Ο εγκλεισμός, η μοναξιά και η ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα αύξησαν την περίοδο της καραντίνας ραγδαία την υιοθεσία κατοικίδιων και κυρίως των σκύλων. Όπως αναφέρει ο κτηνίατρος Γιάννης Κουκουσέλης «είναι το μόνο ζώο όπου μπορείς να το βγάλεις για βόλτα πραγματικά την περίοδο της καραντίνας. Υπάρχει μεγάλη αύξηση και ζήτηση όσον αφορά στην υιοθεσία, αλλά και στην αγορά σκύλων, αλλά επειδή η αγοροπωλησία αυτή τη στιγμή είναι ανέφικτη λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό, αλλά και από το εξωτερικό στρέφονται περισσότερο στην υιοθεσία».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει η ανάγκη για συντροφικότητα και για βόλτα και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην υιοθεσία και στην αγορά κυρίως σκύλων, διότι είναι το μόνο κατοικίδιο αυτή τη στιγμή που σου δίνει τη δυνατότητα να βγεις έξω, να ασκηθείς και να συναναστραφείς με κάποιους ανθρώπους».
Βέβαια σημαντική αύξηση περίπου 10% παρατηρείται και στην κατανάλωση ζωοτροφών, καθώς όπως τονίζει ο κ Κουκουσέλης «οι άνθρωποι αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες από το προηγούμενο διάστημα , καθώς υπάρχει ο φόβος πως μπορεί να εξαντληθούν και εκτός αυτού υπάρχουν καθυστερήσεις και με τις μεταφορικές. Λειτουργούν δηλαδή για το κατοικίδιο τους ,όπως ο άνθρωπος που σπεύδει να ψωνίσει στο σουπερ μαρκετ». Ωστόσο υπάρχει και ένα μεγάλο ερώτημα όσον αφορά στην κατάληξη αυτών των κατοικίδιων, κατά πόσο δηλαδή υπάρχουν πιθανότητες τα ζωάκια που υιοθετούνται αυτή τη στιγμή να βρεθούν μετά τη λήξη της καραντίνας στον δρόμο.

Στο ερώτημα αυτό απαντά ο εκπαιδευτής σκύλων κ. Αργύρης Λεπίδας λέγοντας ότι «πιστεύω πως δεν θα αυξηθούν τα αδέσποτα ζώα μετά τη λήξη της καραντίνας ,καθώς πλέον έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι και είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση μικροτσίπ στον σκύλο, οπότε δύσκολα κάποιος θα προβεί σ’ αυτή την ενέργεια, αλλά βέβαια ποτέ δεν ξέρεις. Το θετικό όμως είναι ότι πλέον οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την υιοθεσία ζώων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια θα πρέπει όταν υιοθετούμε ή αγοράζουμε ένα ζώο να ενημερωνόμαστε σχετικά με τον χαρακτήρα του ,ώστε να ταιριάζει και με τη δική μας προσωπικότητα και να κάνουμε πιο εύκολη και ευτυχισμένη τη συμβίωσή του μαζί μας». Την ίδια άποψη όσον αφορά στο ενδεχόμενο της αύξησης των αδέσποτων μετά τη λήξη της καραντίνας έχει και ο κ Κουκουσέλης , ο οποίος τονίζει: «Δεν πιστεύω πως θα αυξηθούν, διότι δεν θεωρώ πως η συντροφικότητα είναι μία ανάγκη, η οποία θα ξεπεραστεί και εκτός αυτού πλέον υπάρχει και το τσιπ όπου μπορούν να δουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το ζώο και σε ποιόν ανήκει. Όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις και τα εκτροφεία είναι υποχρεωμένα πλέον να παραδίδουν τον σκύλο στον νέο ιδιοκτήτη εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο και τσιπαρισμένο. Μέσα στα τόσα προβλήματα της πανδημίας και του εγκλεισμού το θετικό είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να γίνουμε πιο φιλόζωοι και να γνωρίσουμε πιο καλά τους τετράποδους φίλους μας. Το σημαντικό όμως είναι να διατηρήσουμε την αγάπη και τη φροντίδα προς τα ζώα και μετά τη λήξη της καραντίνας, καθώς τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, αλλά ψυχές».

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις