Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τις υπερβολές και τις αστοχίες της κυβέρνησης και των ειδικών στη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος τους και να διορθώσουν -όσο είναι νωρίς- τα λάθη τους.

Κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη, ασφαλώς έγιναν υπερβολές, αστοχίες και λάθη. Και από την κυβέρνηση και από τους ειδικούς. Όμως, ήταν αναμενόμενα, αφού για πρώτη φορά αντιμετωπίζαμε τέτοιο φαινόμενο. Επιπλέον, η γενικά καλή αντιμετώπιση του προβλήματος μετρίασε ή και «εξαφάνισε» λάθη.

Δυστυχώς, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Και το βλέπουμε τώρα, στη δεύτερη φάση της πανδημίας, η οποία μπορεί να μην έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Δεν είναι μόνον η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η σημαντική αύξηση των θανάτων και των νοσηλευομένων. Εξίσου ανησυχητικές είναι οι διαφαινόμενες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών και της κυβέρνησης, αλλά και μέσα στις τάξεις των ειδικών για διάφορα θέματα που έχουν ανακύψει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Χειρότερη απ’ όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί η πολυφωνία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης, η οποία συχνά εξελίσσεται σε κακοφωνία. Διάφοροι ειδικοί και «ειδικοί» λένε άλλα τη μία ημέρα και άλλα την άλλη και σπέρνουν στην καλύτερη περίπτωση σύγχυση και στη χειρότερη ανησυχία σε όσους τους ακούνε.

Πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα:

Πρώτον, ισχύει η κυβερνητική διαβεβαίωση-και του πρωθυπουργού προσωπικά στα απανωτά μηνύματά του- ότι «ακούνε τους ειδικούς»; Κι αν αυτό ίσχυσε σχεδόν απόλυτα την περασμένη άνοιξη, μήπως δεν ισχύει πλέον;

Δεύτερον, υπήρξαν δημόσιες διαφωνίες επιστημόνων για τη λειτουργία σχολείων με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά η υπουργός Παιδείας-μολονότι συχνά επικαλείται τις εισηγήσεις των ειδικών- επέτρεψε να υπάρχουν τέτοιες τάξεις.

Τρίτον, στις δημόσιες εμφανίσεις τους ειδικοί, μέλη της Επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, πρόβαλαν επίμονα την ανάγκη για lockdown στην Αττική. Όμως, ο πρωθυπουργός απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.

Τέταρτον, άλλοι ειδικοί τροφοδοτούσαν διαρκώς τα μέσα ενημέρωσης με την «πληροφορία» τι θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στους 65ρηδες και άνω, προφανώς χωρίς να συνυπολογίσουν ότι κάτι τέτοιο προσκρούει σε πολλά εμπόδια, ακόμα και συνταγματικά. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση το απέρριψε. Οπότε ανακύπτει το ερώτημα: γιατί διοχετεύονται τέτοια σενάρια; Είναι επίσημες εισηγήσεις ή κάθε μέλος της Επιτροπής λέει την προσωπική του άποψη στα κανάλια, στα οποία, ως γνωστόν, κυριαρχεί ο εντυπωσιασμός συχνά σε βάρος της ουσίας;

Το στοιχείο αυτό είναι κρίσιμο για την ενημέρωση των πολιτών. Οι οποίοι μπορεί και να ζαλίζονται από τα απανωτά κύματα πληροφοριών, εισηγήσεων, προτάσεων και προσωπικών απόψεων. Ακούν επί μέρες για lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας των μεγάλης ηλικίας και ένα ωραίο απόγευμα η κυβέρνηση τα διαψεύδει. Η εικόνα αυτή δεν είναι καλή. Απομειώνει την αξιοπιστία των ειδικών, οι πολίτες μπερδεύονται και μπορεί να μην δίνουν σημασία σε όσα ακούνε, ίσως να ενισχύονται και φαινόμενα αμφισβήτησης των κινδύνων που υπάρχουν.

Γι’ αυτό η εικόνα πρέπει να βελτιωθεί. Κυβέρνηση και επιστημονική ομάδα πρέπει να συντονίζονται καλύτερα, για να μη λέει ο καθένας ό,τι θέλει στις δημόσιες εμφανίσεις του. Δεν είναι ώρα για προσωπική προβολή ορισμένων. Όλοι μαζί είναι ένα «στράτευμα» που έχει να δώσει μια δύσκολη μάχη τους επόμενους μήνες. Και το «στράτευμα» δεν πρέπει να αποδιοργανωθεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε ασκέρι.

Αυτό σημαίνει ότι οι αστοχίες και τα λάθη πρέπει να διορθωθούν. Διότι, σύμφωνα με έναν αφορισμό που αποδίδεται στον Κινέζο φιλόσοφο Κομφούκιο, «το να μην διορθώνει κανείς τα λάθη του είναι το μεγαλύτερο λάθος».

πηγή:news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις