Σύμφωνα με δημοσιεύματα η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες,  μας ανακοίνωνε την αναγκαιότητα  θέσπισης νέου νόμου σε αντικατάσταση του Ν.3013/2002 που οδήγησε στο ολοκαύτωμα στο Μάτι το 2018, λες και έφταιγε ο νόμος μόνο και όχι οι τραγικές ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ).

Έτσι ψήφισε τον νέο “σωτήριο” Ν.4662/2020 (Α’ 27), ελέω πρότασης του πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και νυν υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Χαρδαλιά, παρά τις αντιρρήσεις που πρόβαλαν με επιχειρήματα οι επαγγελματίες πυροσβέστες, οι οποίοι ανέφεραν πως  η πρόταση του κ Χαρδαλιά θα ήταν ένας μηχανισμός γραφειοκρατικός και πολυδαίδαλος,  που θα απαιτούσε μεγάλο διάστημα για να εφαρμοσθεί.

Εκεί λοιπόν που έδωσαν και συνέντευξη τύπου παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μας ανακοίνωσαν πως πρώτη φορά το Π.Σ είναι τόσο έτοιμο,  ξαφνικά πληροφορούμαστε ότι άλλαξαν οι προτεραιότητές της και με την υπ’ αριθ 8778/14-03-2020 Απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. κ. Νίκου Χαρδαλιά, γίνεται γνωστή η Π.Ν.Π στους Δήμους και τις Περιφέρειες….Η αναστολή εφαρμογής του  ν. 4662/2020.

 

Έτσι μπαίνει στον “πάγο”, ο νέος νόμος,  και ξεκινούν τις μεταθέσεις πυροσβεστών από υπηρεσίες με λίγα κενά οργανικής δύναμης, σε άλλες τελείως ελλειμματικές,  και αναβιώνει με την πιο πάνω Π.Ν.Π, ο Ν.3013/2002 που… είχε θεωρήσει  η κυβέρνηση υπεύθυνο για την τραγωδία του 2018.

 

Με δεδομένες λοιπόν αυτές τις εξελίξεις,   είναι υποκρισία η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε σύσκεψη το Σάββατο 2 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενάμισι μήνα περίπου μετά τη  θέση σε ισχύ της πιο πάνω Π.Ν.Π.,  ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 [Ν.4662/2020 (Α’ 27)]  και η ενδυνάμωση του Π.Σ. αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω αναβάθμιση τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) όσο και εν γένει του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον, με στόχο πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οδηγούμενο από το φόβο μιας νέας αποτυχίας στην  ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, με δεδομένη την εφαρμογή του ίδιου  νομικού πλαισίου, προτίμησε, αντί να ενδυναμώσει τα προληπτικά μέτρα και μέσα του νέου αντιπυρικού σχεδιασμού, και να χρηματοδοτήσει ικανά και έγκαιρα δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και να καλύψει τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμο προσωπικό, ατομικό εξοπλισμό και οχήματα, να επιβαρύνει το κόστος της φετινής περιόδου με ενοικίαση περισσότερων εναερίων μέσων, πληρωμάτων και τεχνικής υποστήριξης αυτών, σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση του λαού έχει καταρρεύσει.

Συγκεκριμένα φέτος νοικιάστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης αποτελούμενος από 20 Ε/Π (8 βαρέως τύπου και 12 μεσαίου τύπου) προϋπολογισθείσας δαπάνης περίπου 39.000.000 ευρώ τη στιγμή που το κόστος σε άλλες αντιπυρικές περιόδους ήταν στο επίπεδο των 20.000.000 ευρώ περίπου.

Οι φωτιές κ Χρυσοχοίδη δεν σβήνουν από τα πτητικά μέσα, ειδικά όταν έχει αέριδες….. Απαιτούνται  καλά οργανωμένες επίγειες δυνάμεις.

Και στον όλο σχεδιασμό για την αντιπυρική προστασία,  έχουν γίνει και άλλα λάθη…

 

Και έτσι καταλήγουμε για ακόμη μια φορά στα ευχολόγια και στην επίκληση του Υψίστου…

Να έχει αρκετές βροχές…

Να μην έχει αέριδες για να πετάνε τα πτητικά μέσα που ακριβονοικιάσαμε….

Να μην έχει υψηλές θερμοκρασίες   και

Γενικά να μην έχουμε πολλές πυρκαγιές!

Όπως και νάχει πάντως,  κερδισμένες είναι οι εταιρείες εκμίσθωσης πτητικών μέσων,  που πετάνε δεν πετάνε,  θα πάρουν τα 39.000.000€ από αυτά που δεν διαθέτει πλέον ο Ελληνικός λαός!

 

Πηγές πληροφοριών:alt.gr-Firefighting.gr

πηγή φωτό:onalert.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις