Από την επικράτηση των νεοφιλελέ την δεκαετία του ’90, που συνέπεσε με την εμφάνιση του ίντερνετ, μέχρι σήμερα, έχουμε μια σταδιακή μετάλλαξη όλων των συνηθισμένων μορφών κοινωνικής οργάνωσης. Ο Covid19 απλώς τις επιτάχυνε.

-Η γειτονιά υποκαταστάθηκε από τα λεγόμενα social media

-To εργοστάσιο με τις μεγάλες συναθροίσεις εργαζομένων εξελίσσεται σε υβρίδια γραμμών παραγωγής με την τηλε-εργασία και τα 3D prints

-Η εκπαίδευση όλο και περισσότερο με το πρόθεμα “τηλε” και η μόρφωση ευτελίζεται σταδιακά σε “ψηφιακές δεξιότητες”.

-Το φλερτ μπήκε στους αλγορίθμους κάποιου dating site ή εξαρτάται απολύτως από την διαθεσιμότητα μερικών chat tools

-Το εμπόριο έγινε στην αρχή on-line και τώρα τείνει να ενσωματωθεί μέσα στα social media σε μια μορφή social commerce

-Το σοβαρό έγκλημα είναι ήδη ηλεκτρονικό όπως και τα μέσα διεξαγωγής των συμβατικών “πολέμων” προβολής ισχύος

Και όλα αυτά και τα λοιπά τους, καλύπτοντας ανάγκες “Δωρεάν”!

Μοιραία, και η μορφή του χρήματος πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις εξ’ αποστάσεως συναλλαγές. Και έτσι φλερτάρουν οι ελίτ με τις τεχνολογίες των αναρχικών “κρυπτονομισμάτων”, τις μόνες που είναι ικανές να επιβιώσουν πλέον και στις κρίσεις των αναμενόμενων αναταράξεων που φέρνει αυτή η μετάλλαξη D αλλά και στην νέα μορφή συναλλαγών των ανθρώπων με σχεδόν καμία φυσική επαφή.

 

Κατάρρευση δοξασιών του νεοφιλελευθερισμού

Η ηχηρή κατάρρευση των δοξασιών του νεοφιλελευθερισμού ver 1.0, όπως σηματοδοτήθηκε με την εκλογή Μπάιντεν, δεν σημαίνει όμως και την αυτόματη εξαφάνιση του αντίστοιχου δογματικού “ιού” που ζει από τις ανισότητες και επιβιώνει μόνο παρουσία λιμών και καταποντισμών.

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η μετάλλαξη του στην μορφή D (όπως Data), μέσω των λεγόμενων Big Data πολυεθνικών του διαδικτύου. Αυτές που έβγαλαν λεφτά στην προηγούμενη φάση από αυτό το “Δωρεάν” συλλέγοντας data, τα δεδομένα κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, για να τις χειραγωγήσουν. Αυτοί είναι πλέον το “αόρατο χέρι της αγοράς” που όλα τα ρυθμίζει προβλέποντας ανάγκες! Αυτές τις ανάγκες που κάποτε δομούσαν την “πυραμίδα του Maslow”, αυτήν που πλέον στηρίζεται στην διαθέσιμη ενέργεια κάποιων μπαταριών και την διαθεσιμότητα συχνοτήτων Wifi, 4/5G ή τίποτα bluetooth. Αρκεί όλο αυτό το νέο σχήμα να παράγει συνεχώς νέα data!

Ετσι διαμορφώνεται και μια νέα μορφή διακυβέρνησης, όπου αλγόριθμοι και προγράμματα τεχνητής δήθεν ευφυίας ανιχνεύουν και προβλέπουν τα πάντα από τα ίχνη των παραγόμενων data που αφήνουν οι κάθε λογής δραστηριότητες μας. Αλλά και δια των χειραγωγούμενων από τα ίδια data sets digital MME, όσα διαμορφώνουν και την ζήτηση και την όποια αντίληψη που αποκτάμε για τον κόσμο.

 

Χαμένοι τα εθνικά κράτη

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα εθνικά κράτη και οι παραδοσιακές μορφές διακυβέρνησης τους! Ο Διαφωτισμός και οι αξίες του δεν είναι πλέον αναγκαίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως περίπου αιρετικές και οπισθοδρομικές. Βάλε τώρα θεούς και δαίμονες να αμφισβητούν το μεγάλο του επίτευγμα, την επιστήμη, με σκοταδισμό και νέα “πιστεύω” με τον παραλογισμό κάθε αμόρφωτου δήθεν influencer που πουλάει μεσαιωνικές κοτσάνες.

Θα χρειαστεί ο Τραμπισμός (όπως αντίστοιχα ο Πουτινισμός στην Ανατολή) για να φουσκώνει ως μεταβατικό όχημα εγκλωβισμού και όσους καλοπροαίρετους δικαιωματιστές δεν βλέπουν τίποτα άλλο να παίζει και να τους ενοχλεί. Η αντίστοιχη αντίληψη στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες είναι εκείνη που εξαντλεί την “οικολογία” της με σκυλάκια-γατάκια και μικρά σπίτια στο λιβάδι. Καμία η αντιπρόταση τους στα έτσι επερχόμενα.

Με αυτές όμως τις “εξελίξεις” δεν έχει απολύτως κανένα νόημα και η αρχιτεκτονική της προηγούμενης Παγκοσμιοποίησης. Χάθηκε και με αυτή η μπάλα όταν επί Τραμπ αφέθηκε η Κίνα να πάρει κεφάλι και δεν κερδίζεται πλέον αλλιώς!

Έτσι, με την μετάλλαξη D αρκούν πλέον κάποιες οριοθετημένες εμπορικές ζώνες, αφού θα επιβιώνει και ο Κόκκινος νεοφιλελευθερισμός της Κίνας ως αντίπαλο δέος, για να ρυθμίζονται κάπως οι ροές του ψηφιακού χρήματος (των Κεντρικών Τραπεζών βεβαίως). Και της ενέργειας που ρέει μέσα σε αγωγούς που απαιτούν γεωγραφικό συνεχές ελέγχου. Σε ζώνες.

Έτσι τα εθνικά σύνορα θα τείνουν να είναι τυπικά εντός της κάθε αντίστοιχης ζώνης, και σχεδόν άνευ αξίας για την νέα διακυβέρνηση επί των Big data. Όπως θα είναι άχρηστα και τα εθνικά νομίσματα και οι κλασσικές εμπορικές τράπεζες.

Όσο για τα ατομικά δικαιώματα και την προστασία τους από Συντάγματα, νόμους κλπ, αυτά είναι ένα εμπόδιο για την λειτουργία των αλγόριθμων ανεξέλεγκτα!

 

Μεταλλαγμένος νεοφιλελευθερισμός

Ένας μεταλλαγμένος Nεοφιλελευθερισμός 2.0 βρίσκεται έτσι επί θύραις! Αυτή είναι η μετάλλαξη D. Έχει ήδη φροντίσει η προηγούμενη έκδοσή του να επιδοτηθούν γενναία (με δημόσιο χρήμα φυσικά…) και οι ψηφιακές υποδομές για να γίνουν τα πάντα digital. Η δεύτερη νέα “Μεγάλη Ιδέα” του ύστερου νεοφιλελευθερισμού (μετά τα γνωστά Πρασινάλογα της “Πράσινης Ανάπτυξης”), τίθεται ως όρος επιβίωσης του καπιταλισμού, που δείχνει να έχει ξεμένει πλέον από άλλες ιδέες.

Έτσι, αν δεν οργανωθούν και τα κινήματα, τα συνδικάτα των …data και τα κόμματα της Αριστεράς αντίστοιχα για να υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματα, την δημοκρατία (που πρέπει να τείνει να γίνεται όλο και πιο άμεση), τις κοινωνικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και των data ως εργασία για να υπάρχει κάποιο αντίπαλο δέος, το μέλλον προβλέπεται ζοφερό!

Aν ωριμάσουμε έτσι, ίσως καταφέρουμε να επιβληθούν ως όροι η δημοκρατία και ο έλεγχος στα τεκταινόμενα. Αυτά που απαιτούνται επί των νέων μέσων επικοινωνίας και συναλλαγών, και που δεν θα εξουσιάζονται από τον δογματισμό των νεοφιλελέ ver2.0. Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για να έρθουν τα πάνω κάτω! (προφανώς ο ψηφιακός Λουδισμός για επιστροφή στις αναλογικές σπηλιές του προηγούμενου αιώνα, είναι αστειότητες και θέμα μόνο για τίποτα Συνέδρια του ΚΚΕ. Δεν συζητιέται καν ως εναλλακτική).

Κάτσε μετά εσύ να μετράς με κάποιο αναλογικό αριστερόμετρο ή σοσιάλμετρο του προηγούμενου αιώνα πόσα κιλά κατάλληλος είναι ο καθένας για να γίνει αρχηγόπουλο ή δεκτός ως βιομηχανικός εργάτης αφισοκόλλησης στα απομεινάρια των κομμάτων “νέου τύπου” με τις επετηρίδες του προηγούμενου αιώνα.

Του Γιάνννη Χατζηχρήστου

Ο Γιάννης Χατζηχρήστος είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης σε εταιρία πληροφορικής του αμυντικού τομέα

Πηγή: Facebook

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις