Τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να εντάξει τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Μαγνησίας στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς να έχει πρώτα επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης και της ελλιπούς υποδομής που εντοπίζεται στο σύνολο των δομών ΠΦΥ της περιοχής ανέδειξε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής, με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και της 5ης ΥΠΕ για όσο διάστημα διαρκέσει η πανδημία, τα ΚΥ Αλμυρού, Αργαλαστής, Βελεστίνου, Ζαγοράς, Σκιάθου, Σκοπέλου, καθώς και το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Αλοννήσου από τις 15/10/2020 θα λειτουργούν ως ιατρεία COVID-19 και θα εξυπηρετούν ύποπτα περιστατικά. «Η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας και στην ελάφρυνση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομειακών δομών, είναι κάτι το όποιο ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει ως αναγκαιότητα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το Υπουργείο Υγείας καθυστερημένα εισάγει το νέο σχεδιασμό, χωρίς να ενισχύει έμπρακτα τις δομές αυτές ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, για να πραγματοποιηθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του ιατρείου κορωνοϊού στο ΚΥ Βόλου για το μήνα Οκτώβριο χρειάστηκε η μετακίνηση γενικών γιατρών από το ΚΥ Αργαλαστής, το ΚΥ Βελεστίνου και το ΚΥ Αλμυρού.
«Ταυτόχρονα οι ιατροί των περιφερειακών ΚΥ, εκτός από την υπηρεσία τους στα ΚΥ, όπου υπηρετούν οργανικά, εκτός από τη λειτουργία του ιατρείου κορωνοϊού του ΚΥ Βόλου, καλούνται να καλύψουν και τις εφημεριακές ανάγκες του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου που και αυτό με τη σειρά του αντιμετωπίζει πρόβλημα σοβαρής έλλειψης ιατρικού προσωπικού», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, τα ίδια τα περιφερειακά ΚΥ αντιμετωπίζουν πάγιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και ανεπάρκεια σε απαραίτητες υποδομές. Τα περισσότερα ΚΥ της Μαγνησίας στερούνται της απαραίτητης υποδομής για την υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 (ISO BOX), ώστε αυτά να παραμένουν απομονωμένα για να αποφεύγεται η διασπορά του ιού και να εξασφαλίζεται η προστασία της υγείας των εργαζομένων. «Τοπικά, μία αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της πολιτείας, όπως είναι ο εφοδιασμός όλων των ΚΥ του Νομού με την κατάλληλη υποδομή (ISO BOX), εδώ και μέρες αποτελεί αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων και «παιχνιδιών» τοπικών βουλευτών της συμπολίτευσης», σχολίασε καυστικά ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι υγειονομικά και κοινωνικά δύσκολη και ζήτησε να στελεχωθούν άμεσα οι Πρωτοβάθμιες Δομές του Ν. Μαγνησίας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, αλλά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων των 14 θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.
«Οποιαδήποτε άλλη επιλογή διακρίνεται από προχειρότητα και «δοκιμάζει» επικίνδυνα τα όρια αντοχής του δημοσίου συστήματος υγείας», ανέφερε

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις