Ιδιαίτερα πλούσιο… ορεκτικό για το κυρίως μενού της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αφορά την Τουρκία έδωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος επανέλαβε αρκετές φορές ότι η ΕΕ θέλει συνεργασία και διάλογο με την Άγκυρα, με την οποία έχει «πολύπλευρες» σχέσεις.

Τι άλλο να πουν δηλαδή οι Ευρωπαίοι για να πιάσουμε το νόημα; Ακόμα και να αποφασιστούν κάποιες κυρώσεις, αυτές σίγουρα θα είναι… light.

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, το μπλοκ θέλει να ακολουθήσει μια θετική πορεία με την υποψήφια για ένταξη Τουρκία υπό το φως των ενεργειών της», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τρίτη.

«Ό,τι κι αν αποφασίσουν οι ηγέτες, θα το αποφασίσουν με ομοφωνία λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια πολυπλοκότητα αυτής της σχέσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο σε δημοσιογράφους πριν από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

«Και, φυσικά, το ενδιαφέρον της ΕΕ παραμένει στη θετική πορεία, στην εποικοδομητική συνεργασία και διάλογο με την Τουρκία, εάν αυτό είναι δυνατόν με βάση την τουρκική συμπεριφορά», είπε (για ξεκάρφωμα προφανώς) και πρόσθεσε: «Για το Συμβούλιο [ΕΕ], όλα είναι στο τραπέζι. Οι ηγέτες θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε, ποια απόφαση θα ληφθεί ή ποια μέτρα θα επιβληθούν, ή θα αποφασιστούν στη συνέχεια».

Ο Στάνο πρόσθεσε ότι η απόφαση των κρατών μελών για την Τουρκία θα βασίζεται στην ομοφωνία και θα βασίζεται στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς και των ενεργειών της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες. «Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι επίσης πολύπλευρες, δεδομένου ότι η χώρα είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Και κάπως έτσι έρχεται το τέλος των ψευδαισθήσεων (για όσους είχαν ακόμα).

newsbreak.gr