Απαντήσεις για όλα τα μέτρα από τον γ.γ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο

Απαντήσεις για όλα τα μέτρα που αφορούν την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το lockdown λόγω του κορωνοϊού έδωσε, μιλώντας στο Ράδιο ΑΚΡΟΑΜΑ 99.8, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, πρώτα από τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία από τους αρμόδιους υπουργούς, έχουν διχάσει τους παραγωγικούς φορείς, που σημειώνουν ότι δεν είναι αρκετά.

Απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει έδωσε μέσα από το Ράδιο ΑΚΡΟΑΜΑ 99.8 ο γ.γ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

Για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το οικονομικό της πρόγραμμα η κυβέρνηση, έχει σκοπό τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης στους πολίτες.
Αυτό δεν είναι εύκολο ούτε μπορεί να εφαρμοστεί σε συνθήκες κρίσης. Τα μέτρα που υλοποιούνται είναι έκτακτα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μέχρι τον Οκτώβριο, για να στηρίξουν κλάδους που θα δοκιμαστούν σημαντικά. Ένα από τα μέτρα είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου, για τις επιχειρήσεις που θα έχουν μείωση τζίρου από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Η μείωση του ΦΠΑ γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. Είναι διαφορετική η κατάσταση τώρα απ’ ό,τι πριν την κρίση. Πρέπει να ρίχνουμε πόρους στο κράτος, ενώ μειώνονται τα έσοδα, δημιουργώντας συγκεκριμένες συνθήκες στο δημόσιο ταμείο.

Πόση θα είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου: Αυτό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο βάσει των στοιχείων του τζίρου των προηγούμενων μηνών. Από την αρχή της κρίσης κινούμαστε αρκετά στοχευμένα. Η βοήθεια πηγαίνει σε αυτόν που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι.

Αν οι καταναλωτές θα δουν μείωση τιμών: Αυτή είναι η στόχευση και προς τα εκεί θα κινηθούν οι έλεγχοι. Η μείωση των συντελεστών λειτουργεί με στόχευση την αύξηση της ζήτησης, διαφορετικά θα δινόταν επιδότηση. Αυτή η αύξηση της ζήτησης, σημαίνει ότι θα μεγαλώσει τον τζίρο, άρα θα δημιουργήσει έσοδα και στους εμπλεκόμενους.

Μείωση ΦΠΑ στον τουρισμό: Το 90% του τουριστικού πακέτου πέφτει στο 13%. Είναι λιγότερα τα έσοδα για το κράτος, αλλά πιο ελκυστικό το τουριστικό πακέτο. Είναι ένα ακόμα κίνητρο στην τουριστική βιομηχανία της χώρας για να αντιμετωπίσει τις απώλειες.

Η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού: Έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και η αναδιάρθρωση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, και σιγά σιγά θα αρχίσει να δίνει καρπούς. Για το πρώτο πρόγραμμα απαιτείται χρηματοδοτικό πλαίσιο 30 εκατ. € για τέσσερις διανυκτερεύσεις. Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις στηρίζονται για το ενοίκιο, την αναστολή εργασίας, το πρόγραμμα συν-εργασία, ενώ υπάρχει νέα πρόβλεψη για το πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας.

Στήριξη ατομικών επιχειρήσεων: Η στήριξη των ατομικών επιχειρήσεων γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. Οι ατομικές έχουν μπει στις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, στη μείωση ενοικίου, είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης και αν έχουν εργαζόμενους μπαίνουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Το δεύτερο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι ευρύτερο και θα περιλαμβάνει περισσότερες επιχειρήσεις. Υπολογίζουμε 1 και πλέον δισ. να πάει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τουριστικά λεωφορεία: Είναι ένα ζήτημα η φύση της επιχείρησης. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει θεραπεία ως προς αυτό.

Ρευστότητα επιχειρήσεων: Πρέπει οι επιχειρηματίες να μπουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Μέριμνά μας να διευρύνουμε τους δικαιούχους στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής γι αυτό και θα αξιοποιηθεί όλο το ποσό των 2 δισ. €.

Για επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό: Στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας, ατομική χωρίς εργαζόμενο δεν έμπαινε. Στόχος να μπουν τώρα ορισμένες επιχειρήσεις, το εξετάζουμε και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Για ιδιοκτήτες ακινήτων: Στόχος μια φορολογική επιβάρυνση που θα ωφελήσει και τους ιδιοκτήτες, έχει ανακοινωθεί και θα σχηματοποιηθεί την επόμενη περίοδο. Ένα κομμάτι του 40% της μείωσης ενοικίου θα συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις