Τη δραματική κατάσταση που βίωσε ο ξενοδοχειακός κλάδος, εξαιτίας της πανδημίας περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο σε επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και στον γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής, οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας.

«Ουσιαστικά βρισκόμαστε στο τέλος της τουριστικής σεζόν, η οποία κατά βάθος δεν άρχισε ποτέ» σημειώνουν, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθούν λύσεις σε βασικά προβλήματα που έχουν προκύψει, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους δύσκολους μήνες του χειμώνα που έρχεται και να «πάρουν ανάσα» οι επιχειρηματίες του τουρισμού.

Το πρώτο ζήτημα που θέτει στην επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, είναι αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία μπορεί να βοήθησε πολλές επιχειρήσεις, όμως, αποκλείστηκαν πολλοί επιχειρηματίες.

Ως παράδειγμα φέρνουν τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν εργαζόμενους στις 31 Μαρτίου, αλλά ήταν οικογενειακές ή εποχικές, τον αποκλεισμό των ατομικών τουριστικών επιχειρήσεων που δεν είχαν ταμειακή μηχανή, αν και είχε συμφωνηθεί ότι θα μπορούσε να τεκμηριωθεί η τουριστική τους δραστηριότητα, αλλά και οι επιχειρήσεις από τις οποίες είχαν αποχωρήσει οικειοθελώς οι εργαζόμενοι.

«Υπήρξε το μέτρο για τους εργαζόμενους οι οποίοι άλλαζαν θέση στους ομίλους επιχειρήσεων, όμως, δεν καταλαβαίνουμε γιατί έπρεπε να αποκλειστούν οι επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι βρήκαν άλλη δουλειά, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος από ασφαλιστικές εισφορές και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού», σημειώνεται στην επιστολή.

Επιπλέον, η Ένωση Ξενοδόχων αναφέρεται στον αποκλεισμό, από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, των επιχειρήσεων που είχαν κλείσει με κρατική εντολή, καθ’ ότι δεν υπάρχει καν ο ΚΑΔ 5510 που αφορά στα τουριστικά καταλύματα.

Σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, οι ξενοδόχοι αναφέρονται στην καθυστέρηση της παροχής της τρίτης φάσης, ώστε να συμπεριληφθεί ο μήνας Ιούλιος και όλοι όσοι δεν την είχαν λάβει τους προηγούμενους μήνες. «Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή να συμπεριλάβει όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μορφής και ανεξάρτητα από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν είναι δυνατόν να είναι ίδιες με την περσινή σεζόν. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παρθεί αυτό το μέτρο σε επίπεδο μεγαλύτερης τουριστικής διάρκειας», τονίζουν.

Συνεχίζοντας στην επιστολή της προς τους υπουργούς, η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρει: «Φυσικά αναγνωρίζουμε το πρωτόγνωρο του πράγματος και επίσης τις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει για τη βοήθεια των επιχειρήσεων και σας ευχαριστούμε γι αυτό. Δε μπορούμε να παραλείψουμε, όμως, τα μικρά και μεγάλα αυτά προβλήματα που προέρχονται από το πλήθος εγκυκλίων – ΦΕΚ, ΚΥΑ και ΠΝΠ – και ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι, ακούγοντας την υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων για το τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου, ξαφνικά αποκλείονται οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, δεδομένου ότι για να ενταχθούν σε αυτή τη στήριξη θα πρέπει να έχουν το 50% του τζίρου τους στην καλοκαιρινή σεζόν, κάτι που δεν ισχύει για τις περισσότερες και επίσης ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι την 15η Οκτωβρίου, κάτι το οποίο φαντάζει αδύνατο, με δεδομένο τις νέες εξελίξεις».

Πολλές επιχειρήσεις – συνεχίζει η επιστολή – στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κλείσουν, πολλοί εργαζόμενοι θα αναζητήσουν άλλη εργασία, άρα επανέρχεται το ερώτημα πώς θα τους κρατήσουμε ομήρους στις δικές μας επιχειρήσεις;

Άμεση αποπληρωμή του Κοινωνικού Τουρισμού

Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για όλους» οι ξενοδόχοι σημειώνουν: «Ήταν ένα μέτρο που βοήθησε την περιοχή μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι η Μαγνησία έχει πάντα πολλούς Έλληνες πελάτες και πολλά από τα ξενοδοχεία της ήταν ενταγμένα στον Κοινωνικό Τουρισμό. Όμως, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη η αποπληρωμή του Κοινωνικού Τουρισμού να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι στην ουσία οι ξενοδόχοι χρηματοδότησαν αυτά τα προγράμματα και θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εισπράξουν τις αποζημιώσεις, προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εργαζόμενους, προμηθευτές, ΔΕΚΟ κτλ.»

Κλείνοντας, ζητούν να δοθεί η δέουσα προσοχή στα παραπάνω ζητήματα που επισημαίνουν και να ληφθούν γρήγορα μέτρα ώστε να υπάρχουν επιχειρήσεις και τον Απρίλιο του 2021, αφού ο χειμώνας προδιαγράφεται ως «νεκρή» περίοδος.

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις