Αυτή η εφαρμογή παρακολούθησης μπορεί να σε εντοπίσει μόνο με τον αριθμό τηλεφώνου

51

Μια ισραηλινή εταιρεία έχει αναπτύξει λογισμικό που μπορεί να σε εντοπίσει – ίσως και να ακούσει- μόνο με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Έρευνα απέδειξε ότι την χρησιμοποιούν 25 χώρες για παρακολούθηση και όχι για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Μια τεχνολογική εφαρμογή που μπορεί να εντοπίσει την περιοχή που βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο και κατ’ επέκταση ο κάτοχός του, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, την οποία έχει αναπτύξει μια ισραηλινή εταιρεία, λειτουργεί σε 25 χώρες σύμφωνα με τους ερευνητές του Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο.

Η τεχνολογία την οποία έχει αναπτύξει η εταιρεία Circles έχει πωληθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές σε δυτικές κυβερνήσεις, αλλά και σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Facebook έχει μηνύσει την εταιρεία ότι αποπειράθηκε να παραβιάσει 1400 λογαριασμούς WhatsApp, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν πως έχει ιδρύσει μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην Βουλγαρία η οποία είναι βιτρίνα και έχει βασικό στόχο να μπορεί να παραβιάζει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με το Citizen Lab, η λίστα των χώρων που έχουν προμηθευτεί την τεχνολογία και η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευστεί από την εταιρεία είναι η εξής: Αυστραλία, Βέλγιο, Δανία, Ισραήλ, Σερβία, Εσθονία, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μεξικό, Χιλή, Περού, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουινέα, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα, Ινδονησία, Μαλαισία,  Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Νιγηρία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα.

Πως η τεχνολογία της Circles εντοπίζει τα smartphones σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία εκμεταλλεύεται το σύστημα Signaling System 7 (SS7) το οποίο χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όταν αλλάζεις πάροχο σε ταξίδια, εκτός της χώρας σου.

Το λογισμικό παρακολούθησης μπορεί να στείλει ψευδές σήμα στην εταιρεία  ότι ο συνδρομητής με τον συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου ταξιδεύει και κάνει roaming έτσι να αποκαλυφθούν οι συντεταγμένες της πλησιέστερης κεραίας. Είναι πιθανόν να υποκλέψει μηνύματα και τηλεφωνικές συνομιλίες.

Το πλεονέκτημα αυτής της εφαρμογής για χώρες με χαμηλά στάνταρς στα ανθρώπινα δικαιώματα ή με ελαστική νομοθεσία είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη να συνεργαστεί η υπηρεσία που παρακολουθεί με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του συνδρομητή ή δικαστική εντολή.

Η εταιρεία Circles έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι εμπλέκεται σε τεχνολογία για έρευνα, διάσωση και γεωεντοπισμό.

Ωστόσο, ο ερευνητής του καναδικού πανεπιστημίου έχει δημοσιεύσει στην έρευνά του συγκεκριμένες υπηρεσίες που την χρησιμοποιούν σε κάθε χώρα, οι οποίες δεν έχουν ως βασική αποστολή την πολιτική προστασία και την έρευνα και διάσωση.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like