Ο πιλότος κρεμόταν ο μισός έξω από το πιλοτήριο

Βγαλμένη από σενάριο ταινίας μοιάζει να είναι η ιστορία επιβίωσης ενός πιλότου, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά να κρέμεται ο μισός έξω από το πιλοτήριο, στα 17.300 πόδια.

Το απίστευτο περιστατικό, συνέβη πριν από τριάντα χρόνια, πάνω από το Oxfordshire, όταν ξαφνικά έσπασε το παρμπρίζ του πιλοτηρίου. O πιλότος της British Airways επέζησε επειδή ένας αεροσυνοδός τον κράτησε από τη ζώνη και τα πόδια του και χάρη στον συν-πιλότο του που κατάφερε να κάνει μια προσγείωση έκτακτης ανάγκης.

Η συγκλονιστική ιστορία με τον πιλότο που βρέθηκε ξαφνικά να κρέμεται ο μισός στο κενό, μοιάζει πραγματικά απίστευτη.

Ήταν 10 Ιουνίου του 1990, και το πλήρωμα πτήσης του αεροπλάνου με προορισμό τη Μάλαγα, ένα αεροσκάφος BAC-111, είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει απογείωση ρουτίνας από το Μπέρμιγχαμ.

Αλλά μετά, πάνω από το Didcot, το αριστερό παρμπρίζ στο πιλοτήριο χαλάρωσε και πετάχτηκε, προκαλώντας μια πιθανώς θανατηφόρα αποσυμπίεση.

Ο αέρας έφυγε από τον θάλαμο διακυβέρνησης με τέτοια δύναμη, που η πόρτα του πιλοτηρίου τραβήχτηκε από τους μεντεσέδες και έπεσε πάνω στα χειριστήρια με τους μοχλούς, κάνοντας το αεροπλάνο να επιταχυνθεί γρήγορα καθώς κατευθυνόταν προς τα κάτω.

Ο πιλότος Τιμ Λάνκαστερ, πετάχτηκε έξω κατά το ήμισυ, με τα πόδια του να έχουν πιαστεί στα χειριστήρια του αεροσκάφους.

Ενώ ο πρώτος αξιωματικός του, ο Αλαστερ Ατσισον, πολεμούσε για τον έλεγχο του αεροσκάφους, ο αεροσυνοδός Νάιτζελ Ογκντεν, ο οποίος μπήκε στο πιλοτήριο για να ρωτήσει αν οι πιλότοι ήθελαν αναψυκτικά, άρπαξε το Λάνκαστερ και τον κράτησε με όλη του τη δύναμη.

Εν τω μεταξύ, το κεφάλι του Λάνκαστερ χτυπούσε πάνω στην άτρακτο και το πλήρωμα πίστευε ότι σίγουρα θα πέθανε.

«Το μόνο που μπορώ να θυμηθώ είναι να κοιτάζω τον Αλαστερ Ατσισον, τον συν-πιλότο, που αγωνίζεται να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου φωνάζοντας “Mayday! Mayday!” στον ασύρματο», είπε ο Όγκντεν στους Sunday Times.
Ο πιλότος Τιμ Λάνκαστερ

Τελικά, με τη βοήθεια ενός άλλου αεροσυνοδού, του Σάιμον Ρότζερς, απελευθέρωσαν τα πόδια του Λάνκαστερ από τα χειριστήρια και ο Ατσισον μπόρεσε να κάνει μια επείγουσα προσγείωση στο Σαουθάμπτον, χωρίς να τραυματιστεί κανένας επιβάτης. Το ότι ο Λάνκαστερ επέζησε από αυτό το τρομερό μαρτύριο που διήρκησε 22 λεπτά, είναι θαύμα.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι, κρυοπαγήματα και σοβαρούς μώλωπες, ενώ και ο Όγκντεν υπέφερε από μετατοπισμένο ώμο και κρυοπαγήματα.

Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι το παρμπρίζ ήταν πρόσφατα τοποθετημένο, αλλά με βίδες που είχαν πολύ μικρή διάμετρο. Και τα 87 μπουλόνια πέταξαν όταν το αεροσκάφος κέρδισε υψόμετρο, λόγω της διαφοράς πίεσης μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού της ατράκτου.
Ο αεροσυνοδός Νάιτζελ Ογκντεν και ο Αλαστερ Ατσισον

Ο Ατσισον έλαβε το βραβείο Polaris για εξαιρετική ικανότητηα χειρισμού αεροσκάφους και ο Ογκντεν έλαβε τον Έπαινο της Βασίλισσας για πολύτιμη υπηρεσία στον αέρα

Στον κόσμο της φαντασίας, η Νέμεσις του Τζέιμς Μποντ, ο Ορικ Γκόλντφνιγκερ, πέθανε στην ταινία του 1964 με αυτό το όνομα, όταν ένα παράθυρο σε ιδιωτικό τζετ έσπασε από πυροβολισμό. Ο Γκόλντφνιγκερ «ρουφιέται» από το παράθυρο, από τα πόδια, με τον θρυλικό πράκτορα 007, που υποδύεται ο Σον Κόνερι, να κρατιέται γερά από κάποιο σημείο του εσωτερικού της καμπίνας.
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις