Μοιράσου το άρθρο
Σύμφωνα με το Open TV, από την απόλυση γλιτώνουν μόνο όσοι μπαίνουν σε αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό

Με κρατικά επιδόματα καλούνται να περάσουν το φετινό καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Και αυτό γιατί αρκετές επιχειρήσεις θα προβούν σε μείωση προσωπικού και άλλες σε ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σύμφωνα με το Open TV από την απόλυση γλιτώνουν μόνο όσοι μπαίνουν στο πρόγραμμα Συν-εργασία, δηλαδή σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό.

Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα τους επιδοτεί κάθε μήνα το 60% των απωλειών που θα έχουν στον μισθό τους λόγω του μειωμένου ωραρίου. «Με μία πρόχειρη εκτίμηση που κάναμε σε αυτό το καθεστώς θα ενταχθούν πάνω από 150.000 εργαζόμενοι» τόνισε μιλώντας στο Ανοιχτό Κανάλι, ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ.

Εργαζόμενοι και σωματεία «βλέπουν» μπαράζ απολύσεων ειδικά στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού. «Ήδη έχουν ξεκινήσει απολύσεις στον τουρισμό και τον επισιτισμό και η ανησυχία που έχουμε είναι ότι θα χαθούν περίπου 100.000 – 150.000 θέσεις εργασίας» σημειώνει στο Open TV, ο Παναγιώτης Κούκος, γραμματέας ομοσπονδίας εργαζομένων τουρισμού. «Στο κομμάτι των μεταφορών, της εστίασης, θα έχουμε αρκετά προβλήματα. Τα πιο μικρά μαγαζιά και ειδικά αυτά του λιανικού εμπορίου θα έχουν προβλήματα και θα κλείσουν» λέει ένας εργαζόμενος που μίλησε στο Ανοιχτό Κανάλι. 

Όσοι απολυθούν θα λαμβάνουν για δώδεκα μήνες το τακτικό επίδομα ανεργίας των 399 ευρώ. «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την αγορά εργασίας ο ΟΑΕΔ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας τους ανέργους της χώρας» τονίζει στην κάμερα του Open TV ο διοικητής του Οργανισμού, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας έχει μεριμνήσει και γι’ αυτούς που απασχολούνται μερικούς μήνες τον χρόνο και φέτος δεν είχαν δουλειά. Συγκεκριμένα περίπου 120.000 εποχικοί εργαζόμενοι που εργάστηκαν το 2019 αλλά δεν θα απασχοληθούν το 2020 θα λάβουν ειδική αποζημίωση ίση με το επίδομα ανεργίας.

Μετά τον κορονοϊό δύσκολα βρίσκεις δουλειά

Η πιτσαρία που εργαζόταν ο Αλέξανδρος παραμένει κλειστή. Τα έξοδα του σπιτιού, όμως τρέχουν και ο ίδιος ψάχνει να βρει άμεσα δουλειά για να μην γυρίσει πίσω στο πατρικό του σπίτι. «Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω. Ψάχνω δουλειά, χρειάζομαι λεφτά. Μετά τον κορονοϊό δεν βρίσκεις εύκολα δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open TV.

Ο ΟΑΕΔ έχει δώσει δίμηνη παράταση του επιδόματος για 230.000 ανέργους των οποίων η επιδότηση έληξε το πρώτο πεντάμηνο του 2020. Ακόμη 168.000 άνεργοι έλαβαν το επίδομα των 400 ευρώ. Με στόχο τη μείωση της ανεργίας το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ειδικά προγράμματα για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

pixabay

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις