Την ώρα κατά την οποία η Αθήνα έστελνε μήνυμα πως η συμφωνία με το Κάιρο δεν αποτελεί επιθετική ενέργεια, αλλά ειρηνική επίλυση των διαφορών, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήριζε τη συμφωνία άκυρη, προαναγγέλλοντας άμεσα γεωτρήσεις και διακόπτοντας τις διερευνητικές επαφές που αναμενόταν να ανακοινωθεί σήμερα πως ξεκινούν στις 28 Αυγούστου. Χθες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε για σύσκεψη με τους φορείς του τουρισμού, αναφέρθηκε στη συμφωνία, κάνοντας λόγο για μια σημαντική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως για να επιτευχθεί η συμφωνία, «είχαν προηγηθεί 12 γύροι διαπραγματεύσεων μέχρι τον 13ο, στον οποίο καταλήξαμε τελικά». Τόνισε ακόμα πως «η συμφωνία στέλνει –εντός και εκτός Ελλάδος– ένα πολύ απλό μήνυμα, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους: Οτι η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και ότι μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό το οποίο εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών έχουμε». Απευθυνόμενος στην Τουρκία πρόσθεσε πως «θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλοι, όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου».

Η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου προκάλεσε, όπως προαναφέρθηκε, την έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν, προσερχόμενος την Παρασκευή για προσευχή στην Αγία Σοφία, αναφέρθηκε με οργισμένο τρόπο στη συμφωνία που υπεγράφη στο Κάιρο. Υποστήριξε ότι η Αγκυρα είχε σταματήσει τις προσπάθειες για εντοπισμό υδρογονανθράκων μετά την πρωτοβουλία της Αγκελα Μέρκελ, αλλά πλέον ξεκινάει νέες έρευνες, κάτι για το οποίο είπε πως είχε ενημερώσει και την καγκελάριο. «Τι κάνουν εκεί η Ελλάδα και η Αίγυπτος;» είπε, χαρακτηρίζοντας «ανύπαρκτη» τη συμφωνία. «Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης», είπε αποκαλύπτοντας την απάντησή του: «Εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, τους άλλους, θα κάνουμε ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε». Ο Ερντογάν κατέληξε λέγοντας πως «δεν τήρησαν (σ.σ.: οι Ελληνες) τις υποσχέσεις τους» και τώρα το «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη συμφωνία με τη Λιβύη «με αποφασιστικότητα». «Ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους», πρόσθεσε.

Ο κ. Ν. Δένδιας αποκάλυψε (ΣΚΑΪ) πως, αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, «ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση μεταξύ μας για έναρξη διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη από αυτή την κατανόηση». Ο ΥΠΕΞ διατύπωσε την ελπίδα «αυτό να είναι μια προσωρινή απόφαση υπό το κράτος ανεξήγητου θυμού και λέω ανεξήγητου διότι η Ελλάδα προέβη σε μια απολύτως νόμιμη ενέργεια». Τόνισε πως η Ελλάδα έχει εκφράσει τη βούλησή της να υπερασπίσει τις θέσεις της σε οποιοδήποτε δικαιοδοτικό όργανο, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οσον αφορά τη συζήτηση για το κατά πόσον η Αθήνα είχε ενημερώσει το Βερολίνο, ο κ. Δένδιας το αρνήθηκε λέγοντας (Open TV) πως η συμφωνία έκλεισε στο Κάιρο λίγο πριν από την υπογραφή, συνεπώς δεν υπήρχε χρόνος για ενημέρωση, κάτι που έγινε με το πέρας της συμφωνίας. Τέλος, η Αθήνα, μετά τα νέα σήματα κλιμάκωσης της Αγκυρας, βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, με τον Στόλο να είναι σε επιφυλακή εάν χρειαστεί να κινηθεί εκ νέου προς την Ανατ. Μεσόγειο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

πηγή:kathimerini.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις