Μοιράσου το άρθρο
Στη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων έπρεπε «το κράτος να καλύπτει πλήρως τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές»

«Οι επιχειρήσεις ανοίγουν αλλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένας κανόνας για να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας, για να καταβληθούν πλήρως οι μισθοί. Δεν υπάρχει καμία οικονομική ενίσχυση από το κράτος προς τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να πληρώσουν», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό BLUESKY.

Για τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων έπρεπε «το κράτος να καλύπτει πλήρως τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές», από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις ανοίγουν «σε όσες υπάρχουν περιοριστικά μέτρα λειτουργίας θα πρέπει το κράτος να συμπληρώνει, να επιδοτεί το υπόλοιπο του μισθού, για πλήρη καταβολή του στο 100%,για να μην υπάρχουν μειώσεις, με ταυτόχρονη απαγόρευση απολύσεων» και «σε όσες δεν θα υπάρχουν περιοριστικοί κανόνες λειτουργίας να προχωρήσει σε άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυση για στήριξη εργατικού κόστους και κεφαλαίου κίνησης, με τη δέσμευση να διατηρήσουν τις θέσεις, τις σχέσεις εργασίας και τους μισθούς», σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «στα δημόσια οικονομικά υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα για να υλοποιηθεί ένα πακέτο στήριξης με “ζεστό” χρήμα των μισθών, των επιχειρήσεων και όλων αυτών που είναι αόρατοι για την κυβέρνηση -επισφαλώς εργαζόμενοι, εποχικοί, μη επιδοτούμενοι άνεργοι, εργαζόμενοι στον πολιτισμό- μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού που έμειναν χωρίς στοιχειώδη βοήθεια».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα SURE της Ε.Ε. σημείωσε ότι «ο υπουργός Εργασίας δεν έχει απαντήσει ούτε αν διεκδίκησε περισσότερα χρήματα για τη χώρα ούτε πώς θα τα χρησιμοποιήσει» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο ποσό και να το χρησιμοποιήσουμε για τη στήριξη της πλήρους εργασίας, να συμπληρωθεί στο 100% ο μισθός, να μην υπάρχει αρνητική μεταβολή στη σχέση εργασίας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τον κίνδυνο που δημιουργείται για το ασφαλιστικό καθώς «αν έχουμε απολύσεις, έκρηξη της ανεργίας, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αν έχουμε μειώσεις μισθών στο 50% με τη νέα εκ περιτροπής εργασία, θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων στα ταμεία. Το ζήτημα είναι να προλάβουμε αυτές τις εξελίξεις, να κρατήσουμε τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας και να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών».

Τέλος, για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε ότι «τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν διπλασιασμό των εκκρεμοτήτων μέσα σε 10 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 τις παρέδωσε μειωμένες κατά 70%. Από 400.000 εκκρεμότητες που παραλάβαμε στις αρχές του 2015 παραδώσαμε περίπου 100.000. Ο κ. Βρούτσης όχι απλώς δεν κράτησε αυτόν τον ρυθμό αλλά χειροτέρευσε πάρα πολύ τα πράγματα».

πηγή:lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις