Τι αναφέρει δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού για την τάση που άνθισε στην πανδημία
Η πανδημία έφερε μαζί της νέα ήθη και συνήθειες και επηρέασε, μεταξύ άλλων, και τις καθημερινές χρηματικές συναλλαγές. Οι πληρωμές στα σούπερ-μάρκετ, σε καταστήματα ή σε εστιατόρια με κάρτα σημείωσαν αύξηση. Όμως σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Finanztest του γερμανικού ινστιτούτου Warentest, η τάση αυτή συχνά συνοδεύεται από επιπλέον κόστος.
Σε μια αξιολόγηση 294 διαφορετικών μοντέλων τραπεζικών συναλλαγών σε 125 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας, εντοπίστηκαν 55 περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλονται επιπλέον χρεώσεις έως και 50 σεντ για κάθε συναλλαγή με κάρτα.
«Αντίστοιχα τέλη υπήρχαν και πριν από την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο δεν γίνονταν αντιληπτά γιατί πολλοί πλήρωναν και με μετρητά», αναφέρει η ειδικός του Finanztest Χάικε Νικοδήμου σύμφωνα με την Deutche Welle.
Ο κορoνοϊός αύξησε τις πληρωμές με κάρτα
«Επί της ουσίας εδώ και χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση στα τέλη για παρεχόμενες υπηρεσίες από τράπεζες» αναφέρει η Χάικε Νικοδήμου στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Oι έξτρα υπηρεσίες μπορεί να κοστίζουν παραπάνω», λέει.
Στην αξιολόγηση των 125 γερμανικών τραπεζών συμπεριλήφθηκαν όλα τα είδη τραπεζικών ιδρυμάτων που υπάρχουν στη Γερμανία καθώς και όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες -πλέον οι περισσότερες παρέχονται και διαδικτυακά.
Τα χαμηλά επιτόκια εδώ και χρόνια καθώς και το κόστος για την αυστηρή επιτήρηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων έχουν θέσει υπό πίεση πολλά τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση πρακτικών μείωσης του λειτουργικού κόστους για ορισμένες τράπεζες πχ. με το κλείσιμο υποκαταστημάτων κάτι που έγινε αντιληπτό σε πολλές πόλεις στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.
Επίσης σε πολλές τράπεζες καταγράφεται αύξηση των χρηματικών επιβαρύνσεων σε συνήθεις συναλλαγές, όπως εμβάσματα ή ανάληψη χρημάτων από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης που ανήκουν σε άλλη τράπεζα. Ορισμένες τράπεζες χρεώνουν για ένα έμβασμα πρόσθετο τέλος έως και 5 ευρώ ενώ η επιβάρυνση για ανάληψη από ATM άλλων τραπεζών μπορεί να φτάσει τα 6 ευρώ.
Προσοχή στα πρόσθετα τέλη
Σύμφωνα με τους ειδικούς που αξιολόγησαν τις παρεχόμενες τραπεζικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, μόνο σε 20 περιπτώσεις το άνοιγμα ενός απλού, τρεχούμενου τραπεζικού λογαριασμού δεν συνεπάγεται επιπλέον χρεώσεις. Ωστόσο ακόμη και κάποιες από αυτές τις 20 τράπεζες, εξακολουθούν να διαθέτουν ετήσιες χρεώσεις πχ σε περίπτωση ταυτόχρονης ύπαρξης πιστωτικής κάρτας με τον ίδιο αριθμό λογαριασμού.
Πολλές φορές επίσης οι τηλεφωνικές υπηρεσίες των τραπεζών ενδέχεται να επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις. Το Ινστιτούτο Warentest ορίζει ως «δωρεάν παροχή υπηρεσίας» εκείνη που διατίθεται χωρίς βασική χρέωση και χωρίς επιπλέον χρεώσεις για τον έλεγχο της κίνησης λογαριασμού ή για πληρωμές, εμβάσματα και ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ που ανήκουν σε συνεργαζόμενες τράπεζες. Δεν θα πρέπει επίσης να τίθενται προϋποθέσεις που αφορούν το ύψος των καταθέσεων χρημάτων ή των καταβολών μισθών.
«Εκτός από τις 20 τράπεζες που προσφέρουν δωρεάν άνοιγμα και χρήση τρεχούμενων λογαριασμών, καταγράψαμε άλλα 71 μοντέλα τραπεζικών υπηρεσιών όπου η ετήσια χρέωση ανέρχεται στα 70 ευρώ. Κατά την άποψή μας αυτό το ποσό είναι φυσιολογικό. Δεν πρέπει τα πάντα να είναι δωρεάν διότι από πίσω υπάρχει η παροχή κάποιας υπηρεσίας» αναφέρει η ειδικός του Finanztest.
Kάθε καταναλωτής θα πρέπει να αποφασίσει εν τέλει μόνος του ποιο μοντέλο τραπεζικού λογαριασμού και παρεχόμενων υπηρεσιών ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Θα πρέπει όμως επίσης οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και τα παρακολουθούν τις επιπλέον χρεώσεις που ενδέχεται να αυξάνουν κάθε χρόνο το συνολικό κόστος των συναλλαγών τους.
Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία PwC στη Γερμανία τα τρία τέταρτα όλων των ιδιωτικών συναλλαγών πλέον διενεργούνται μέσω online banking. Πριν από δύο χρόνια το ποσοστό ανερχόταν στο 71%. Η πανδημία του κορονοϊού αύξησε κατακόρυφα την χρήση των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών.
πηγή:newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις