«Όλα τα στελέχη, αλλά προφανώς και οι ψηφοφόροι δεν ικανοποιούνται με τα σημερινά μας ποσοστά και συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την παγίωσή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τι δηλώνει για την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

«Έχουν ωραίο χιούμορ», λέει για εκείνους που τον καλούν εκπρόσωπο της Δεξιάς πτέρυγας του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος και επισημαίνει πως χτυπήθηκε όσο κανείς άλλος στους αγώνες του χώρου και βγήκε νικητής.

«Όλους μας ανησύχησε πολύ το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Είχα, όμως, μια ελπίδα πως η αναμενόμενη από εμένα κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε τη δική μας ενίσχυση πράγμα που δεν έγινε. Το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πρέπει να ενισχυθεί κατά πολύ. Κι ο χρόνος που μένει, δεν είναι πολύς. Όταν υποχωρήσει η πανδημία, το καλοκαίρι όπως ελπίζουμε, το μισό της κυβερνητικής θητείας θα αποτελεί παρελθόν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στη συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis και η οποία αναμένεται να συζητηθεί.

Ενδιαφέρον εμφανίζει επίσης η τοποθέτησή του στην ερώτηση για το εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει: «Προφανώς, η πανδημία δεν επιτρέπει να ανοίξουν τέτοια θέματα στο δημόσιο διάλογο. Στο εσωτερικό των κομμάτων, όμως, αλίμονο αν δεν υπάρχουν διεργασίες. Ούτε οι πόλεμοι σταμάτησαν τις διεργασίες των κομμάτων για την επόμενη ημέρα. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο δημόσιος διάλογος, όταν σε αυτόν κεντρικό δίλημμα είναι ο οικονομικός ή ο βιολογικός θάνατος των πολιτών».

Πουθενά δεν υπήρξα θεατής. Είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα από το 2009 που το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε μόνο του και αβοήθητο την κρίση

Πώς κρίνετε την πορεία και τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης έως σήμερα κ. Λοβέρδο;

Η σημερινή κυβέρνηση είναι καλύτερη από την προηγούμενη και από εκείνη της περιόδου 2004-2009. Δεν είναι, όμως, μια καλή κυβέρνηση. Οι αδυναμίες της σε μια σειρά τομέων κρύβονται πίσω από την πανδημία και τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία. Κυρίως δεν είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Δυστυχώς. Όταν το σκοτάδι της πανδημίας θα αρχίσει σιγά-σιγά να διαλύεται, τότε θα φανούν και οι κυβερνητικές ανεπάρκειες.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι καλύτερη από την προηγούμενη και από εκείνη της περιόδου 2004-2009. Δεν είναι, όμως, μια καλή κυβέρνηση. Κυρίως δεν είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση

Και την αξιωματική αντιπολίτευση; Πώς την κρίνετε;

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάσχει από δημαγωγία, λαϊκισμό και από το σύνδρομο της αντιμεταρρύθμισης. Αν η κυβέρνηση λέει Α ο κ. Τσίπρας λέει Ω. Πυροβολούν με μπαζούκας προς τον ουρανό, μήπως περάσει κανένα πουλάκι και το σκοτώσουν. Αυτά, όμως, δεν τα έχει ανάγκη η χώρα μετά από τρία μνημόνια και μία πανδημία.

Οι δημοσκοπήσεις, επίσης, αποστέλλουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Θεωρείτε πιθανό να αμφισβητηθεί σοβαρά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από την κατάσταση που δημιουργείται τόσο με την πανδημία όσο και με την οικονομία;

Εκτιμώ πως η εποχή της ριζικής αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος είχε δυο ημερομηνίες κορύφωσης. Του Μαΐου 2012 με τις εκλογές και του δημοψηφίσματος του 2015. Τώρα πια το πολιτικό σύστημα σχηματοποιείται για κάποιες επόμενες δεκαετίες. Το ψέμα και η δημαγωγία μέτρησαν το μπόι τους. Μία εκκρεμότητα έχει παραμείνει κατά τη γνώμη μου. Αν το δεύτερο κόμμα του δικομματισμού θα είμαστε εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν πχ και στις επόμενες εκλογές οι συσχετισμοί είναι αυτοί του 2019, τότε νομίζω πως κι αυτό το ανοικτό ζήτημα θα κλείσει.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
 ont2311

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εθνική συνεννόηση σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ή επιλέγει να αποφασίζει μόνη, ζητώντας απλώς συναίνεση από την αντιπολίτευση στις αποφάσεις που λαμβάνει;

Όχι! Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί κάτι περισσότερο από την απλή επικοινωνία των κομμάτων που υπάρχει σήμερα. Δεν το ήθελε αυτό η κυβέρνηση όμως. Στα θέματα της υγείας ακόμη περισσότερο ήταν αρνητική. Η έλλειψη συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας είναι ένα κλασικό παράδειγμα τόσο έλλειψης διάθεσης συνεννόησης όσο και παντελούς έλλειψης προετοιμασίας για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το έχω τονίσει αυτό στην Βουλή πάρα πολλές φορές. Ενόψει ενός τρίτου κύματος πανδημίας μετά τις γιορτές, η συνεργασία αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Όλους μας ανησύχησε πολύ το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Είχα, όμως, μια ελπίδα πως η αναμενόμενη από εμένα κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε τη δική μας ενίσχυση πράγμα που δεν έγινε

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα ελληνοτουρκικά τι προτείνετε στην κυβέρνηση;

Η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία είναι ο μόνος δρόμος. Όχι απλώς η επιβολή κυρώσεων. Οι ήπιες κυρώσεις αφήνουν αδιάφορη την Τουρκία και ευτελίζουν την ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση οι κυβερνητικές επεξεργασίες μας είναι άγνωστες. Κι από τα συμφραζόμενα προκύπτει πως αν υπάρξουν κυρώσεις, αυτές δεν θα είναι σοβαρές.

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι δημοσκοπικά το Κίνημα Αλλαγής δεν κερδίζει; Και πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας; Τι φταίει;

Όλους μας ανησύχησε πολύ το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Είχα, όμως, μια ελπίδα πως η αναμενόμενη από εμένα κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε τη δική μας ενίσχυση πράγμα που δεν έγινε. Το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πρέπει να ενισχυθεί κατά πολύ. Κι ο χρόνος που μένει, δεν είναι πολύς. Όταν υποχωρήσει η πανδημία, το καλοκαίρι όπως ελπίζουμε, το μισό της κυβερνητικής θητείας θα αποτελεί παρελθόν.

Ρεπορτάζ επιμένουν πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης. Το Κίνημα Αλλαγής σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, κατά την άποψή σας, μπορεί να συνεργαστεί τόσο με τη Νέα Δημοκρατία, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή με κανέναν; Ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να έχει;

Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα δυστυχώς δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να ζούμε με αυτή και ακόμη περισσότερο πως πρέπει και να απαντάμε στα ερωτήματα που θα αφορούν τις μελλοντικές μετεκλογικές εξελίξεις. Πιστεύω ακράδαντα πως η προοπτική που έχει ανάγκη η χώρα είναι το κόμμα μας να αποτελέσει μία από τις δύο βασικές επιλογές του πολίτη. Αν γίνει αυτό, τα ποσοστά των άλλων κομμάτων θα μειωθούν και το σταθεροποιημένο, όπως ήδη σας είπα, πολιτικό σύστημα θα αποκτήσει νέα και ασφαλή για την πορεία της χώρας δεδομένα.

Να μην σας ρωτήσω εάν θα είστε υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως φέρεστε να έχετε ενημερώσει ηγετικά στελέχη του κόμματό σας, δεν θα το ανακοινώσετε μέσα από τη συνέντευξή μας;

Προφανώς, η πανδημία δεν επιτρέπει να ανοίξουν τέτοια θέματα στο δημόσιο διάλογο. Στο εσωτερικό των κομμάτων, όμως, αλίμονο αν δεν υπάρχουν διεργασίες. Ούτε οι πόλεμοι σταμάτησαν τις διεργασίες των κομμάτων για την επόμενη ημέρα. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο δημόσιος διάλογος, όταν σε αυτόν κεντρικό δίλημμα είναι ο οικονομικός ή ο βιολογικός θάνατος των πολιτών. Κρατώ με συνέπεια αυτή τη στάση.

 ONT9802

Να σας ρωτήσω όμως εάν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου από τη βάση μπορεί να αναβληθούν για μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν; Ή, μήπως, να επισπευστούν, ώστε το ΚΙΝΑΛ να μην πέσει σε μια ατέρμονη εσωστρέφεια;

Όταν η πανδημία υποχωρήσει, τότε και αυτά τα θέματα που θέτει η ερώτησή σας θα τεθούν πεντακάθαρα. Άλλωστε και το καταστατικό του κόμματος δίνει απάντηση στο ερώτημά σας. Δεν είναι σωστό να απασχολούμε τον πολίτη και το μυαλό μας με τέτοια ζητήματα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το κόμμα μας έχει πληθώρα στελεχών που έχουν αυτοεκτίμηση. Που έχουν συνείδηση δηλαδή της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα στελέχη, αλλά προφανώς και οι ψηφοφόροι δεν ικανοποιούνται με τα σημερινά μας ποσοστά και συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την παγίωσή τους.

Έχετε ακούσει φαντάζομαι ότι κάποιοι σας αποκαλούν εκπρόσωπο της «δεξιάς πτέρυγας» του ΚΙΝΑΛ. Τι απαντάτε;

Αυτοί οι κάποιοι έχουν ωραίο χιούμορ. Όμως την απάντηση στο ερώτημά σας την δίνει η ιστορία μου και κυρίως οι μεταρρυθμίσεις που έκανα στα υπουργεία που μου ανέθεσαν οι πρωθυπουργοί. Πουθενά δεν υπήρξα θεατής. Είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα από το 2009 που το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε μόνο του και αβοήθητο την κρίση. Ανήκω σε ένα «δημοκρατικό-πολιτικά φιλελεύθερο», όπως και το καταστατικό μας ορίζει, κόμμα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και σμιλεύτηκα μέσα στους αγώνες του. Χτυπήθηκα όσο κανείς άλλος στους αγώνες αυτούς και βγήκα νικητής.

 

ieidisis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις