Στο σημείο επιχειρούν με ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη καναντέρ ενώ παραμένουν οι 59 πυροσβέστες, τα 20 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων

Την αισιοδοξία τους ότι εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να τεθεί σε έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου στον κόλπο “Αράπης” στο βόρειο ακρωτήριο του Αγίου Όρους, απέναντι από τα Νέα Ρόδα, σε απόσταση ασφαλείας από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χιλανδαρίου, εξέφρασαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο επικεφαλής του αυτόνομου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Από πλευράς πυροσβεστικής, τονίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατάσβεση της φωτιάς προχωρά ομαλά και χωρίς «εκπλήξεις», αφού όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά «η κατάσταση βελτιώνεται διαρκώς».

«Αν όλα πάνε καλά και δεν αλλάξουν δραματικά οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, τότε δεν αποκλείεται η φωτιά να τεθεί σε έλεγχο εντός της ημέρας», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του αυτόνομου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης.

«Καταγράφεται δραματική μείωση της έντασης της φωτιάς στο σημείο», επισήμανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, σημειώνοντας «το Άγιο Όρος δοκιμάστηκε για ακόμη μία φορά και μάλιστα σε ένα πολύ δύσβατο μέρος, αλλά ευτυχώς η κινητοποίηση ήταν άμεση και έντονη και έτσι είμαστε καλά. Τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Αν δεν υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στον καιρό, εκτιμώ ότι εντός της ημέρας η φωτιά θα τεθεί σε έλεγχο. Βέβαια, πυροσβεστικές δυνάμεις θα μείνουν μέρες στο σημείο, αλλά όπως όλα δείχνουν τα χειρότερα αποφεύχθηκαν».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαλιάνος τόνισε ότι «βρισκόμαστε μια ανάσα από την εγκατάσταση δύο εποχικών πυροσβεστικών κλιμακίων σε Ουρανούπολη και Ολυμπιάδα» και συμπλήρωσε «ο δήμος μας φροντίζει ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί η στέγαση των ανθρώπων που θα φυλούν Θερμοπύλες στο σημείο». Τόνισε δε ότι από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς ο δήμος βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που επιχειρούν στο σημείο, προσφέροντας χωματουργικά μηχανήματα και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο επιχειρούν από το πρωί με ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη καναντέρ και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής-το οποίο νωρίς το μεσημέρι αποχώρησε-, ενώ παραμένουν οι 59 πυροσβέστες, τα 20 οχήματα και οι τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, στο σημείο βρίσκονται δύο μπουλντόζες και ένας εκφορτωτής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να συμβάλουν στο έργο δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών. Η φωτιά καίει πεύκα και πουρνάρια, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή απειλή για κάποια Μονή.

πηγή:newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις