Πρωτόγνωρη πτώση κατέγραψε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα, οπότε και ίσχυσαν τα καθολικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και του κλεισίματος των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που αφορούν στην εξέλιξη της ζήτησης στο σύστημα ηλεκτρισμού – και όχι τα φορτία που δηλώνουν οι εταιρίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας – δείχνουν τον Απρίλιο μείωση της τάξης του 14%.

Στοιχείο το οποίο, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, αποτυπώνει την παύση δραστηριοτήτων που απαιτούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Μάρτιο η μείωση ήταν της τάξης του 1,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ζήτηση ρεύματος από την πλευρά των ενεργοβόρων βιομηχανιών που συνδέονται στην υψηλή τάση ήταν της σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τη συνολική μείωση. Ανήλθε στο 23% και αποτυπώνει το κλείσιμο μεγάλων μεταποιητικών μονάδων στο πλαίσιο της λήψης των μέτρων για τον περιορισμό των οικονομικών τους απωλειών εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης. Τον Μάρτιο το αντίστοιχο μέγεθος της μείωσης ήταν της τάξης του 10%.

Το μέγεθος της μείωσης του 14% είναι πρωτοφανές. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της ζήτησης ρεύματος, συναντάται ξανά τον Ιούλιο του 2013. Για την ακρίβεια τότε είχε καταγραφεί πτώση της τάξης του 18%. Πρόκειται όμως για στοιχεία που περιλαμβάνουν και το δίκτυο και αποδίδονται επίσης στη μαζική είσοδο την εποχή εκείνη (Αύγουστος 2012 – Ιούλιο 2013) πολλών συστημάτων ΑΠΕ. Όπως εξηγούν παράγοντες, η μείωση της ζήτησης στο σύστημα ήταν της τάξης του 12%.

Άρα η πτώση του 14% είναι ουσιαστικά ρεκόρ τουλάχιστον επταετίας, το οποίο δεν σημειώθηκε ούτε καν στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης.

Η κατανάλωση ρεύματος θα συνεχίσει να κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα θα αργήσει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Κωνσταντίνος Φιλίππου

πηγή:energypress.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις