Για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων και την πρόσβαση αυτών στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μίλησε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Χρήστος Μπουκώρος, κατά την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής – Εμπορίου και Οικονομικών της Βουλής.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Χρήστος Μπουκώρος ανέδειξε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση της οικονομίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβε 1% ανάπτυξη από την κυβέρνηση Σαμαρά και μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης παρέδωσε μόλις 0,7% ανάπτυξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πιο αναλυτικά, στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας ανέφερε τα εξής: «Είναι άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να μπουν όλα τα λεφτά στο τραπέζι από την αρχή χωρίς να ξέρουμε την εξέλιξη της πανδημίας και τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις. Είναι άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν πρώτα από όλες τις επιχειρήσεις οι προβληματικές, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επανεκκινήσει το υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητας και στη συνέχεια, βεβαίως, και όσες ακόμα επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν, να διασωθούν με τη βελτίωση της οικονομίας και το ξεπέρασμα της κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας για τέσσερα χρόνια με 1% ανάπτυξη από την κυβέρνηση Σαμαρά– σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2018 – και παρέδωσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις 0,7% ανάπτυξη.
Στο ερώτημα όμως ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 1% και την παρέδωσε μετά από τεσσεράμισι χρόνια με 0,7, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη απαντήσει!
Μπορεί ο καθένας να συγκρίνει ότι τον βολεύει. Να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, όμως, και για να μην μπαίνουμε σ’ αυτή τη συζήτηση και διαβάζουμε τους αριθμούς όπως επιθυμούμε και όπως μας βολεύει. Ας συγκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εαυτό του. Κάθε χρόνο είχε εγγράψει στον ετήσιο προϋπολογισμό ένα ποσοστό ανάπτυξης. Δεν το πέτυχε ποτέ! Ήταν κάνω από 50% σε σχέση με τις δικές του εκτιμήσεις. Κάτω από 50%!».
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους Υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αφού εξήρε τη σοβαρότητα και τον προγραμματισμό που τα δύο αρμόδια υπουργεία επιδεικνύουν κατά την ιδιαίτερη αυτή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, προέβη σε τρεις σημειακές παρεμβάσεις, σχετικά με τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων και την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων.
«Πραγματικά, βλέπουμε τη σοβαρότητα με την οποία χειρίζεστε το θέμα, όμως είναι γνωστό ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και εφόσον ακόμα ευρωπαϊκό χρήμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα και όλα αυτά τα χρήματα προέρχονται από τον ελληνικό προϋπολογισμό και όπως γνωρίζουμε όλοι, μεταφέρθηκαν και πόροι του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, νομίζω και είναι απαίτηση της αγοράς, ότι πρέπει να πάμε σε επανέναρξη και επανεκκίνηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Κυρίως, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει μείνει σε χρηματοδοτικό κενό λόγω της πανδημίας αυτούς τους έξι μήνες. Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους στις αρχές του 2020, νέους επιχειρηματίες κατά κύριο λόγο, που ακόμα περιμένουν την προκήρυξη κάποιων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για να δουν, αν θα ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις, αν θα τις συνεχίσουν ή αν θα τις κλείσουν πριν τις ανοίξουν.
Νομίζω, ότι υπάρχει ένας προγραμματισμός γι’ αυτό από τα τέλη Ιουνίου. Από κει και πέρα ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο κύριος Γεωργιάδης, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου, αυτό της εξόφλησης τιμολογίων. Πράγματι, αυτό θα είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ χρήσιμο, διότι τα χρήματα θα οδηγηθούν απευθείας στην πραγματική οικονομία. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί, να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί πρόκειται, για χρήματα που πάνε απευθείας στην πραγματική οικονομία».
Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος άδραξε της ευκαιρίας και αναφερόμενος στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, μετέφερε τον προβληματισμό και την ανησυχία των ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχείων, οι οποίοι για να εντάξουν την τουριστική επιχείρησή τους, των λίγων δωματίων ή μικρών ξενοδοχείων, στο δεύτερο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να προβούν σε διεύρυνση της φορολογικής ταμειακής μηχανής. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι «δεν έχει νόημα ένα ξενοδοχείο των 10 δωματίων ή των 8 να είναι υποχρεωμένο και να έχει φορολογική μηχανή, από τη στιγμή που και οι χειρόγραφες αποδείξεις ισχύουν. Αυτά τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δουλεύουν και με POS και με e-banking. Γιατί να τους υποβάλλουμε σε ένα ακόμα έξοδο και σε μια περαιτέρω διαδικασία, αυτή την ιδιαίτερη, τουριστικά, χρονιά».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις