«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα πρέπει να βάλουν οι γονείς για την προμήθεια του ψηφιακού εξοπλισμού, δηλαδή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ταμπλετ, που απαιτείται για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης. Το ποσό εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών σε κάθε οικογένεια και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000 ευρώ.
Τα πρώτα μηνύματα για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, δόθηκαν στην καραντίνα της περασμένης άνοιξης, όταν μάλιστα η τηλεκπαίδευση δεν ήταν υποχρεωτική. Τότε οι πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών εκτοξεύτηκαν, καθώς εκτός από την τηλεκπαίδευση που γινόταν υποχρεωτικά στα Πανεπιστήμια, υπήρχε και η τηλεργασία σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Φέτος, όμως η τηλεκπαίδευση στα σχολεία είναι υποχρεωτική. Στα Γυμνάσια και στα Λύκεια την ξεκίνησαν πριν δέκα μέρες και στα Δημοτικά αρχίζουν από σήμερα.
«Πριν έρθει η πανδημία η κάθε οικογένεια είχε έναν μικρό αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών για να τακτοποιεί κάποιες πρόσκαιρες ανάγκες και λειτουργίες. Με τα νέα δεδομένα, όμως που δημιουργήθηκαν, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες» τόνισε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Κόκκινος επισημαίνοντας πως «μια οικογένεια με δύο μαθητές και τους γονείς να είναι εκπαιδευτικοί ή να εργάζονται και οι δύο με τηλεργασία, θα χρειαστεί αρκετούς υπολογιστές ή ταμπλετ για να εξυπηρετηθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αγορές του ψηφιακού εξοπλισμού. Κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα ταμπλετ με 100-150 ευρώ, ενώ οι τιμές για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ποικίλλουν, από 300-400 ευρώ μέχρι και πολύ παραπάνω. Και έρχεται αυτό το ποσό που καλούνται να καταβάλλουν οι γονείς, σε μια περίοδο που τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι σε άσχημη κατάσταση λόγω της γενικότερης ύφεσης, την αγορά κλειστή και την ιδιωτική οικονομία στο μεγαλύτερο τμήμα της να υπολειτουργεί».

Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε και την προσωπική του εμπειρία λέγοντας πως έχει τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δύο σπουδάζουν και το τρίτο φοιτεί στο Γυμνάσιο. Επίσης ο ίδιος και η σύζυγός του είναι εκπαιδευτικοί. Σε μια τέτοια περίπτωση που όλοι κάνουν τηλεκπαίδευση οι ανάγκες για ψηφιακό εξοπλισμό είναι πολλές.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η αναφορά του διευθυντή του 9ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας ο οποίος έχει τρία παιδιά που κάνουν όλα τηλεκπαίδευση. «Μέσα σε τρεις μήνες διέθεσα περίπου 1.200 ευρώ για την κόρη μου που πέτυχε στο Πανεπιστήμιο και τον γιο μου που φοιτεί στη Γ’ Τάξη Λυκείου, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Το κόστος είναι υψηλό, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Μάλιστα το τρίτο μου παιδί αξιοποιεί ένα παλιό υπολογιστή που έχουμε στο σπίτι» ανέφερε.
Πρόσθεσε δε πως «πολλοί εκπαιδευτικοί πηγαίνουν στα σχολεία για να κάνουν τηλεκπαίδευση, γιατί στα σπίτια τους οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται από τα παιδιά τους. Στο 9ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας διδάσκουν δέκα δάσκαλοι και όλοι έρχονται στο σχολείο για να κάνουν από εδώ τηλεκπαίδευση».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης σημείωσε πως «μια οικογένεια για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τηλεκπαίδευσης των παιδιών της ίσως να διαθέσει και 1.000 ευρώ αυτή την περίοδο. Και φαίνεται πως οι τιμές σε ένα μέρος του ψηφιακού εξοπλισμού όλο και αυξάνονται».

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις