Σε δήλωσή της σχετικά με τις επιστροφές καταλογισμών για τους βοσκότοπους από την Ε.Ε., μετά από τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνουν τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την άρση της καταφανούς αδικίας της μη επιλεξιμότητας των παραδοσιακών βοσκοτόπων και επιστρέφουν στη χώρα μας πρόστιμα ύψους 446 εκατ. ευρώ .
To 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων που επιβλήθηκαν μετά από ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ 2009-2011 και 2012-2013 και αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της κατανομής ενισχύσεων σε μη επιλέξιμα βοσκοτόπια. Ο τότε ισχύων κοινοτικός ορισμός των βοσκοτόπων απέκλειε από την επιλεξιμότητα, για την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων, πολλές παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας μας.
Μετά από επίμονες προσπάθειες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το 2017 να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων και να συμπεριληφθεί – στις επιλέξιμες προς ενίσχυση εκτάσεις – πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων της χώρας μας.
Οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνουν την χώρα μας και επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία 446 εκατ. ευρώ.
Η Πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σημαντικά πλήγματα στους περισσότερους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.
Ο Πρωτογενής τομέας πρέπει άμεσα να στηριχθεί με γενναία μέτρα καθώς είναι ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας ώστε η κρίση να μην έχει επιπτώσεις στην ποσότητα και τη ποιότητα της παρεχόμενης τροφής.
Η κυβέρνηση έχει προβλέψει 150 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση του πρωτογενή τομέα, ενώ παράλληλα, εν μέσω πανδημίας, αυξάνει τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ σε διάφορες καλλιέργειες. Τα 150 εκατ. ευρώ είναι πολύ λίγα, ενώ η σημαντική καθυστέρηση του ΥΠΑΑΤ στη λήψη αποφάσεων για το πώς θα καταμεριστούν δείχνει με κραυγαλέο τρόπο την ανυπαρξία συνολικότερου σχεδίου της κυβέρνησης.
Από την άλλη, η ΕΕ δεν σκοπεύει να βάλει επιπλέον πόρους στην αντιμετώπιση της κρίσης για τον αγροτικό κόσμο και θα αρκεστεί σε μέτρα όπως οι απλουστεύσεις στην εφαρμογή των κανονισμών, η αύξηση των ορίων στις κρατικές ενισχύσεις, οι μετακινήσεις πόρων από το ένα μέτρο στο άλλο του ΠΑΑ, οι χρηματοδοτικές διευκολύνσεις και μοχλεύσεις, η ιδιωτική αποθεματοποίηση κλπ
Τα 446 εκατ. που επιστρέφονται στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, πρέπει να αποτελέσουν ένα μέρος των συνολικών ενισχύσεων που επιβάλλεται να κατευθυνθούν στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ο οποίος δοκιμάζεται και θα συνεχίσει να δοκιμάζεται σκληρά από τις συνέπειες της Πανδημίας.
Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τη κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των προβλημάτων και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής στο σύνολό της.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις