Από το 1950 μέχρι σήμερα το βιτριόλι γινόταν όπλο εκδίκησης ή και άμυνας καμία φορά σε βίαιους ή άπιστους συζύγους. Η Μαρίκα Νίνου τραγούδησε «Το βιτριόλι» του Τσιτσάνη και η Σωτηρία Μπέλλου έκανε φυλακή.
Μπορεί η φρικιαστική επίθεση με βιτριόλι εναντίον της πανέμορφης 34χρονης στην Καλλιθέα, να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των αρχών, για τον εντοπισμό και την σύλληψη της μαυροφορεμένης άγνωστης Χ, ωστόσο ξυπνά και μνήμες από το παρελθόν, αφού δεν είναι η πρώτη φορά όπου μια τέτοιου τύπου είδηση, σοκάρει το πανελλήνιο.
Σύμφωνα με την έρευνα του newsit.gr σε αρχεία και ιστορικά γεγονότα, οι επιθέσεις με καυστικό οξύ σε ελληνικό επίπεδο είναι τόσες πολλές, που προκαλούν εντύπωση για το μίσος, την απέχθεια αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο θύτης αποφάσισε να συμπεριφερθεί στο ανυποψίαστο θύμα του.
Μια τέτοιου τύπου επίθεση που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1950 αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον σπουδαίο συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος υπέγραψε το τραγούδι “Βιτριόλι” που πρωτοκυκλοφόρησε ένα μήνα μετά τον Μάιο του 1950, με την φωνή της Μαρίκας Νίνου να ερμηνεύει “Κίνδυνος θάνατος, για πάρτε το χαμπάρι, καινούργια μέτρα οι γυναίκες έχουν πάρει. Κι όποιος στον έρωτα σωστά δεν περπατήσει ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει”.
Για επίθεση με βιτριόλι εναντίον του πρώτου της συζύγου κατηγορήθηκε σύμφωνα με τα βιογραφικά της στοιχεία η τραγουδίστρια με τα παντελόνια, όπως έμεινε στην ιστορία η Σωτηρία Μπέλλου σε μια προσπάθεια της να αμυνθεί στον βίαιο σύζυγο της
Η αείμνηστη ρεμπέτισσα παντρεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία μόλις 17 ετών, ωστόσο ο γάμος της αποδείχτηκε καταστροφικός, αφού ο σύζυγος της, ελεγκτής λεωφορείων στο επάγγελμα, υπήρξε τρομερά βίαιος. Σ’ έναν από τους πολλούς και τελευταίους τους καβγάδες η Σωτηρία Μπέλλου, του έριξε στο πρόσωπο ένα μπουκάλι καυστικό οξύ. Η τραγουδίστρια για την πράξη της αυτή καταδικάστηκε και βρέθηκε στις φυλακές «Αβέρωφ». Στο Εφετείο η αρχική ποινή της μειώθηκε από 3,5 χρόνια σε 6 μήνες και αφέθηκε ελεύθερη.
Οι επιθέσεις με βιτριόλι του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος
Ως πιο πρόσφατες επιθέσεις καταγράφονται εκείνες εναντίον του γνωστού ποινικολόγου Παύλου Σαράκη και της πρώην ευρωβουλευτού Κωνσταντίνας Κούνεβα το 2007 και το 2008 αντίστοιχα.
Η επίθεση κατά του Παύλου Σαράκη σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχίας στον Νέο Κόσμο. Ο δικηγόρος υπέστη σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης. Ακολούθησε σειρά καταθέσεών του από το 2007 στην Ασφάλεια Αττικής όπου αναφερόταν στον ύποπτο ρόλο «ανθρώπων της νύχτας» – που αναμιγνύονται σε υποθέσεις σωματεμπορίας και εκβιάσεων- πίσω από την επίθεση εναντίον του. Ο δικηγόρος είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για σχέσεις μαστροπών και αστυνομικών.
Η επίθεση κατά της ευρωβουλευτού και συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου 2008 στα Άνω Πετράλωνα όταν δύο άγνωστοι έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και στο σώμα της, αναγκάζοντας την μάλιστα να πιει και ποσότητα του υγρού, με συνέπεια να υποστεί σοβαρά εγκαύματα και βαριές σωματικές βλάβες. Την εποχή εκείνη η Κωνσταντίνα Κούνεβα εργαζόταν σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα τον Πειραιά και είχε προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών για άθλιες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευση στις εταιρείες καθαρισμού.
Η «βιτριολίστρια» του Πειραιά
Σοκ προκάλεσε τον Ιούλιο του 1978 το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδα “Ακρόπολις” με τον τίτλο «Χαροπαλεύει το θύμα της βιτριολίστριας» και την λεζάντα «Άγρια επίθεση κατά του συζύγου με ακουαφόρτε και σκαλιστήρι». Η επίθεση έγινε στην Αμφιάλη του Πειραιά, στο σπίτι που έμενε το θύμα με τη σύζυγό του.
Το ζευγάρι από δεύτερο γάμο και οι δυο καυγάδιζε συχνά για οικονομικούς λόγους με τον κυριότερο να θεωρείται ένα σπίτι στη Σαλαμίνα, που ανήκε 100% στον συνταξιούχο με την σύζυγο του να απαιτεί να της γράψει το μισό ποσοστό της ιδιοκτησίας. Εκείνος αρνούνταν και την ημέρα της επίθεσης, η γυναίκα καθώς βρισκόταν στο μπάνιο «κάποια στιγμή, άρπαξε το σκαλιστήρι και επιτέθηκε στον άνδρα της. Παρά τα τραύματα του, εκείνος κατόρθωσε να αποσπάσει το φονικό όργανο απ’ τα χέρια της και τότε εκείνη του έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο»….
Το θύμα μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά με βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι και εγκαύματα στο πρόσωπο, με κίνδυνο να τυφλωθεί. Η βιτριολίστρια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Αμφιάλης, όπου έγινε η προανάκριση. Από εκεί, έγινε γνωστή η ιστορία του ζευγαριού, η οποία δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. Από το ρεπορτάζ έγινε γνωστό ότι η γυναίκα, πριν παντρευτούν δούλευε ως μαγείρισσα και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 120.000 δραχμές τις οποίες έδωσε στον άντρα της για προίκα.
Ερωτικά πάθη του μακρινού παρελθόντος λουσμένα στο βιτριόλι
Στις 15 Απριλίου 1950 τις στήλες των εφημερίδων απασχόλησαν ταυτόχρονα δύο υποθέσεις. Στην Αγία Παρασκευή μια κοπέλα έριξε βιτριόλι στον παντρεμένο εραστή της αδελφής της, που την είχε μεθύσει και την είχε «διαφθείρει», ενώ ταυτόχρονα στο Γ’ Κακουργιοδικείο δικαζόταν μια κοπέλα και η μητέρα της επειδή είχαν προσπαθήσει να ρίξουν βιτριόλι στον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος ανέβαζε διαρκώς τις οικονομικές απαιτήσεις που αξίωνε για προίκα, φτάνοντας ακόμα και τις 700 λίρες για να την «αποκαταστήσει» (τελικά αθωώθηκαν, ίσως επειδή η απόπειρα δεν είχε βρει στόχο).
Τέτοια περιστατικά ήταν πολύ συχνά και στην προπολεμική και στην μεταπολεμική Ελλάδα, έως τη δεκαετία του 1970, σε σημείο να αποτελούν ακόμα και καθημερινό φαινόμενο.
Για παράδειγμα, στην “Απογευματινή” στις 24.7.1956 έγινε λόγιος για μια επίθεση με βιτριόλι στην Κοκκινομηλιά Ιστιαίας.
Tην επόμενη μέρα σε τοπική εφημερίδα των Τρικάλων “Αναγέννηση” για αγρότη που πήγε να ρίξει βιτριόλι στη σύζυγό του, αλλά κάηκε ο ίδιος.
Την ίδια μέρα στην εφημερίδα “Ελευθερία” ρεπορτάζ αναφέρονταν σε κοπέλα στη Λάρισα που έριξε βιτριόλι στον εραστή της, με το καυστικό υγρό να μην σημαδεύει μόνο εκείνον αλλά να βρίσκει και ανυποψίαστη γυναίκα που είχε την ατυχία να περνά εκείνη την ώρα από δίπλα τους.
πηγή:newsit.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις