Έπρεπε να «σκάσει» η πανδημία του κορωνοϊού για να αποφασίσει το Δημόσιο ότι πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη του, αλλά και να σταματήσει να «γεννάει» καινούργια. Τα στοιχεία του ΓΛΚ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα το Μάρτιο είναι μάλλον απογοητευτικά.

Δείχνουν αύξησή τους κατά 217 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα μήνα!

Μόνο επειδή οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ- από τα 632 εκ. ευρώ στα 610 εκ. ευρώ- ο “κόκκινος” δείκτης υποχώρησε στα 195 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές γενικής κυβέρνησης τον Μάρτιο ανήλθαν σε 1,799 δις ευρώ έναντι 1,582 δις ευρώ τον Φεβρουάριο. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής προέρχεται από τα Νοσοκομεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οποίων διογκώθηκαν από τα 576 εκατ. ευρώ σε 691 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης μειώθηκαν από τα 497 εκατ. ευρώ σε 484 εκατ. ευρώ, οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν από τα 204 στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα φέσια των λοιπών νομικών προσώπων “φούσκωσαν” από τα 254 εκ στα 276 εκ. ευρώ.

Ως προς τις επιστροφές φόρων, τα στοιχεία του Απριλίου είναι βέβαιο ότι θα δείξουν σημαντική μείωση των εκκρεμοτήτων, μετά την απόφαση για διαδικασίες- εξπρές για ποσά ως 30.000 ευρώ. Για τα υπόλοιπα χρέη;

Γιώργος Παππούς

Φωτογραφία: SOOC
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις