμήμα. Επιδίκασε δε αποζημίωση 8.500 ευρώ και 7.500 ευρώ αντίστοιχα.
Αμείλικτο για ακόμα μία φορά ήταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την αστυνομική βία σε βάρος διαδηλωτών.
Η βίαιη σύλληψη ενός δικηγόρου και ενός διαδηλωτή από αστυνομικούς καθώς και η ολονύκτια “φιλοξενία” τους στα κρατητήρια συνιστά εξευτελιστική μεταχείριση, επαναλαμβάνει το Στρασβούργο.
Επίκαιρη απόφαση για τα της Ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων ημερών η απόφαση του ΕΔΔΑ που αναγνωρίζει παραβίαση της ΕΣΔΑ και τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.
Η μήνις του Δικαστηρίου στην παρούσα απόφαση στρέφεται εναντίον της γνωστής για τις αστυνομικές πρακτικές Ρωσίας, η οποία έχει στο ενεργητικό της πλείστες παρόμοιες καταδίκες από το Στρασβούργο, όπου προσφεύγουν πολίτες της διαμαρτυρόμενοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε την ηθική βλάβη που υπέστησαν δύο διαδηλωτές λόγω της σύλληψης τους από την αστυνομία στην πλατεία Bolotnaya της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια πολιτικής διαδήλωσης εναντίον της κυβέρνησης καθώς και από την ολονύχτια κράτησή τους σε αστυνομικό τμήμα.
Επιδίκασε δε αποζημίωση 8.500 ευρώ και 7.500 ευρώ αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες συλλήψεις έγιναν τον ταραγμένο Μάϊο του 2012, στο κέντρο της Μόσχας όπου οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και οι επακόλουθες αναταραχές, βρέθηκαν στο επίκεντρο πολλών προηγούμενων υποθέσεων που εξετάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με υπόλογη τη Ρωσία για παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθε.
Εξευτελισμός των διαδηλωτών
Ο ένας εκ των προσφευγόντων ο διαδηλωτής, Aleksey Navalnyy, δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής, ισχυρίστηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ ότι ένας αστυνομικός είχε προβεί σε χρήση υπερβολικής βίας κατά τη σύλληψή του. Επίσης, και οι δύο προσφεύγοντες διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι η σύλληψή τους και η ολονύχτια κράτηση τους ήταν αδικαιολόγητη και αυθαίρετη, ότι οι διοικητικές διαδικασίες εναντίον τους ήταν άδικες, ότι η διάλυση της διαδήλωσης, η σύλληψή τους και η επακόλουθη καταδίκη τους ήταν δυσανάλογη και, ότι αυτές οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους είχαν σκοπό να υπονομεύσουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι.
Το Στρασβούργο έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε εξευτελιστική μεταχείριση (άρθρο 3 της ΕΣΔΑ) σε βάρος του κ. Navalnyy, για την βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών σε βάρος του. Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η σύλληψή του. Τα πλάνα έδειχναν ότι η βία που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί, στρίβοντας το χέρι του και κάνοντάς τον να ουρλιάξει, δεν ήταν απολύτως απαραίτητη ώστε να τον πείσουν να έρθει στο αστυνομικό τμήμα καθώς δεν είχε επιδείξει ορατή αντίσταση.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες καταγγελίες, το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβιάσεις σε βάρος και των δύο προσφευγόντων:
α) του δικαιώματος στην ασφάλεια και ελευθερία (άρθρο 5),
β) του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6 § 1) όσον αφορά το δίκαιο χαρακτήρα της διοικητικής διαδικασίας επειδή τα δικαστήρια έκριναν μονομερώς με βάση τις καταθέσεις και έγγραφα των αστυνομικών αρνούμενα να δεχθούν αποδεικτικά στοιχεία των προσφευγόντων και
γ) της ελευθερίας του συνέρχεσθαι (άρθρο 11) γιατί η βάναυση σύλληψη του πρώτου προσφεύγοντος και οι διοικητικές καταδίκες των προσφευγόντων μπορούσαν να αποθαρρύνουν πολίτες για συμμετοχή σε πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυριών.
Της Μαρίας Δήμα
dikastiko.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις